Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tolkien

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • Klas onbekend | 420 woorden
  • 12 augustus 2008
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Biografie van J.R.R. Tolkien

Leven


Geboorte

John Ronald Reuel Tolkien is geboren op 3 januari 1892 in Bloemfontein in Zuid-Afrika.

Jeugd

Zijn vader stierf toen hij nog vrij jong was en zijn moeder stierf aan diabetes toen hij een tiener was. Later werd hij opgevoed door zijn tante en priester Francis Morgan.

Studies

In 1910 en 1911ging hij naar King Edward’s School in Birmingham waar hij Klassieke en Moderne Talen studeerde. In 1911 ging hij naar het Exeter College in Oxford waar hij dan weer Klassieke Talen, Oud-Engels, Germaanse Talen, Welsh (taal van Wales) en Fins studeerde. Hij toonde al snel een talent voor filologie en begon zijn eigen talen tot stand te brengen.

Beroep

J.R.R. Tolkien was hoogleraar Angelsaksisch van 1925 tot 1945, hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde van 1945 tot 1959 aan de Universiteit van Oxford.


Vrouw en kinderen

Nadat hij een wees geworden was, ontmoette hij Edith Bratt op wie hij onmiddellijk verliefd werd. Maar Francis Morgan, de priester die hem opvoedde, verbood het huwelijk met haar. Hij kon maar met haar trouwen toen hij meerderjarig was. Samen kregen ze vier kinderen: John Francis Reuel, Michael Hilary Reuel, Christopher Reuel en Priscilla Anne Reuel.

Gestorven

Hij stierf op 2 september 1973.

Werk + inhoudelijke gegevens
Hij behandelde vooral fantasieverhalen en fantasiegedichten. Kenners van zijn werk zeggen dat W.O. In toen was hij in dienst bij het Britse leger aan de Somme, zijn werk heeft beïnvloed; dat hij fantasie zag als een ontsnapping aan de vreselijke realiteit van fabrieken, machines, pistolen en bommen van de twintigste eeuw. Zijn werk kende geen evolutie of verandering. Hij heeft geen bepaalde stijl of manier van werken.

Eigen mening


Ik las de Hobbit, In de Ban van de Ring, de Smid van Groot-Wolding, het Blad van Klein, Boer Gilles van Ham en Brieven van de Kerstman. Ik vond het stuk voor stuk zeer mooie verhalen waarvan In de Ban van de Ring de mooiste maar ook moeilijkste was.

Bibliografie


Dit zijn de belangrijkste en bekendste boeken (Nederlandse namen) die hij geschreven heeft omdat er te veel zijn om op te noemen:
1937 : De Hobbit
1945 : Blad van Klein

1947 : Boom en Blad
1949 : Boer Gilles van ham
1954 : De Reisgenoten : In de Ban van de Ring deel 1
1954 : De Twee Torens: In de Ban van de Ring deel 2
1955 : De Terugkeer van de Koning: In de ban van de Ring deel 3
1962:De Avonturen van Tom Bombadil +andere verzen uit het Rode Boek
1966 : De Terugkeer van de Beorthnoth
1967 : De Smid van Groot-Wolding

Bronnen:


Pieter Collier, ‘Tolkien Biography’, URL: http://www.tolkienlibrary.com/abouttolkien.htm
URL: http://www.wikipedia.org/wiki/J.R.R._Tolkien

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.