Ed Franck

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • Klas onbekend | 472 woorden
  • 29 december 2003
  • 69 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
69 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Ed Franck is de schrijversnaam van Eddy Vrancken. Hij groeide op in een gezin met dertien kinderen. Hij studeerde Engels en Nederlands en werd leraar aan een college in Hasselt. In 1964 trouwde hij en kreeg twee dochters en een zoon. Hij begon met schrijven voor volwassenen, onder andere voor de Hasseltse stadskrant. In 1985 deed hij mee aan een manuscriptenwedstrijd van een kinderboekenuitgever. Naar aanleiding hiervan verscheen zijn eerste boek. Hij was toen 44. Sindsdien zijn er meer dan 50 boeken van zijn hand verschenen. Ed Franck woont in Zellik. Profiel: Ed Franck heeft veel verschillende soorten boeken geschreven voor kinderen van alle leeftijden. Hij schreef liedjes en verhalen voor kleuters, verhalen over het gewone leven van kinderen, historische verhalen, harde detectives, psychologische romans en poëzie voor jongeren. In elk genre is zijn taalgebruik anders, maar altijd is zijn taalgebruik speels en spitsvondig, soms poëtisch. Veel van zijn boeken bevatten een droge humor. Zijn hoofdpersonen zijn gevoelsmensen met een kunstzinnige inslag. Deze personen verzetten zich tegen machtsmisbruik. Vaak zijn de hoofdpersonen eenlingen. Hun eenzaamheid wordt mede veroorzaakt doordat ze het moeilijk vinden om met anderen te communiceren. Zijn gedichten gaan onder andere over verliefdheid en het worstelen met gevoelens. Ed Franck maakte ook moderne bewerkingen van een aantal klassieke boeken en liefdesverhalen.

Ed Franck werd op 27 juli 1941 geboren in Beringen. Hij groeide op in een gezin van 13 kinderen. Zijn ouder hadden geen tijd om hem voortdurend op zijn vingers te kijken. Hij was dus zo vrij als een vogel en kon gaan en staan waar hij wilde. Hij hield ervan langs de oevers van de Maas en de verwilderde boorden van het Albertkanaal te zwerven. Dat gevoel van vrijheid koesterde hij enorm. Als kind verslond hij boeken. Overal waar het niet te heet of te koud was, waar de wind zijn boek niet wegblies en waar zijn ouders hem niet konden vinden, zat hij te lezen. Hij snoepte dan van "Dik Trom", "Pietje Bell", "Arendsoog", "Oliver Twist" en een heleboel andere boeken. Na de humaniora ging Ed naar de normaalschool te Hasselt. Naar de universiteit mocht hij niet, omdat het te duur was. Hij heeft jarenlang lesgegeven in het college van Hasselt. Ed is nu nog steeds verslaafd aan lezen. Er gaat geen dag voorbij of hij heeft gelezen. Zelfs als hij laat thuiskomt, leest hij nog snel een stukje. Sinds zijn 43ste verjaardag heeft Ed het ene boek na het anderen geschreven. Hij noemt zichzelf een literaire kameleon, die alle soorten verhalen schrijft: humoristische en droevige, ontspannende en dramatische, prentenboeken, detectiveromans, gedichten, historische of psychologische verhalen… Hij heeft geen voorkeur voor een bepaald genre. Schrijven is een obsessie voor hem geworden, waar hij niet meer zonder kan. Hij is verliefd op taal, op wat hij met taal kan doen. Met woorden kan hij iets moois scheppen en zichzelf en zijn lezers verrassen.

REACTIES

R.

R.

chik gemaakt. origineel. Doe zo verder

19 jaar geleden

E.

E.

leuk heb ik veel aan voor een boekverslag over het boek: De liefste of de dapperste of allebei

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.