We hebben niet alleen een nieuwe site, we hebben ook een nieuwe start gemaakt met ons Instagram-account. Wil je elke dag beginnen met een meme? Nieuws en blogs zien? En soms een handige story of video voor school?


Volg ons nu


Thea Beckman werd in 1923 in Rotterdam geboren. Over haar jeugd zegt ze zelf: 'Ik was een meisje, bovendien enig kind. Het was vanzelfsprekend dat ik thuis zou meehelpen in de huishouding. Studeren was er in die tijd voor een meisje niet bij. Als kind wilde ik nochtans van alles. Het liefst schrijfster worden of ontdekkingsreizigster.' Thea Beckman trouwde in 1945, en heeft drie (volwassen) kinderen. Sinds 1956 woont zij in Bunnik bij Utrecht. Toen haar kinderen groot waren, besloot Thea Beckman een oude droom in vervulling te laten gaan: ze ging psychologie studeren. In 1981 studeerde zij af in de sociale psychologie. Maar ook geschiedenis boeit haar bijzonder, vooral de Middeleeuwen, waarover volgens haar nogal wat misverstanden bestaan. Zij wordt niet zozeer gefascineerd door krijgsverrichtingen van ridders en koningen, maar wel door het leven van het gewone volk, dat in die tijd weliswaar niet meetelde, maar er zeer nadrukkelijk was. Daarnaast heeft Thea Beckman nog een aantal hobby's: veel reizen, veel lezen, piano spelen en katten vertroetelen. Ze begon al met schrijven in 1947, met verhalen in jeugdtijdschriften en journalistieke stukjes in kranten, maar pas in de jaren zeventig, toen de kinderen haar zorg niet meer nodig hadden, begon ze met het schrijven van boeken. En nu volgen de boeken elkaar snel op: elk werk weer totaal verschillend van het vorige. Veel van haar boeken zijn bekroond met Griffels of door de Nederlandse Kinderjury. Thea Beckman schrijft voor kinderen van alle leeftijden. Zo is De verloren schat een heel spannend verhaal voor de jonge lezers vanaf 6 jaar, terwijl De Stomme van Kampen, voor de oudere jeugd is geschreven, maar ook veel volwassenen zeker zal aanspreken. Niet alleen de geschiedenis boeit Thea Beckman, maar ook de toekomst. Heel wat ideeën over politieke, sociale en economische problemen vind je terug in haar Thule-trilogie die zich in de toekomst afspeelt op het door vrouwen bestuurde eiland Thule. 'Ik ben erg op mijn onafhankelijkheid gesteld, ook in financieel opzicht. Daarom ben ik blij met dit beroep, het stelt me in staat mijn eigen brood te verdienen, in volle vrijheid, en zonder dat anderen mij vertellen wat ik doen moet. In 1984 werd zij bekroond door de Vereniging van docenten geschiedenis en staatsinrichting in Nederland (VGN): zij kreeg de Huib de Ruyterprijs voor haar historische boeken, omdat zij daarmee een nieuwe impuls aan het geschiedenisonderwijs heeft gegeven.
De boeken van Thea Beckman zijn in vele talen vertaald, waaronder Engels, Spaans (Castiliaans, Catalaans, en Baskisch), Duits, Hongaars, Deens, IJslands, Fries, Japans, Fins en Russisch.

De volgende boeken zijn van haar verschenen:

(1957) De ongelooflijke avonturen van Tim
(1966) Mickey en de vreemde rovers.
(1970) Met Korilu de griemel rond.
(1972) Mickey en de Fiebeldewiebels.
(1973) Heremijntijd… wat een lastpost.
(1973) Kruistocht in spijkerbroek.
(1974) Mijn vader woont in Brazilië.
(1976) Geef me de ruimte.
(1977) Triomf van de verschroeide aarde.
(1978) Het rad van fortuin.
(1979) Stad in de storm.
(1980) Wij zijn wegwerpkinderen.
(1981) Zwerftocht met Korilu.
(1982) De gouden dolk en de Holderdebolder
(1983) Hasse Simonsdochter.
(1984) Wonderkinderen.
(1985) Kinderen van Moeder Aarde.
(1987) Het helse paradijs.
(1988) De val van de Vredeborch.
(1989) Het Gulden Vlies van Thule.
(1990) Het geheim van Rotterdam.
(1991) Het wonder van Frieswijck.
(1992) De stomme van Kampen.
(1994) De doge-ring van Venetië.
(1996) Saartje Tadema.
(1998) Vrijgevochten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

henk

henk

supergay

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Wessel

Wessel

Super goede biografie, daar heb ik écht iets mee voor mijn werkstuk van school over Thea Beckman! Thanks! ;)

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

P.

P.

wat een mooie meid

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

G.

G.

nice

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Echt een super goede biografie!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast