Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Als aus Janusz Jan wurde door Herbert Somplatzki

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Als aus Janusz Jan wurde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 543 woorden
  • 10 juni 2003
  • 47 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
47 keer beoordeeld

Boekcover Als aus Janusz Jan wurde
Shadow
Als aus Janusz Jan wurde door Herbert Somplatzki
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Voor het lezen: Bekijk het titelblad en lees de titel! Wat denk je waar het boek over zal gaan? Waarom denk je dat? Janusz wordt gepest en doet op een gegeven moment alsof hij Jan is, dan is hij stoer en populair! Tijdens het lezen: Waar komt Janusz vandaan? Janusz komt uit Polen, maar tegenwoordig woont hij in Duitsland. Welke nationaliteit heeft Janusz vader? Janusz vader is Pools, maar zijn ouders hebben hem vroeger wel een beetje Duits leren spreken. Waarom leeft Janusz nu in Duitsland? Zijn vader wilde daar werk zoeken. Helaas bleef zijn vader werkloos en raakte aan de drank.
Is Janusz gelukkig in Duitsland? Waarom wel/niet? Nee, Janusz is niet gelukkig in Duitsland. Hij wordt namelijk heel erg gepest. Janusz spreekt soms wel en soms niet goed Duits! Hoe komt dat? Janusz spreekt niet goed Duits, als hij niet goed oplet en zich niet op z’n gemak voelt. Janusz heeft een talent. Hoe heeft hij dat ontwikkeld? Toen Janusz nog in Polen woonde ging hij niet met de bus naar school, maar hij jogde gewoon elke dag 3,5 km. heen en 3,5 km. terug. Waar en hoe komt zijn talent goed van pas? Zijn talent komt met estafetterondes voor een schoolwedstrijd goed van pas en omdat Janusz zo goed is gaan ze hem respecteren. Na het lezen: Welke persoon uit het boek vond jij leuk? Waarom? Ik vond Meneer Sanders wel leuk, omdat hij het pesten helpt stoppen op een heel verstandige manier. Hij doet tegen Janusz zoals hij tegen iedereen doet en vindt hem aardig om wat hij is. Welke persoon mocht je het minst? Waarom? Eigenlijk zijn dat 2 personen: Mike en Karsten, ze pesten Janusz omdat hij anders is en weten zelf niet hoe vervelend dat kan zijn. Als ik perse 1 persoon moet kiezen is dat Karsten, omdat je daar meer over te lezen komt, o.a. bij de sportlessen van meneer Sanders.
Had jij liever iets anders gehad? Waarom wel/niet? Wat? Ja, ik had liever gehad dat de pesters ook worden aangepakt, maar ook weer niet te erg. Zodat ze toch weten hoe Janusz zich voelt. Klopte jou voorspelling bij opdracht 1? Wat klopte wel/niet? Mijn voorspelling bij opdracht 1 klopte voor de helft, omdat Janusz inderdaad wordt gepest en later noemen ze hem ook Jan en is hij stoer en populair, maar hij hoeft zich niet als een ander persoon voor te doen. Beschrijf de hoofdpersoon! (uiterlijk, karakter, leeftijd…) De hoofdpersoon is Janusz 13 jaar: Janusz komt uit Polen en wordt als hij naar Duitsland verhuist heel erg gepest, uitgescholden als “Pollack” en geslagen, geschopt enz.. Janusz zelf is erg aardig. Janusz heeft ook zusjes: Danuta 5 jaar en Maria 9 jaar en een broertje: Bolek 6 jaar. Heel vaak helpt Janusz zijn zusje Maria bij haar schoolwerk, hierdoor komt hij heel vaak niet meer toe aan zijn eigen huiswerk. Beschrijf een andere (belangrijke) persoon! Een andere belangrijke persoon is meneer Sanders. Meneer Sanders komt erachter dat Janusz wordt gepest en geslagen, daarom zorgt hij ervoor dat hij tegelijk met Janusz de school verlaat en laat Janusz met hem meerijden. Ook is meneer Sanders erachter gekomen dat Janusz erg goed is in rennen, joggen enz. en vraagt hem daarom voor het schoolteam. Zo wordt het pestprobleem min of meer opgelost.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Als aus Janusz Jan wurde door Herbert Somplatzki"