Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Emily Jane BrontëEmily Jane Brontë werd geboren op 30 juli 1818. Ze was de 5de op rij in de artistieke familie Brontë. Men spreekt zeer vaak over ‘de gezusters Brontë’. Daarom is het bijna onmogelijk om alleen over Emily J. te spreken. Toch zal ik proberen in te zoomen op haar.

Emily Brontë was gek op de moors van Thornton, Engeland. Ze speelde vaak, samen met haar zussen tussen de hoge heidestruiken, rotsen en steile kliffen. Hun vader liet dat toe. Hij was namelijk zeer in zichzelf gekeerd na de dood van zijn vrouw en kwam vaak niet verder dan zijn eigen slaapkamerdeur. Tante Elisabeth (zus van hun moeder) zorgde voor de zes kinderen en leerde ze alles wat nodig was.

Toen Emily 7 was stierven haar twee oudste zussen, Maria en Elizabeth, aan tbc. Zij waren toen 11 en 10. De 4 overblijvende kinderen; Charlotte, Patrick Branwell, Emily Jane en Anne zochten troost bij elkaar. Ze doken vaak onder in een eigen fantasiewereld en putten kracht uit het verzinnen en opschrijven van korte verhaaltjes.Op respectievelijk 15 en 16 jarige leeftijd werden Emily en Charlotte Brontë naar een kostschool gestuurd. Na 3 maanden enkele kilometers van huis te zijn krijgt Emily vreselijke heimwee naar de moors, haar vrijheid. Ze keert terug.

De 3 zusjes doen hun best om zelf hun brood te verdienen en zo hun Tante Elisabeth en halfzieke vader niet te moeten belastten met financiële problemen. Emily is pas 17 wanneer ze haar eerste jobje buitenshuis aanneemt. Het moet ook in die tijd geweest zijn dat de gezusters Brontë de eerste gedichten schreven, zonder het van elkaar te weten. Emily schreef ooit:"No coward soul is mine

No trembler in the world´s storm-troubled sphere

I see Heaven´s glories shine,

And Faith shines equal arming me from Fear."

["Ik ben geen lafaard of bangerd Geen werelds groot onweer kan me verontrusten. Ik zie de gloriën van de Hemel glanzen, en het Geloof wapent me tegen Vrees.”Emily J. Brontë [Vrije vertaling]Dit mooie stukje tekst toont de geestkracht van Emily Brontë aan. En dat is bewonderenswaardig als je weet wat ze allemaal meegemaakt heeft. Het getuigt ook van veel poëtisch en literair talent.Terwijl de zusjes Brontë alle moeite van de wereld doen om financieel voor zichzelf in te staan, laat grote broer Branwell zich gaan. Hij valt uit zijn rol van leidersfiguur. Branwell begint te drinken en raakt verslaafd aan opium. In nuchtere momenten was hij schilder. Hij maakt de enige portretten die er van ‘The Brontë sisters’ bestaan. Op het groepsportret had hij oorspronkelijk ook zichzelf geschilderd. Later heeft hij met zwart over dit zelfportret geschilderd.

Na verschillende uitlopende jobjes van huishoudhulp tot gouvernante, gaan Emily en Charlotte naar Brussel. Ze zijn dan 24 en 25 jaar. Ze willen er zich de Franse en Duitse taal toe-eigenen.Het gezin Brontë was bijzonder protestants. Wat niet zo moeilijk is natuurlijk als het gezinshoofd predikant was. Maar in Brussel kwamen Emily en haar zus voor het eerst in contact met katholieken. Daarbovenop werd Emily weer geconfronteerd met erge heimwee en sterft Tante Elisabeth. Ze keerden terug naar Engeland voor de begrafenis. Hierna ging Charlotte terug naar Brussel terwijl Emily thuis bleef om voor haar vader te zorgen. In deze periode is Emily J. bijna zeker beginnen te schrijven aan haar enige maar fantastische boek ‘Wuthering Heights’.In het jaar 1845, Emily is 27, geven de zusjes Brontë gezamenlijk een dichtbundel uit. Blijkbaar hadden ze alledrie reeds een aantal mooie gedichten geschreven. Het boek werd uitgegeven onder de naam ‘Poems by Currer, Ellis, Acton Bell’. Ze gebruikten die mannelijk pseudoniemen omdat ze dachten zo meer succes te hebben. Toch werden er slechts 2 exemplaren van dit boek verkocht.

Ondanks deze tegenslag was die dichtbundel toch de aanloop naar hun literaire carrière. Twee jaar later, Emily is 29 jaar, gaven ze afzonderlijk een roman uit, weer onder hun mannelijke pseudoniemen. Emily Brontë publiceerde ‘Wuthering Heights’. Het meest succesvolle boek van de drie.

Al dat pseudoniemen-gedoe maakte het natuurlijk wel moeilijk voor de uitgevers én lezers. Men begon de drie namen door elkaar te halen, samen voegen, … Het zelfde jaar nog maakten Charlotte en Anne te voet een ééndagsreis naar Londen om er voor uit te komen wie ze eigenlijk waren.

Kort daarop sterft Branwell. Hij heeft nooit geweten van de litteraire successen van zijn zussen. Ze zwegen tegen hem om zijn toestand niet te verergeren.

Op Branwells begrafenis vatte Emily kou en kreeg acute tbc. Drie maanden later, op 19 december 1848 stierf Emily Jane Brontë. Ze is slechts 30 jaar.

Ook Anne bleek besmet met tbc, ze stierf een halfjaar later. Alleen Charlotte blijft nog over. Ze bleef schrijven, trouwt,… maar ook zij stierf vroeg als gevolg van een zware zwangerschap.Het boek ‘Wuthering Heights’ van Emily Brontë is nu bijna 10 maal verfilmd en blijft een succes.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

Een mooi werkstukje, Lotta!

13 jaar geleden