Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa door Raf De Bie

Beoordeling 8.5
Foto van Lisa
Boekcover Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa
Shadow
 • Boekverslag door Lisa
 • 4e klas havo | 2890 woorden
 • 24 juni 2022
 • 2 keer beoordeeld
Cijfer 8.5
2 keer beoordeeld

Boekcover Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa
Shadow
Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa door Raf De Bie
Shadow
ADVERTENTIE
Dit zijn de 5 irritantste type leraren

Die ene docent die altijd met een koffieadem over je heen hangt tijdens de uitleg van een lastige wiskundeformule of de veel te jolige gymnast: sommige leraren lijken meer op karakters uit een sitcom dan op echte docenten. En de irritantste? Dat zijn deze 5 types 👇

Bekijk ze hier

Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa.


Algemene informatie

Aantal bladzijden: 206 

Uitgeverij: Vrijdag 

Schrijver: Raf de Bie

Aantal hoofdstukken: 57  


Flaptekst

“Jonge hulpkok Dino heeft het moeilijk. Er zitten gaten en kieren in zijn appartement, zijn ex-vriendin vergeleek hun relatie met ondermaatse appelcake en in het restaurant zit de strenge chef hem dagelijks achter de veren. Rust vindt Dino in het schriftje op zijn nachtkastje, waarin hij namen noteert van de mensen over wie hij droomt. Als Dino de dochter van de chef ontmoet, komt ook haar naam in het schriftje terecht. Al snel blijkt dat zij ook van hem heeft gedroomd. Kunnen dromen werkelijkheid worden? Of verandert de werkelijkheid in een droom? Eén ding is zeker: alles heeft te maken met de geschiedenis die kleeft aan de oude Vespa van de chef.”


Eerste zin

“Hij noemde me Dino.” 


Samenvatting 

Het verhaal gaat over Dino die in een restaurant werkt. Dino maakt de desserts. Hij moet van de chef een dessert brengen naar zijn dochter, want zij is jarig. Dino gaat naar de dochter toe met de Vespa van de chef. Als Dino het dessert bij de dochter van de chef aflevert, zien ze elkaar voor het eerst en raken ze met elkaar aan de praat. Na deze eerste ontmoeting spreken ze steeds vaker met elkaar af. Julia, zo heet de dochter van de chef, weet Dino’s naam zonder dat ze elkaar ooit hebben gezien en haar vader heeft ook nooit over hem verteld. Sinds de ontmoeting droomt Dino over Julia en dat ze samen naakt op een Vespa door de stad rijden. 

Wanneer Dino en Julia later een keer met elkaar afspreken, eet Julia een stuk van de cake die Dino net gebakken heeft. De cake deed haar denken aan een verhaal dat haar vader aan haar vertelde. 

De chef werkte vroeger in een bakkerij en zijn baas merkte dat de chef niet gelukkig was. Hij moest van de baas naar Italië gaan en terugkomen met een lach op zijn gezicht.

In de trein onderweg naar Rome werd hij verliefd op een meisje. Dat meisje vroeg aan haar ouders of ze met hem om mocht gaan, maar haar ouders stonden hier niet achter en ze verboden haar om de chef nog te zien. Omdat ze elkaar niet mochten zien of spreken, stal ze elke nacht het sleuteltje van de Vespa om naar de chef toe te gaan. Ze reden dan samen s’nachts door Rome. Vlak voordat de chef weer naar huis ging kwamen de ouders van het meisje erachter dat ze elkaar nog zagen. De chef werd aangepakt door vrienden van de vader van het meisje en dwongen hem naar huis te gaan, anders zouden ze hem vermoorden. 

Het meisje was weggelopen om met de de chef mee te gaan maar, niemand heeft ooit meer wat van haar gehoord. De politie denkt dat ze vermoord is, maar dat is niet zeker. Toen de chef dat hoorde, is hij terug naar Italië gegaan om de ouders van het meisje bij te staan met hun verlies, maar zij wilden niets meer met hem te maken hebben. Toen heeft hij de Vespa gestolen van haar ouders en is naar huis gereden.

Later heeft Julia nog een droom over Dino: ze staat voor een trein en achter het raampje ziet ze een jongen. Het is Dino. Ze wil naar hem toe gaan, maar dan is de jongen opeens verdwenen.

Julia vertelt ook dat ze verliefd is op Dino. Dino heeft ook nog meer dromen en die gaan over een wazige vlek die op mist lijkt. Die zich verspreidt over de kamer. Uiteindelijk ziet hij in de mist de chef op een Vespa zitten, de chef geeft gas maar hij komt niet vooruit. Achter hem verschijnen de contouren van een meisje en langzaam verdwijnen allebei hun kleren. Achter hun verschijnt een klok en die slaat op tilt en spat uit elkaar. Toen zag hij de chef in zijn jeugdjaren samen op een Vespa naakt met een meisje. Dino beseft zich dat hij niet over Julia had gedroomd maar over de chef en zijn geliefde. 

Julia besluit de droom van dino te verwezenlijken en gaat samen met Dino naakt op de Vespa door de stad rijden. Uiteindelijk zitten ze samen in de nacht naakt op de Vespa. Op een gegeven moment rijden ze in de mist en Dino hoort en voelt Julia niet meer. En dan is ze plotseling verdwenen. 

Dino gaat een treinstation binnen en er wordt hem verteld dat hij naar perron drie moet, want daar kan hij Julia vinden. Onderweg naar het perron ontmoet hij een vrouw die ook Julia heet en ze is op reis om haar geliefde te zien. Dino vertelt dat hij ook onderweg is naar zijn geliefde. Ze raken aan de praat en de vrouw vertelt dat de Vespa waarover Dino vertelt haar doet denken aan haar geliefde, want ze reden ook vaak samen op een Vespa. Dino beseft zich dat de vrouw de geliefde van de chef is en dat als ze de trein in zou stappen, het waarschijnlijk niet goed zou aflopen. 

De vrouw gaat weg en Dino loopt verder naar het perron, maar de trein is al vertrokken en dus is hij Julia kwijt. Op het perron ontmoet hij een volwassen vrouw van begin veertig en ze weet niets meer. Het enige wat ze zich kan herinneren was een Vespa. Ze besluiten om samen naakt een ritje op de Vespa te maken door de mist. En toen was ook de vrouw plots verdwenen. 


Personages

Hoofdpersonen: 

Dino: Dino is een jongen, hoe oud hij is wordt niet precies aangegeven maar hij zal ongeveer net zo oud zijn als Julia, dus rond de 19 jaar. Dino werkt in het restaurant en maakt daar desserts. “Ik was op de wereld gezet met een aangeboren gevoel om de exacte hoeveelheid bloem in het deeg te strooien en een taart op het juiste moment uit de oven te halen.” Dit is een citaat uit het boek en geeft dus aan dat hij erg precies en een goed gevoel voor timing heeft. De bijnaam die hij zichzelf heeft geven is dromenvanger omdat hij mensen over wie hij droomt ‘vangt’ en opschrijft in een boekje. 

Bijpersonen: 

Julia (dochter chef): Julia is meisje van 19 jaar. Julia heeft lang rood haar en blauwe ogen ook heeft ze sproeten op haar gezicht. Julia is erg gepassioneerd en als ze een doel voor ogen heeft gaat ze daar vol voor. Ze heeft een goede band met haar vader. Haar moeder heeft ze op jonge leeftijd verloren. Julia is erg spraakzaam, Dino voelt zich op zijn gemak bij haar. Uiteindelijk vertelt Julia dat ze Dino leuk vindt het dat ze verliefd is op hem. Alleen weet Julia niet of ze bij elkaar kunnen zijn, omdat haar vader op haar leeftijd zijn eerste liefde heeft verloren. Daarom is Julia bang dat ze Dino ook gaat verliezen, omdat ze heeft gedroomd dat ze hem kwijt ging raken. De ontwikkeling die Julia meemaakt, is dat ze steeds meer voor gevoelens voor Dino krijgt. 

De chef: De chef is een volwassen man. Hoe oud hij is wordt niet aangeven, maar als je bedenkt dat hij een dochter heeft van 19 jaar dan denken wij dat hij rond de 50 is. Hij vernoemt iedereen in het restaurant naar Italiaanse wagens. Als de chef een doel voor ogen heeft dan gaat hij daar vol voor. Hij is erg gepassioneerd. Verder is de chef wat afstandelijk tegen de mensen in zijn omgeving, hij praat niet graag over zijn gevoelens. De chef is in het restaurant hard en scherp en zo komt hij ook over op Dino. 

Tess: Tess is een jongen, hoe oud hij is wordt niet aangegeven in het verhaal en hoe hij eruit ziet ook niet. Hij werkt ook in het restaurant waar Dino werkt. Later in het verhaal stopt hij met werken in het restaurant en vertelt hij Dino dat hij een beetje op de chef moet letten, omdat hij dat eerst altijd deed. Tess is snel en gedisciplineerd, ook is hij het lievelingetje van de chef. Als hij aan het roken is tijdens zijn pauze dan mag je hem absoluut niet aanspreken, je moet doen alsof hij onzichtbaar is.

Quotes 

“Nog droger dan de appelcake die ik aan mijn toenmalige vriendin had geserveerd.’’ Pagina 89

Dit is een goed citaat omdat Dino zelf kok is en een appelcake moest maken voor het restaurant waar hij werkt. 

“Julia droeg een trui met de naam van haar universiteit op, een jeans met een gat bij de linkerknie en gele sokken.” Pagina 63

Dit is een goed citaat omdat het een goede beschrijving geeft van het personage Julia. 

“Ik vroeg me af of, als ik genoeg wolkjes uitademde, ze zich zouden verzamelen en zo groot zouden worden als die enorme wolken om ons heen.” Pagina 73

Dit is een goed citaat omdat het laat zien dat Dino een echte dromer is. 

“Ik was me plots heel erg bewust van het ontbreken van mijn kleren en hoe mensen, als ze toevallig uit het raam van hun appartement of auto keken, ons naakt konden zien voorbijkomen.’’ Pagina 160

Dit is een goed citaat omdat het gaat over de Vespa die vaak terugkomt in het verhaal en omdat Dino steeds droomt over mensen die naakt op een Vespa rijden en in dit stukje gaan Dino en Julia dat nadoen. 


Thematiek 

Het centrale probleem is dat de werkelijkheid en de dromen van Dino moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Dat gebeurt vooral als de mist komt. Dan weet Dino niet wat de werkelijkheid is en wat een droom is. Wij denken dat dit het thema van het boek is, omdat Dino een dromenvanger is, dat houdt in dat hij namen van de mensen in zijn droom en opschrijft in een schrift. Dus hij vangt letterlijk dromen. 


Motieven 

De Vespa: De Vespa komt steeds vaker terug in het verhaal, namelijk in de droom van Dino dat hij met Julia naakt op een Vespa zit. De Vespa komt ook terug met de Vespa van de chef die het hem vaak begeeft. Ook komt de Vespa terug met dat Dino zijn droom over Julia echt in werkelijk brengt namelijk naakt op een Vespa door de stad rijden. En als laatste dat Dino in zijn droom door de dikke mist rijdt op de Vespa om Julia te zoeken. Een Vespa is natuurlijk een scooter en omdat het verhaal korte zinnen heeft lijkt net alsof je er op een scooter doorheen zoeft. 

De droom van Dino: Sinds Dino Julia heeft ontmoet, droomt hij elke nacht steeds weer dezelfde droom. Hij droomt namelijk dat hij met Julia naakt op een Vespa door de stad rijdt. En als de mist komt wordt duidelijk dat hij niet over zichzelf en Julia droomt maar over de chef en zijn geliefde. 

De mist: De mist die opeens in de kamer verschijnt van Dino en al het zicht opslokt, komt ook terug. Sinds de mist verscheen, is Dino in de war en weet niet wat het betekent. De mist komt ook terug als Dino met Julia op de scooter rijdt en als Julia verdwijnt. Ook zag Dino mist in zijn droom, maar dan ziet hij de chef in plaats van zichzelf op de Vespa.

Gebak (eten): In het begin van het boek moet Dino desserts brengen naar Julia, de dochter van de chef. Zo ontmoeten Julia en Dino elkaar en gaan ze elkaar steeds vaker zien. Als Dino aankomt bij Julia wil hij het studentenhuis binnengaan, maar dat mag niet van de opzichster. Dino koopt haar om met een stukje van het dessert, zodat hij naar binnen mag. Later in het boek vertelt Dino over zijn ex-vriendin en hoe zij hun relatie vergeleek met een ondermaatse appelcake. Aan het einde, als Dino op het treinstation aankomt, dan zit dezelfde opzichster daar. Dino koopt haar op het treinstation weer om met eten, zodat hij verder mag. 


Trivia - auteur

De auteur van het boek ‘Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa’ is Raf de Bie, dit boek is zijn debuutroman. Hij woont in Lier, in België. Raf de Bie is in 1986 geboren en is dus 35 jaar. Hij heeft gestudeerd in Antwerpen (België) aan de SchrijversAcaddemie. Raf de Bie heeft twee jaar gewerkt bij Kluger Hans als redactielid. Kluger Hans is een Nederlandstalig literair tijdschrift. Ook heeft hij korte verhalen geschreven en die zijn gepubliceerd door DW B en deFusie.

Bronnen: 

Uitgeverij Vrijdag, Raf de Bie

Wikipedia, Kluger Hans (tijdschrift) 


Titelverklaring 

De titel is: Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa. Dit is de titel omdat Dino zichzelf dromenvanger noemt, omdat hij mensen in zijn dromen vangt. Als hij over nieuwe mensen droomt, schrijft hij die om een een notitieboekje. Ook droomt hij over de Vespa en dat hij daar naakt met Julia op zit. De Vespa komt ook terug bij de Chef, Julia en Dino zelf daarom zit dit ook in de titel. 


Structuur en perspectief 

Perspectief: Het boek heeft een ik-perspectief omdat het verteld wordt vanuit Dino, dit kun je zien aan de zin ‘’Ik drukte de hoorn wat dichter tegen mijn oor aan.’’ Pagina 37

Structuur: Het boek bestaat uit 57 hoofdstukken, elk hoofdstuk wordt aangegeven met een nummer en heeft dus geen titel. Het perspectief ligt het hele verhaal bij de ik-persoon Dino. Alleen niet als er in een flashback terug wordt gegaan naar toen de chef wat jonger was. De chef is dan niet de ik persoon, maar er wordt wel over hem verteld. De flashback over de chef toen hij jong was, wordt verteld vanuit auctoriale vertelinstantie (alwetende verteller), omdat er werd verteld over wat de chef deed en meemaakte, maar de verteller was zelf niet een personage in het verhaal. 


Decor 

Tijd: Het verhaal speelt zich af in het heden. De verteltijd is 206 pagina’s want zo lang duurt het om het boek te lezen. De tijd die voorbij gaat in het verhaal is hooguit een half jaar, maar het kunnen ook een paar maanden zijn. Er zijn flashbacks, namelijk toen het ging over de chef toen hij naar Italië ging en daar in de trein een meisje ontmoette. 

Plaats/ruimte: Het boek speelt zich af in een stad, omdat er in het boek namelijk gesproken wordt over hoge gebouwen en trams. Dit geeft aan dat het zich afspeelt in een stad. Dino zelf woont in de binnenstad in een appartementengebouw. Ook droomt Dino over dat hij met Julia naakt op een Vespa door de stad rijd. 


Stijl 

De schrijver schrijft met korte zinnen en het boek bestaat uit korte hoofdstukken. Dit doen niet veel schrijvers. Dit kun je zien aan deze zin: “Ik zat roerloos op mijn stoel.”


Slotzin

“En toen wist ik precies waar ik moest zijn.” 


Beoordeling

Julia: Ik vond het een leuk boek, het las lekker snel en vlot en daarom had ik het ook snel uit. De schrijver schrijft met korte zinnen en het boek heeft korte hoofdstukken daarom las het snel. Ik vond de inhoud van het boek leuk omdat het gaat over de liefde en dromen. Hoe verder je komt in het boek hoe meer je te weten komt, en er gebeuren steeds nieuwe dingen en daardoor bleef het spannend en dat vond leuk. Wel vond ik het einde van boek een beetje vaag. 

Lisa: Ik vond het een leuk boek, wat wel gek is want normaal ben ik niet zo van de romans. De zinnen waren niet te lang, waardoor het makkelijk lezen was. Ik vond het leukste de droom van Dino, want hoe bijzonder is het als je elke nacht hetzelfde droomt. Alleen aan het einde van het boek vond ik het verhaal een beetje vaag worden en moeilijk te begrijpen. 


Recensies

Recensie van Hebban.nl door Marieke Scheers: 

“Waar het verhaal in het begin nog vrij normaal is, raakt het gedurende het boek verdwaald in een mist en dat mag letterlijk worden genomen. Het is een magisch realistisch droomverhaal waarin droom en realiteit verweven raken en het je als lezer meeneemt in een reis naar verloren liefdes op een mistig treinstation. De Vespa speelt een grote rol en is als een rode draad aanwezig door het hele boek. Het einde is geen standaard happy end, maar geeft ruimte voor eigen interpretatie en laat je als lezer toch met een goed gevoel achter.” 

Link: https://www.hebban.nl/recensie/marieke-scheers-over-dromenvanger-dino

Recensie van boekhopper.nl  

“Daarnaast weet De Bie met zijn beeldende pen dagelijkse futiliteiten prachtig om te zetten naar mooie alinea’s die je helemaal meevoeren, waardoor het verhaal nog een literair aandachtspunt te pakken heeft. Dit geeft het verhaal voor mij een mooie gelaagdheid en zorgt er ook voor dat je al lezer meermaals aan het denken wordt gezet door de onderliggende boodschappen.” Link: Recensie: ‘Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa’, Raf De Bie – Boekhopper

Vragen

 1. Waarom wordt Dino door de chef Dino genoemd?  
 • De chef heeft iedereen in het restaurant vernoemd naar Italiaanse wagens. Dino is dus vernoemd naar een Fiat Dino. 
 1. Welk instrument speelt Julia? 
 • Julia speelt viool. 
 1. De opzichster in het studentenhuis van Julia en de opzichster op het treinstation die Dino aanspreek, wat voor karakter heeft zij? 
 • Ze is nukkig, bitter en niet aardig.
 1. Waarmee vergelijkt Dino zijn buurt waar hij woont? 
 • Een Nokia, het is namelijk bereikbaar en goedkoop. 
 1. Waarmee vergeleek Dino zijn ex-vriendin hun relatie mee? 
 • Een ondermaatse appelcake. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa door Raf De Bie"