Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Der Vorleser door Bernhard Schlink

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
Boekcover Der Vorleser
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1134 woorden
  • 13 april 2011
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
12 keer beoordeeld

Boekcover Der Vorleser
Shadow

Ze is prikkelbaar, geheimzinnig en veel ouder dan hij, en ze wordt zijn eerste grote liefde. Ze hoedt wanhopig een geheim. Op een dag is ze spoorloos verdwenen. Jaren later pas ziet hij haar terug - in de rechtbank. De voorlezer is een ongewoon sensueel en krachtig boek, dat even openhartig spreekt over de genietingen van de liefde als over de last van de Duitse gesch…

Ze is prikkelbaar, geheimzinnig en veel ouder dan hij, en ze wordt zijn eerste grote liefde. Ze hoedt wanhopig een geheim. Op een dag is ze spoorloos verdwenen. Jaren later pas zie…

Ze is prikkelbaar, geheimzinnig en veel ouder dan hij, en ze wordt zijn eerste grote liefde. Ze hoedt wanhopig een geheim. Op een dag is ze spoorloos verdwenen. Jaren later pas ziet hij haar terug - in de rechtbank. De voorlezer is een ongewoon sensueel en krachtig boek, dat even openhartig spreekt over de genietingen van de liefde als over de last van de Duitse geschiedenis. Het boek heeft wereldwijd miljoenen lezers gevonden en is inmiddels een moderne klassieker.

Der Vorleser door Bernhard Schlink
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Vor dem lesen
Het boek heeft ongeveer 200 blz. De schrijver is Bernhard Schlink. Het is voor het eerst uitgeven in 1995 door de uitgeverij Diogenes. Dit boek is een roman. Omdat dit boek heel goed verkocht is het vertaald in 35 talen. Het is ook verfilmd. De film heet ; The Reader.

Nenne mindestens 2 Dinge die das Buch für dich interessant machen
Ik heb dit boek gekozen omdat ik de achterkant wel begreep. Doordat ik de achterkant van het boek begreep dacht ik dat het boek ook niet heel moeilijk zou zijn om te lezen. Ook heb ik voor dit boek gekozen omdat ik wist dat het ook verfilmd was. De film heb ik al een keer gezien. Daarom leek het mij makkelijker om een boekverslag over dit boek te maken.

Während des Lesens/ nach dem Lesen
Name der Hauptperson Beziehung mit anderen Personen Charakterieserung in einem Satz
Michael Berg Zijn geheime lover is Hanna Schmitz. Gertrud, dit is de vrouw waarmee hij een tijdje getrouwd is geweest De hoofdpersoon, heeft een geheime lover en is een tijdje getrouwd geweest
Hanna Schmitz Geheime lover van Michael Hanna is een analfabeet. Werkt bij SS als kampbewaakster
Gertrud De vrouw waarmee Michael een tijdje getrouwd is geweest Na een tijdje gaan ze scheiden.

Schreibe eine Zusammenfassung
In het eerste deel van het verhaal gaat het over een jongen, Michael, die 15 jaar is. Michael wordt verliefd op Hanna, een vrouw die al in de 30 is. Samen krijgen ze een geheime relatie met een vast ritueel. Michael gaat na school bij haar langs en leest haar dan eerst voor uit wereldliteratuur, daarna gaan ze samen in bad en douchen en bedrijven ze de liefde. Als de ouders van Michael op vakantie gaan, zit Michael haar elke dag. Op een dag gaat Michael naar Hanna toe, maar dan is ze opeens verdwenen.

In het tweede deel van het boek doet Michael zijn best om Hanna te vergeten. Een paar jaar later gaat hij rechten studeren. Voor zijn studie moet hij een proces tegen bewakers van concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog bijwonen. Daar ziet hij Hanna. Het wordt duidelijk dat ze tijdens de oorlog bij de SS zat. Hierdoor wordt langzaam duidelijk dat Hanna analfabeet is. Ze was destijds weggegaan omdat ze een cursus zou moeten volgen. Ze schaamde zich zo dat ze was weggaan. Ze was kampbewaakster geworden omdat je daarvoor niet hoefde te schrijven of te lezen. Ook tijdens het proces schaamt ze zich. Hanna neemt alle schuld op zich en krijgt een levenslange gevangenisstraf.

Het derde deel gaat over Michael die zijn leven weer op probeert te pakken. Hij ontmoet een vrouw, Gertrud, en trouwt met haar. Samen krijgen ze een dochter genaamd Julia. Toch kan Michael Hanna niet vergeten en gaat hij scheiden van Gertrud. Nadat hij gescheiden is van Gertrud begint hij met het inspreken van cassettebandjes, hij leest wereldliteratuur voor. De cassettes stuurt op naar Hanna. Na een lange tijd gaat hij haar bezoeken in de gevangenis. Hij wil haar gaan helpen met het voorbereiden op het leven na de gevangenis. Maar Hanna heeft geestelijk en lichamelijk teveel geleden. Op de dag dat ze vrij zou komen pleegt ze zelfmoord.

Beschreibe eine der Hauptpersonen des Buches
Als persoon die ik ga beschrijven heb ik voor Michael gekozen. Ik denk dat ik wel met Michael bevriend zou kunnen zijn. Zeker omdat hij in het begin van het boek ongeveer dezelfde leeftijd heeft als ik. Toch vind ik hem een beetje raar. Hij heeft een relatie met een vrouw die in de 30 is. Ik vind het dan wel weer goed dat hij z’n leven probeert op te pakken en met een vrouw gaat trouwen. Dat hij dan gaat scheiden omdat hij Hanna na al die jaren nog steeds niet kan vergeten vind ik wel mooi. Hij houdt dus blijkbaar zoveel van haar dat hij niet met iemand anders getrouwd kan of wil zijn.

Vergleiche die Situation am Anfang des Buches mit der am Ende
Eigenlijk speelt dit boek zich af in 3 verschillende tijdzones. Eerst is Michael pas 15, later een student en op het einde een jongeman. In het begin zijn Michael en Hanna heel erg verliefd op elkaar en hebben ze een geheime relatie. Later in het boek is Hanna opeens weg en blijft Michael verlaten achter. Dan komt hij erachter dat Hanna bij de SS heeft gezeten. In het einde van het boek is Michael getrouwd met Gertrud en heeft hij een kind. Zo zijn er wel wat verschillen tussen het begin en het eind van het boek.

Welche 2 Fragen möchtest du dem Autor stellen?
1. Waarom heeft u het zo laten eindigen dat Hanna zelfmoord pleegt op het eind?
2. Waar haalde u de inspiratie vandaan om dit boek te schrijven?

Gib deine Meinung zum Buch
Het boek was voor mij best wel moeilijk om te lezen. Het waren veel lange zinnen met vaak moeilijke woorden. Wat ik apart vind aan het boek is dat een jongen van 15 verliefd wordt op een vrouw van 30 en dat ze een relatie krijgen. Op het einde vind ik het zielig voor Michael dat Hanna zelfmoord pleegt, want hij is gescheiden van een vrouw voor Hanna.

Suche beim Lesen 5 Textstellen die wichtig für den Inhalt des Buches sind
1. Ich lieb mich auf nichts ein und, ich erinnere mich an einen Lehrer der das durchschaute, mich darauf ansprach, und den ich arrogant abfertigte. Blz. 84
2. Bei meinem ersten Besuch bin ich auf dem Gelände des Konzentrationslagers herumgelaufen. Bis es schlob. Blz. 150
3. Dar ärgerte mich. Es ärgerte mich. Wie wenn mir Freundinnen gelegentlich sagten, ich sei nicht spontan genug, funktioniere zu sehr über den Kopf statt über den Bauch. Blz 70
4. ich konnte mit ihr nicht darüber reden. Das Reden über under Sreiten führte nur zu weiterem Streit. Blz. 167
5. Warum ich nicht schaffte, mit Hanna zu reden? Blz. 54

Schreibe selber ein Ende zu deinem Buch
Michael komt Hanna opzoeken in de gevangenis. Hij wilt haar gaan helpen met het verder leven na de gevangenis. Op het moment dat Hanna hem aan zit komen lopen is ze superblij. Ze geven elkaar een knuffel en gaan praten. Hanna blijft elke keer zeggen dat ze hem heel erg dankbaar is voor het opsturen van de cassettebandjes. Hierdoor heeft ze leren schrijven en is ze nu geen analfabeet meer. Michael is natuurlijk ook superblij om haar te zien. Toch weet hij niet zo goed hoe hij moet doen tegen haar. Hij houd ziels veel van Hanna. Maar het verleden van Hanna en het feit dat ze bij de SS heeft gewerkt zit hem een beetje dwars. Als Hanna dan eindelijk vrijkomt, besluiten ze samen verder te gaan leven. Samen kopen ze een huis. Hanna gaat in therapie om haar zware verleden te verwerken. Michael heeft zich erbij neergelegd dat het verleden is wat het is en dat er niks meer aan gedaan kan worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Der Vorleser door Bernhard Schlink"