Paul de Leeuw

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 3e klas havo | 1027 woorden
  • 4 november 2003
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
41 keer beoordeeld

Wie is Paul de Leeuw

Hij is een ceremoniemeester, interviewer, vader, stand-up comedian, dictator, acteur en de koning van het amusement...

Paul Henri de Leeuw werd geboren op 26 maart 1962 te IJsselmonde op 2 kilometer afstand van het Feyenoord Stadion.

Paul werd in zijn jeugd altijd gezien als een dik en vervelend mannetje (95 kilo, 1,80m). Paul is in de loop der tijd wel veel veranderd. Hij is ontzettend afgevallen en is niet zo lastig meer als vroeger. Hij heeft zich wel gevonden in het interviewen.

Paul is van protestantse afkomst maar is één van de weinige komieken die zich niet stoort aan de morele grenzen van onze calvinistische samenleving. Zijn kerk zit in een kastje: de televisie.


Hij heeft in zijn middelbareschooltijd op de Johannes Calvijnschool in Rotterdam-IJsselmonde gezeten. Hij bleef in de brugklas zitten waarna hij naar de Rehoboth MAVO te Lekkerkerk ging (Berry de Meij was zijn schoolvriend). Daar ging hij over naar de tweede klas, maar werd er nog voor het einde van het jaar vanaf gestuurd omdat hij onhandelbaar was. Daarna heeft hij vanaf zijn zestiende 4 jaar op de HAVO gezeten en een diploma gehaald. Op deze school heeft Paul ook nog columns voor de schoolkrant geschreven.

Paul was altijd goed in Geschiedenis en Nederlands. Biologie heeft hij laten vallen omdat de docent zei: "Je inzicht is nul komma nul". Toen heeft hij Biologie als eindexamenvak ingeruild voor muziek. Aan Engels had Paul toch zo'n een hekel. Na een aantal jaar blijkt Paul toch toe te geven dat zijn Nederlands ook niet zo goed is.

Na de HAVO is Paul naar de lerarenopleiding in Delft gegaan om Nederlands en Maatschappijleer te studeren.Op zijn eenentwintigste woonde hij op kamers in Rotterdam en meldde zich aan voor de toneelschool in Maastricht, maar kwam niet door de selectieronde heen. Op de lerarenopleiding heeft hij zijn mislukte kinderartiest oom Bob de Rooij gespeeld. Hij had het steeds over Annie. Hier zijn Bob en Annie de Rooij geboren.

Een dialoog in huize de Leeuw, Paul is 21 jaar. Hij vertelt zijn vader dat hij artiest wil worden. Pa antwoord "Je zult er nooit geld mee verdienen" Pa heeft ongelijk gehad, zie wat hij tot op dit moment bereikt heeft. Paul heeft een geschat vermogen van meer dan 10 miljoen gulden,maar gezien de wijze waarop hij daarmee omgaat zou hij over een paar jaar best eens een van de rijkste artiesten van Nederland kunnen zijn.

Wat misschien ook leuk is om te weten is dat hij vroeger in zijn jeugd van zijn leven en soort lopende serie maakte. Hij vertelde tegen zichzelf op de fiets van huis naar school of omgekeerd wat er die dag allemaal was gebeurd en ging gebeuren. Ook had hij vanaf zijn twaalfde tot z'n 18/19e jaar regelmatig gesprekken met de spiegel. Dat was voor hem een soort uitlaatklep.

Wanneer wist Paul dat hij homo was?
'Ik accepteerde 't voor mezelf pas na m'n 21ste. kreeg tot en met de lerarenopleiding nog een rood hoofd als 't daarover ging. En nog steeds vind ik 't - hoewel je je nooit als homo moet laten onderdrukken - niet iets om de barricaden voor op te gaan. Overigens gebruik ik mijn homo-zijn wel in m'n programma's - omdat het nu eenmaal met m'n leven te maken heeft'.

Paul heeft 6 jaar een baan in de horeca gehad. Namelijk bij de Broadway Bar en één van de Van der Valk vestigingen, te Rotterdam-Plaswijck. Toen is hij naar Amsterdam verhuisd, waar hij is gaan werken in De Hut en het Broodje van Kootje op het Leidseplein.


Zijn sterkste kant is: LEUK ZIJN EN TV MAKEN

Verder wil ik niet ingaan op het privé leven van Paul. Hij wil dit graag gescheiden houden met zijn tv-werk en dat respecteer ik. Mij interesseert het niet wat hij in zijn privé-leven doet, want hier wordt in de roddelbladen al te veel aandacht aan besteed. Ik ben fan van Paul om zijn kwaliteiten en niet om zijn privé-leven. (toch nog één klein ding: Paul schrijft links).

Paul heeft ook zijn eigen bedrijfjes in de loop der tijd opgericht, Paul heeft bij sommige bedrijven een groot aandeel in de zaak:
Brommerpech B.V.
Productiehuis Alphacharlie
Knibbel Knabbel Knuisje B.V.
Vlieg met me mee B.V.
Marat TV (staat onder leiding van Vivienne Ypma)

In 1984 presenteerde Paul het Camerettenfestival. Het jaar daarop wist hij zichzelf, tijdens het Open Bak Gala in Carré ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van de Engelenbak, als pauzenummer in het programma te wurmen. "Hij wist dat er een theateragent aanwezig was". Hij zong 'Vlieg met me mee' en kreeg de zaal plat. Het leverde hem een gastoptreden bij Sonja Barend op en tevens de bekendheid. Tijdens dit Camerettenfestival won Paul ook nog de aanmoedigingsprijs.

Paul heeft vier grote idolen, die hoog bij hem in het vaandel staan:


1. Toon Hermans;
2. Jasperina de Jong ("Dat is grote kunst" zegt Paul);
3. Wim Sonneveld;
4. Youp van 't Hek

Paul heeft in 1994 in alarmfase 3 gezeten. Hij wilde stoppen met TV en had ruzie met iedereen. Hij is hierna op vakantie gegaan en heeft een duikcursus gedaan. In deze periode heeft hij besloten een film te gaan maken. En daar was hij dan "Filmpje", de film over de avonturen met Bob en Annie de Rooij. Het voorstel om die film te draaien, werd hem gedaan door producent Bob Hubar. Paul besloot er een waardig afscheid van Bob en Annie de Rooij van te maken, het karikaturale echtpaar dat hoorde bij de choquerende stijl van de Schreeuw. Filmpje moest het einde worden van een tijdperk.

Recensies over filmpje ! kunt u via deze link bekijken FILMPJE!

Paul zegt zelf over Bob en Annie: "Ik heb aan Bob en Annie veel te danken en het zijn twee heel dierbare figuren". Paul is een perfectionist die alles zo wil hebben zoals hij het wil en niet anders. Dit is niet trouwens niet Paul's zijn filmdebuut, hij heeft in 1989 een hoofdrol gespeeld in de film "Jan Rap en zijn maat" De Pijnbank

The Sound of Music is Paul zijn favoriete musical, hij heeft 'm meer dan 15 keer gezien!, en zou nog steeds iets willen doen met deze musical en dat gaat ook absoluut gebeuren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.