Roald Dahl

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 4e klas vwo | 748 woorden
  • 11 februari 2002
  • 262 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
262 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Roald Dahl

Geboren: 13 september 1916
Studie: Na de kostschool wilde hij niet verder studeren
Tekstsoort: jeugdliteratuur
Bijzonderheid: nam na zijn kostschool een baan aan in Afrika, ging in de WOII bij de luchtmacht, werd neergeschoten, heeft toen een half jaar in het ziekenhuis gelegen en kon niet meer vliegen. Hij kreeg een baan in de Verenigde Staten en begon daar met boeken schrijven.
Citaat: ‘Alles wat ik schrijf gaat over goed en kwaad en met slechteriken dient het slecht af te lopen. Dat is een ijzeren wet. Ouders zijn bang dat hun kinderen nachtmerries van mijn boeken krijgen. Ze beseffen niet hoe taai hun kinderen zijn en nemen mijn verhalen te ernstig. Het zijn allemaal geweldige grappen.’
Laatst uitgebrachte werk: zijn laatst uitgebrachte boek is “De schat van Mildenhall” .

Gevonden op: http://www.leesplein.nl

Informatie over twee boeken van deze auteur, die ik in mijn tekst als voorbeeld zal gebruiken:

De GVR
Schrijver: Roald Dahl

Het weesmeisje Sofie wordt ’s nachts uit haar bed geplukt door een enorme reus. Gelukkig eet hij geen kinderen, zoals zijn soortgenoten. (B)

Leeftijd: 9-12 jaar
Uitgever: De Fontein
Verschenen: 1983
Bekroning: Zilveren Griffel

Gevonden op: http://www.leesplein.nl

De Griezels
Schrijver: Roald Dahl

Het vieze en gemene echtpaar Griezel zit elkaar, maar ook de dieren voortdurend in de weg. De twee gemeneriken halen allerlei grapjes uit die zijzelf alleen maar leuk vinden. De dieren nemen wraak. En hoe! (B)

Leeftijd: 9-12 jaar
Uitgever: De Fontein
Verschenen: 1980
Bekroning: Zilveren Griffel

Gevonden op: http://www.leesplein.nl

Roald Dahl; ‘een reusachtige schrijver’

Toen de Engelse schrijver Roald Dahl op 23 november 1990 overleed stond er in de krant: ‘de vriendelijke reus is dood’.
Reus, omdat hij zelf erg lang was, over de GVR schreef, maar vooral omdat hij een reusachtige schrijver was. Veel van zijn boeken zijn verfilmd, bekroond, en ze worden nog steeds herdrukt.

Roald Dahl werd op 13 september 1916 geboren in Llandaff (Wales).
Na de kostschool wilde hij niet verder studeren, hij wilde reizen. Hij kreeg een baan bij Shell en kreeg werk in Afrika. Nog weer later nam hij een baan in de Verenigde Staten waar hij met het schrijven van verhalen begon. In 1943 schreef hij al zijn eerste kinderboek, maar het duurde lang voordat er een nieuwe volgde. Hij trouwde met een actrice, ze kregen vijf kinderen, waarvan er een al op jonge leeftijd overleed. Door zijn kinderen begon hij weer kinderboeken te schrijven. Zij waren degenen die de verhalen als eerste te horen kregen en commentaar gaven, waarna hij de verhalen weer veranderde. Later hertrouwde hij en heeft de laatste 30 jaar van zijn leven in een oud boerenhuis in een dorp niet ver van Londen gewoond.

De boeken van Roald Dahl zijn zowel bij kinderen als bij volwassenen populair. Meerdere van zijn boeken zijn met verschillende prijzen onderscheiden; 4 keer de Zilveren Griffel, 3 keer de prijs van de Nederlandse Kinderjury, 2 keer de Edgar Allan Poe Award en nog vele andere.
Zijn kinderboeken zijn fantastisch, grappig en soms griezelig. In zijn boeken zijn de goeden en de slechten heel makkelijk te onderscheiden. De goeden zijn soms dieren maar meestal kinderen waar alles niet helemaal meezit: akelige of gemene ouders, of geen ouders, of ze zijn arm. De slechten zijn vaak mensen, monsters of dieren, die allemaal gemene dingen uithalen. Zoals in het verhaal, De GVR. In dat verhaal wordt Sofie, een klein meisje dat in een weeshuis woont, ‘ontvoerd’ door de GVR. Na een tijdje blijkt dat Sofie daar werd opgevoed door een vreselijke vrouw waarvan ze niks mocht. Sofie gaat bij de GVR wonen. In de buurt waar de GVR woont, wonen nog veel meer reuzen, die wél kinderen eten; zo blijkt wel weer dat Roald Dahl veel gebruik maakte van ‘goeden’ en ‘slechten’. Ook uit het verhaal van De Griezels blijkt dat. De Griezels zijn twee vreselijke lelijke en gemene wezens die bij iedereen gemene grappen proberen uit te halen. Zij worden aan het einde van het verhaal flink teruggepakt, wat ook een belangrijk kenmerk van de schrijfstijl van Roald Dahl is. De goeden overwinnen, de slechten worden afgestraft.

Enkele boeken van Roald Dahl:
1968 Sjakie en de chocoladefabriek
1972 De Reuzenperzik
1976 Daantje de wereldkampioen
1981 Joris en de geheimzinnige toverdrank
1981 De Griezels
1984 De Heksen
1985 Boy
1988 Matilda

Gevonden op: wysiwyg://17/http://home.wanadoo.nl/richard.thiel/auteurs/rdahl.htm

Vragen bij de tekst:
1. Wat bedoelde de schrijver van het artikel in de krant met: “De vriendelijke reus is dood”?
2. Wat wordt er bedoeld met: “Zijn kinderboeken zijn fantastisch”?
3. Leg uit wat er bedoeld wordt met de “goeden en de slechten”.
4. Waar kun je de meeste verhalen van Roald Dahl aan herkennen?

REACTIES

M.

M.

bedankt ik heb er heeeeeel veel aan gehad ik had een 9 dankjewel

19 jaar geleden

N.

N.

coooooool

12 jaar geleden

O.

O.

Beetje irrationeel geformuleerd.

8 jaar geleden

O.

O.

Beetje irrationeel geformuleerd.

4 jaar geleden

L.

L.

ja want iedereen kan het lezen!!!:p

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.