Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Der geteilte Himmel door Christa Wolf

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover Der geteilte Himmel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 785 woorden
  • 21 april 2021
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boekcover Der geteilte Himmel
Shadow
Der geteilte Himmel door Christa Wolf
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

BUCHBERICHT – DER GETEILTE HIMMEL

Beschrijving

Ik heb ervoor gekozen om dit boek te lezen omdat een klasgenoot mij dat aanraadde. Naast dat dit mij motiveerde om dit boek te gaan lezen, is het ook 3 punten op de literatuurlijst en ik wilde weten of dit bij mijn niveau van Duits paste.

Toen ik de titel zag, verwachtte ik een nogal spiritueel boek over wat er allemaal zou zijn tussen in de hemel of iets dergelijks, maar dat viel gelukkig erg mee.

Rita Seidel, een meisje uit Oost-Duitsland, wordt in een kamer van het ziekhuis wakker uit haar bewusteloosheid. Onmiddellijk herinnerd zij zich het ongeluk waardoor zij bewusteloos is geworden, en breekt in tranen uit, een arts constateert een shocktoestand, en laat haar in een sanatorium opnemen.

In dat sanatorium herinnert Rita zich het hele verhaal weer. Twee jaar geleden werd zij verliefd op een scheikunde-student, Manfred Herrfurth, na een half jaar besluit zij haar baan als kantoorbediende op te geven en bij Manfred in de woonplaats een lerarenopleiding te volgen. Zij krijgt door de ouders van Manfred een kamer aangeboden, en Manfred maakt haar helemaal wegwijs in de stad.

Vanwege de stelling 'een leraar moet kennis gemaakt hebben met het leven in een grote fabriek', krijgt Rita van Manfred's vader een baantje in een wagonfabriek. Hier ontmoet zij Rolf Meternagel, een opzichter die zijn baan kwijt is omdat hij wordt verdacht van het verduisteren van geld, terwijl een aantal ondergeschikten van Rolf de schuldigen zijn. Door de ontmoeting met Rolf gaat Rita aan de 'grote-mensen-wereld' wennen, en kan zij zich staande houden.

Ondertussen wonen Rita en de inmiddels afgestudeerde Manfred samen, en Manfred is samen met z'n compagnon Martin Jung bezig om een spinmachine te maken, dat de doorbraak in de wetenschappelijke wereld moet zijn. Als de spinmachine af is, krijgen Martin en Manfred het bericht dat hun uitvinding is afgewezen. Manfred laat hierdoor de moed zakken en wil niet tegen de afwijzing van hun uitvinding in beroep gaan, dit in tegenstelling tot Martin die alles doet om erkenning van hun uitvinding te krijgen. Rita probeert Manfred weer wat op te 'stoken', maar deze wil niet. Als Manfred eens naar een conferentie in West-Berlijn is, komt hij niet meer terug naar Rita, omdat hij het in het westen veel beter vindt. Na een paar dagen in West-Berlijn te zijn, schrijft Manfred een brief aan Rita, wanneer en hou zij naar West-Berlijn moet komen. Als Rita in West-Berlijn is, ziet zij dat Manfred niet naar het Westen is gevlucht vanwege het geld maar om voor de problemen weg te lopen, wil zij niets meer met Manfred te maken hebben, en gaat zij weer terug naar Oost-Duitsland, naar haar oude en vertrouwde wagonfabriek.

Een paar dagen later gebeurt het ongeluk waardoor Rita in het ziekenhuis komt : Als zij tussen twee wagons dreigt te komen, doet zij geen moeite om er tussen uit te komen, want zij ziet het ongeluk als het enige middel om van Manfred verlost te worden.

Verdieping – Keuzeopdracht c & e

De bespreking van lezersactiviteiten, zoals het opbouwen van verwachtingen en het zich identificeren met bepaalde personen

Het gedrag van Rita, de hoofdpersoon, vind ik meestal wel logisch. Ze doet geen dingen waarvan ik me niet kan voorstellen dat en andere persoon ze niet zou doen. Dit is ook de reden dat ik mezelf het meest kan herkennen in Rita. Het verhaal wordt vanuit haar perspectief verteld en dat zorgt ervoor dat je je goed in haar kan inleven. Ik voelde tegenover Manfred, de scheikundedocent, wel een bepaalde mate van antipathie. Hij geeft namelijk snel de moed op en gaat niet echt voor de dingen die hij graag wil. In hem herken ik mezelf dan ook het minst.

De analyse van de spanningsopbouw

Ik denk dat de spanning op een goede manier is opgebouwd, ik was steeds wel benieuwd hoe het verhaal verder ging. Wel vond ik een groot nadeel en ook een onderbreking van de spanning dat er steeds vrij lange conversaties gaande waren over politiek. Ondanks dat ben ik niet negatief over de spanningsopbouw, want voor een literair boek is het denk ik prima zoals die opbouw nu is.

Evaluatie

Ik vond het een meeslepend boek. Het einde van het boek is wel heel anders dan je zou verwachten. Het verhaal was vrij geloofwaardig, maar zou nu niet meer kunnen gebeuren sinds de Berlijnse Muur gevallen is. Het verhaal kwam realistisch over doordat het goed doordacht en opgebouwd was. Wat ik wel een nadeel vond aan dit boek, is dat de gesprekken over politiek soms best wel langdradig zijn. Ook waren sommige stukjes soms best pittig om te begrijpen, maar die werden dan verder in het boek wel weer wat duidelijker.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Der geteilte Himmel door Christa Wolf"