Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Dochter van de Onderwereld

Beoordeling 0
Foto van Willemijn
  • Boekverslag door Willemijn
  • 4e klas havo | 1285 woorden
  • 17 juni 2022
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie

Boekverslag over Dochter van de onderwereld (Theo-Henk Streng) door Willemijn Koek.

Informatie over het boek

Titel: Dochter van de onderwereld

Auteur: Theo-Henk Streng

Uitgeverij: Hip publishing

Meer informatie: https://www.theohenkstreng.nl/dochter-van-de-onderwereld/

Waarom heb je dit boek gekozen?

Ik heb het boek gekozen, omdat de kaft en de titel er spannend uitzagen. De kaft is rood en oranje en er staat een verdrietig meisje van mijn leeftijd op. Ik vroeg me af waarom zij zo verdrietig was. Op de achterflap las ik dat het Nikki is. Haar vader wordt vermoord en dat vond ik tragisch, maar ook interessant. Waarom zou iemand hem willen vermoorden?

Het is een los boek en hoort niet bij een serie.

Wat weet je van de schrijver?

Theo-Henk Streng is geboren in Hagestein op 18 mei 1986. Hij heeft de lerarenopleiding gedaan en heeft een schrijfwedstrijd gewonnen in 2005. In 2007 kwam zijn eerste boek uit. Dit is 'De nalatenschap'. Daarna schreef hij nog veel andere boeken voor kinderen en jongeren.

Hij schrijft het liefst misdaadboeken en boeken over kinderen in probleemsituaties. In Verraad in Rio gaat het over straatkinderen en Toen kwamen de rebellen gaat over kindsoldaten.

Wat zegt de titel je?

De titel gaat over Nikki. Zij is de dochter van Jaap Verdonk, een grote crimineel. En dus is zijn de dochter van de onderwereld. Ik vind dat een spannende titel, die goed bij het boek past. Het hele boek gaat over Nikki en hoe het voor haar is om op te groeien als dochter van twee criminelen.

Welk soort boek is het?

Het boek is een misdaadboek en detective. Nikki gaat op onderzoek uit naar de dader. Het boek kan echt gebeurd zijn, maar is dat waarschijnlijk niet.

Wat is het hoofdthema van het boek?

Familie is het hoofdthema. De familie van Nikki staat centraal. Zij zijn crimineel, maar houden wel van elkaar. Wat gebeurt er als een van de familieleden vermoord wordt?

Andere thema's zijn: eenzaamheid, verdriet, tragisch, vrienschap, misdaad


De tijd van het verhaal
Wanneer speelt dit verhaal, verleden/heden/toekomst? Is het in de
verledentijd of tegenwoordige tijd geschreven? Worden er sprongen in de
tijd gemaakt (naar het verleden of naar de toekomst?). In welke periode
speelt het verhaal (bijv. WO 2, toekomst)?

Het verhaal speelt in het heden. Het is in de verleden tijd geschreven. Er worden sprongen in de tijd gemaakt, maar dat gebeurt één keer en vrij in het begin. Dan treft Nikki politie bij haar thuis aan en is ze ineens een paar dagen verder op de begrafenis van haar vader.

Situatie
In welke situatie speelt het verhaal zich af: land, dorp/stad, omgeving, gaat
het alleen over kinderen of ook volwassenen, zijn er dieren bij betrokken,
enz.

Het boek speelt zich af in de stad Rotterdam. Het gaat ook over volwassenen, maar die spelen geen hoofdrol. Het verhaal wordt door de ogen van Nikki bekeken. Er zijn geen dieren bij het verhaal betrokken.


De hoofdpersonen
Wie is de hoofdpersoon of hoofdpersonen. Wat voor types zijn het, welke
karaktereigenschappen hebben zij?

De hoofdpersoon is Nikki. Zij is 15 jaar oud en kan heel fel zijn. Ze heeft geen vriendinnen, maar wel een vriend Jim. Ze maakt veel ruzie met de mensen om haar heen. Dat verandert niet nadat haar vader is gestorven. Ze is dan vooral heel boos op haar moeder, op Mick en op de criminelen om haar heen.

Jim speelt ook een belangrijke rol. Hij is een stoere computernerd en verliefd op Nikki. Nikki is ook verliefd op hem. Door de dood van haar vader kan Jim haar veel troost bieden en helpen om in te breken in de computer van Mick.

Emma is de moeder van Nikki. Zij is een harde vrouw die haar emoties onder controle houdt, omdat dit moet. Zij neemt de criminele zaken van Jaap over als hij vermoord wordt. Dit wil Nikki liever niet en daar is dan ook veel ruzie over.

Gilles is een goede vriend van de familie en als enige een zachte figuur in het verhaal. Hij kan Nikki troosten, maar kan ook streng voor haar zijn. Zijn leeftijd is moeilijk in te schatten, maar ik denk dat hij al vrij oud is.

Mick is een andere crimineel. Hij werkte altijd met Jaap samen, tot Jaap vermoord werd. Dan blijkt dat Mick en Jaap een groot meningsverschil hadden en Mick het vervelend vindt dat Emma de zaken overneemt. Liever doet hij dat zelf.

Korte samenvatting.
Geef een korte samenvatting van het verhaal in 1 à 2 minuutjes.

Nikki Verdonk is op school en heeft ruzie met een meisje dat haar de schuld geeft van haar vaders criminele activiteiten. Nikki besluit weg te lopen. Jim loopt met haar mee en samen gaan ze de stad in om shisha te roken. Aan het einde van de middag gaat Nikki naar huis en is daar allemaal politie. Haar vader, topcrimineel Jaap Verdonk, is bij een tankstation doodgeschoten.

Bij de begrafenis zijn veel criminelen en Nikki denkt dat iemand van hen moet weten wat er gebeurd is. Ze vindt het moeilijk en is blij als Jim haar komt afleiden. Samen gaan ze naar de bioscoop en zet hij haar thuis af.

Eenmaal thuis is er weer politie. Het onderzoek naar de moord op Jaap is begonnen, maar de politie doet niet heel erg zijn best. Het lijkt wel of ze niet willen dat de dader gevonden wordt.

Gilles probeert de zaak door te laten gaan en troost Nikki, maar Nikki wil zich niet laten troosten. Dan komt Nikki erachter dat Gilles geen alibi had voor de dag van de moord én dat Mick veel ruzie aan het maken was met Emma en Jaap. Is één van hen stiekem de moordenaar?

Op school wordt Nikki opgewacht door een jongen met een capuchon en ze besluit met hem mee te gaan naar de auto van Yassin Farouk. Hij is een grote crimineel in Rotterdam en wil graag de zaken van haar vader overnemen. Farouk vertelt Nikki hoe Jaap echt was en daar schrikt ze heel erg van. Zo kent ze haar vader helemaal niet...  Later vraagt ze aan Gilles of alles klopt wat Farouk vertelde en dat blijkt zo te zijn. Dan is er ook een grote database vol met belastend materiaal over belangrijke mensen, zoals politiek leiders, burgemeesters, politiechefs en meer...


Wat is jouw mening over het boek?

Het is een heel spannend boek. Ik wilde doorlezen, want ik wilde weten hoe het af zou lopen. Maar ik wilde ook meer weten over het wereldje waarin Nikki opgroeide.

Wat vind je van het boek, is het een aanrader?

Ik vind het een aanrader.


Wat is het mooiste stukje uit het boek?

De ontknoping van het boek.


Beschrijf dit stukje kort en geef aan waarom dit stukje eruit springt?

Aan het eind komt Nikki erachter wie de moordenaar is en dat is een heel spannend en verdrietig moment. In dat stukje komt ook alles samen. De dader had eigenlijk ook wel een goede reden om de moord te plegen, maar het is natuurlijk niet juist om te doen. Het verdrietige is vooral dat Nikki haar vader niet kende als de man die hij kennelijk toch was, maar hem nooit meer kan spreken.


Begrijp je het hele verhaal?
Zitten er moeilijke gedeeltes  in en waarom zijn die moeilijker te begrijpen.

Het verhaal is niet moeilijk. Alles wat je niet snapt wordt toch uitgelegd, zonder dat het veel tijd kost.


De afwerking
Welke plaatjes zou je eventueel kunnen laten zien. Is het boek verfilmd, dan
misschien een stukje uit de film? Heb je de film ook gezien en zo ja, is er een
verschil met het boek?

Het boek is niet verfilmd en heeft geen plaatjes behalve de kaft. De kaft is een mooi plaatje waarin ook het verhaal samenkomt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.