Der Erlkonig door Johann Wolfgang von Goethe

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Der Erlkonig
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 620 woorden
  • 13 februari 2002
  • 80 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
80 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Johann Wolfgang von Goethe
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1775
Pagina's
24
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Der Erlkonig
Shadow
Der Erlkonig door Johann Wolfgang von Goethe
Shadow
Duits Leesverslag van een gedicht.
1. Zakelijke Gegevens

a. Titel: Erlkonig
b. Dichter: Johann Wolfgang Goethe
c. Bundel: ik heb dit gedicht gewoon los, en niet uit een bundel of zoiets dergelijks.

2. Eerste Reactie

a. Keuze: het gedicht spreekt me wel aan, en het is ook nog eens heel makkelijk om te lezen.
b. Inhoud: Ik vind het een mooi gedicht. Wat ik het mooist vindt is dat de stem van vader en kind goed te onderscheiden zijn, en dat de vader niet begrijpt wat het kind bedoelt, en hij probeert zijn zoontje gerust te stellen door dingen te zeggen die voor een kind heel leuk zijn of helemaal niet eng lijken. Dat vind ik er mooi aan. Het is een gevoelig gedicht, want het kind zit in hevige angsten. Het is niet helemaal voor te stellen wat het kind allemaal ziet. Maar dat komt omdat hij aan het eind van zijn leven is. Het gedicht heeft een goede opbouw.

3. Verdieping

a. Samenvatting: Het gaat over een vader die op een paard zit, en heel hard rijdt. Hij rijdt zo hard omdat het kind, zijn zoon, wat hij bij zich heeft erg ziek is. Hij is op weg naar iemand die het kind misschien helpen kan. Maar het kind is zo ziek dat het gaat ijlen. Het kind ziet allemaal rare dingen. Hij ziet een elfenkoning met een kroon en een zweep. En hij hoort ook dat de elfenkoning nare dingen tegen hem zegt. Maar zijn vader reageert hier op zoals iedere vader dat zou doen. Hij stelt zijn kind gerust met de kleine dingen. Maar het kind wordt steeds angstiger. En ten slotte zegt hij” vader nu heeft de Elfenkoning mij gevangen” dan is het kind dood. Het de vader rijdt door hij is moe en heeft nood als hij aankomt. Want het kind ligt dood in zijn armen.

b. Onderzoek:
1. stijlfiguren:
Herhaling: Mein Vater, Mein Vater. Climax: eerst rustig rijden, dan begint het te ijlen, het kind wordt dan heel erg angstig, het kind sterft.
2. Er zit geen vorm van beeldspraak in deze tekst.
3. rijmsoort: AABB = gepaard rijm.
4. soort gedicht: het is een klassiek gedicht, want het is nog helemaal in de goede vorm.
5. gedicht naar de inhoud: het is een lied, want het is op rijm.
6. gedicht naar de vorm: Het is een ballade, want elke strofe is een kwatrijn. Ook is het een ontroerende gebeurtenis, en dat is ook een kenmerk van een ballade.
7. Opbouw: het gedicht bestaat uit allemaal kwatrijnen per strofe.
8. De kernzin: Mein Vater, dit komt telkens weer naar voren en het kind probeert in het hele gedicht aan zijn vader te vragen of hij hem verlost van de angst die hij uitstaat.
9. Het thema: De dood, er wordt naar de dood toegewerkt.
10. verband tussen titel en thema: De erlkonig wil het kind “vangen” en het de dood in sleuren.
4. Beoordeling.

1. dat het kind telkens op ziet naar zijn vader en dat zijn vader hem telkens probeert te kalmeren met gewone dagelijkse dingen. Ik vind dit stuk daarom heel ontroerend, daarom werkt het ook positief op mij.
2. Wat ik negatief vind is dat het kind telkens zo’n angst heeft. Ik vind het heel naar als vooral een jong kind ongelofelijk moet lijden, dit werkt dus negatief op mij.
3. het gedicht zet me zeker aan het denken, want je weet niet wat er met het kind gebeurt na haar dood. Het thema is voor niemand leuk niemand wil dit.

Argumenten om je leeservaring toe te lichten.

1. emotionele argumenten: ik heb dit al een keer verwoord maar, ik vind het heel naar als een kind vreselijk moet leiden. Daar kan ik echt niet tegen.

Meer argumenten zijn bij dit gedicht volgens mij niet van toepassing.

REACTIES

A.

A.

De scholier die Der Erlkonig trachtte uiteen te zetten heeft belangrijke bedoelingen die Goethe had met dat gedicht niet begrepen. Goethe wijst hier op het gevaar dat de mens niet ten gronde moet gaan door zich blind te staren op allerlei minder belangrijke zaken die hem kwellen en beangstigen
die tot ziekte en dood kunnen leiden.
Het kind staat symbool voor het kind in de volwassene. De vader bemerkt dat hij
een mens vervoert die niet tegen onbelangrijke gebeurtenissen is opgewassen en draaft met vliegende vaart naar de heilige rustplaats voor vermoeide zielen..Helaas !

18 jaar geleden

A.

A.

Lectori Salutem,
Goethe bedoelt stellig dat men bevangen door allerlei vrees nooit tot leven komt maar bij voortzetting daarvan eens sterft zonder het leven gekend te hebben. Anton

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.