ADVERTENTIE
Red het frikandelbroodje Wist je dat heel veel van jouw lievelingsproducten zomaar kunnen verdwijnen als de bij zou uitsterven? Denk bijvoorbeeld aan je glaasje melk in de ochtend, maar ook je frikandelbroodje in de pauze en je banaan bij het leren. Hoe komt dit en belangrijker, hoe voorkomen we dit? Dat weten ze bij de opleiding Diermanagement. Meer weten over deze en andere studies van Van Hall Larenstein?

Check alle video's!

Prins Bernard: eigengereid, ondiplomatiek, maar vooral erg uniek.

Charmant, eigengereid, ondeugend en ondiplomatiek is hoe menig Nederlander hem omschrijft. Volgens premier Balkenende een markante man om van te houden. Door het Wereld Natuur Fonds, het Anjerfonds en de oude oorlogsveteranen wordt hij gezien als boegbeeld. Prins Bernard: een unieke man met vele verschillende kanten.

Prins Bernard werd geboren in Jena als Graaf zur Lippe- Biesterfeld. In de burgerlijke stand van Jena staat vermeld dat Bernard is geboren op 28 juni om 02.45 u. Zelf heeft de prins altijd 29 juni aangehouden en ook zijn trouwakte gaf de geboortedatum 29 juni aan. Direct na zijn geboorde waren er dus al een aantal onduidelijkheden over de aankomende Prins der Nederlanden, want sluitend bewijs dat 29 juni wél correct is, is er nooit gekomen.

In zijn jeugdjaren volgde Bernard lange tijd privé-lessen en toen hij was ouder was ging hij naar de kostschool. Daarna ging hij naar het gymnasium in Berlijn waar hij in 1929 zijn diploma haalde. Na nog een universitaire rechtenstudie te hebben gevolgd sloot Bernard zich aan bij onder andere de NSDAP. De prins zelf bleef echter zijn hele leven volhouden dat hij zich hier nooit vrijwillig heeft aangemeld. Hoe hij hier dan wel terecht kwam is altijd een raadsel gebleven. Zelf heeft de prins wel eens gezegd dat hij door een van de gebroeders Langenheim is aangemeld. Twee mannen met wie hij in die tijd erg goed bevriend was.

Prinses Juliana kwam pas in 1936 in beeld. Hij zou haar hebben leren kennen op skivakantie in Duitsland, maar ook hier worden verschillende verhalen over verteld. Er wordt bijvoorbeeld beweerd dat de relatie al veel eerder beklonken zou zijn tijdens een geheime ontmoeting in Amsterdam.Kort na de officiële ontmoeting in het Duitse skigebied werd de verloving tussen Juliana en Bernard bekend gemaakt en op 7 januari 1937 zijn de twee getrouwd in Den Haag.Tijdens het galaconcert dat die avond ter ere van het huwelijk werd gespeeld werden er Nederlandse, maar ook Duitse liederen gespeeld. Ook brachten diversen aanwezigen de Hitlergroet, wat overigens niet op aandringen van de prins was.

Binnen het huwelijk kreeg Bernard vier dochters: Beatrix, Irene, Margriet en Marijke. Dit waren echter niet de enige dochters van Bernard. Ook had de Prins der Nederlanden nog twee buitenechtelijke kinderen: Alexia (geboren in 1967) en Alicia von Bielefeld. Het bestaan van Alexia was al langer bekend, al dan niet als een ‘publiek geheim’. Wel geheim was het bestaan van Alicia. Dit is dan ook pas bekend geworden na het overlijden van Bernard.

Vlekkeloos was het huwelijk van Bernard en Juliana duidelijk niet. Tegenover de buitenwereld leek het alsof het huwelijk veel voorstelde. Zo werd hun 50-jarige huwelijk groots gevierd op paleis Soestdijk. Zelfs het gewone volk vierde feest. Het was echter geen geheim dat de prins en prinses in het dagelijkse leven gescheiden leefden. Prins Bernard woonde in de Baarnse vleugel van paleis Soestdijk, terwijl Juliana in de Soester vleugel woonde.

Bernard werd van een aantal ernstige dingen beschuldigd. Zo werd er gezegd dat hij een brief heeft geschreven aan Hitler, de zogenaamde Stadhoudersbrief. Hij zou de slag om Arnhem hebben verraden en nog twee buitenechtelijke zoons hebben in Londen. Ook werd er beweerd dat zijn moeder een zeer losbandig leven heeft geleid. Om zijn naam te zuiveren heeft Prins Bernard begin 2004 Hans van der Voet gevraagd onderzoek te doen naar deze zaken. Van der Voet vond voor geen van de beschuldigingen bewijzen, maar zijn onderzoek werd door de vakhistorici niet erg serieus genomen. Daardoor bestaat er nog steeds erg veel onzekerheid over het leven van Bernard.

Ziek was de prins altijd wel, maar vanaf november 2004 ging het pas echt snel. Half november maakte de RVD bekend dat de prins aan longkanker leed en al snel maakte de RVD bekend dat de toestand van de prins hard achteruit ging. Al twee keer eerder had de prins een vorm van kanker overleefd, maar deze maal zag zijn toekomst er uitzichtloos uit. Woensdag 1 december werd de prins kreeg de prins een zodanige last van zijn aandoeningen dat hij werd overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum Utrecht, alwaar hij diezelfde avond nog overleed.

De echte gekte rond onze prins kwam nu pas echt in een stroomversnelling. Zeker toen de Volkskrant op 14 december een interview plaatste dat was gebaseerd op negen gesprekken die de prins met hoofdredacteur en journalist van de Volkskrant heeft gevoerd. Niet alleen de publicatie, maar ook de gesprekken waar het interview op gebaseerd was vonden volledig buiten medeweten van de regering plaats en zelfs zijn familieleden wisten hier niets van af. Echt schokkend was het niet wat prins Bernard te vertellen had, maar toch was de hele Nederlandse pers ermee bezig. Vooral het feit dat Bernard nóg een buitenechtelijke dochter had hield menig Nederlander bezig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

... een beetje dom....als je een werkstuk over iemand schrijft is het minste wat je kunt doen, zijn naam goed spellen. Het is namelijk Bernhard.

13 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast