Jim Morrison

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • Klas onbekend | 4172 woorden
  • 4 november 1999
  • 144 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
144 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Voorwoord Jim morrison de leadzanger van de popgroep the doors, de man waar in zijn beroemde jaren alles om draaide. Vele verhalen deden de ronde. Deze man heeft mij zo geboeid dat ik een werkstuk over hem scheef, genaamd: THE END.

Kleine Jim Morrison 8 December 1943 in Florida, Melbourne werd er een jongen geboren zijn naam was James Douglas Morrison de moeder heette Clara Clarke en komt uit een gezin van vijf kinderen. Haar vader was een advocaat uit Wisconsin en haar moeder was op jonge leeftijd overleden ,Clara was toen nog een tiener. Clara vertrok in 1941 naar Hawaii om een zwangere zus te bezoeken waar ze een tijdje bleef, ze ging een keer naar een bal van de mariniers en daar ontmoette ze Steve Morrison. Steve en Clara trouwden met elkaar in april 1942. Een jaar en 8 maanden later werd de eerste zoon geboren het was 8 december ze noemde het kind James Douglas Morrison. Steve de vader van Jim moest erg vaak ,meer dan erg vaak, weg vanwege de funktie bij het leger en natuurlijk een hogere funktie hierdoor moest de familie erg vaak verhuizen. In het leven van het gezin Morrison zijn er veel verhuizingen geweest, ze zijn 11 keer verhuisd ,naar :Washington ,Claremont ,Albuquerque, Santa fe en nog veel meer, tijdens een van die verhuizingen gebeurde iets wat een grote invloed op Jim in zijn leven zou hebben. Tijdens een van die verhuizingen reden ze naar een nieuwe stad, ze reden over een lange weg die tamelijk rustig was op een gegeven moment komen ze langs een plek waar een ongeluk is gebeurd, er is een vrachtwagen gekanteld. Er lagen gewonde en dood gaande Pueblo indianen. Een van de indianen stierf terwijl Jim in de ogen van deze Indiaan keek, vanaf dat moment wist Jim dat er een soort 'bescherm engel over hem waakte.

Al heel wat jaren later toen Jim al een tiener was moest zijn vader weer eens weg, ditmaal naar Korea, Jim had inmiddels nu al een broertje en een zusje. Hij was nu een ietwat te erg veel rokende jongen maar hij was zeer intelligent. Hij wist de ouderen erg te shockeren en/of in te pakken. Naar weer een keer verhuizen kwam hij in een vreemde stad waar hij een goede vriend leerde kennen zijn naam was Fud. Hij maakte Jim wijs dat je jezelf niet in schone kleren kon vertonen, Jim geloofde het niet maar deed toch mee. Jim en Fud waren onafscheidelijk van elkaar, het waren echte pubers Jim en Fud ze dronken voor het eerst sterke drank met elkaar ze leerde meisjes kennen en deelde hun eerste sexuele ervaring. Het waren echte pubers ze maakte zeer schunnige teksten en erg obscene tekeningen. In die tijd zat hij 's avonds ,als hij niet met Fud was, erg veel te lezen, op zich is dat niet bijzonder maar wat hij las wel op 14 jarige leeftijd las hij boeken van Friedrich Nietzsche en boeken van dat soort schrijvers meer. Al deze theorieën zullen we later terug vinden in de liederen en gedichten die hij schreef.

Wat later in het schooljaar moest hij net als ik een scriptie schrijven hij gaf een onderwerp op aan de leraar waarvan de leraar dacht dat hij hem ter plekken stond te verzinnen ,maar de leraar liet het toe. Toen men de scriptie moest inleveren leverde Jim netjes zijn scriptie in leraar las het en ging naar de plaatselijke bibliotheek waar hij keek of die boeken bestaan over dat onderwerp, als dat onderwerp überhaupt bestond, en hij vroeg of Jim Morrison dat boek had gelezen, het bleek allemaal te kloppen toen de leraar het boek begon te vergelijken bleek dat Jim het boek echt begreep als een van de weinigen, want het stond precies in andere woorden maar toch hetzelfde.

Jim heeft hier nog enige tijd op school gezeten en kon het erg goed met de leraren vinden, respecteerde hun en zij hem. Hij liet zich inschrijven op de school U.C.L.A op de film academie leerde hij weer nieuwe mensen kennen. Hij kreeg al weer snel nieuwe vrienden, maar hij selecteerde al vlug een apart een beetje buitengewone of beter gezegd excentrieke groep. Hij had nu 3 goede vrienden :Ray Manzarek, Robby Krieger en John Densmore. Dan is er nog een jongen die aandacht krijgt van Jim dat is Dennis Jakob hij krijgt niets met de band te maken maar heeft later meegewerkt als assistent van Francis Ford Coppola in de film 'Apocalyps Now'. Jim kon in verhouding met andere mensen erg goed opschieten met Dennis ze praatte veel over de werken van Nietzsche want Dennis was ook dol op de werken van hem, ze praatte en filosofeerde over de theorieën en onderwerpen. Jim zat nu al enige tijd op deze school en moest een filmpje maken met de technieken die hij geleerd had, het onderwerp maakte niet uit. Jim begon er aan met heel veel enthousiasme. Maar dat hij een terugslag zou krijgen had hij niet verwacht. Toen de film in de klas werd afgedraaid hoorde hij alleen maar afbouwende kritiek. De film vertoonde eerst Jim lopend over een rand van een huis en toen dat weg sprong (het beeld) zag je Hitler schreeuwen en de staande ovatie die Hitler altijd kreeg. Dan een verklede man als beer en dansende indianen wat ook maar weer een paar seconde in beeld was. Toen kwam het waar het Jim om ging, je zag Jim lopen over een dakgoot en terwijl hij liep las hij een boek met daarin de tekst van een beroemde uitspraak van Nietzsche. De hele klas waar Jim in zat begon te klagen over hoe slecht de film was en dat het een saai stuk was. De leraar was het wel eens met de klas en Jim kreeg een grote tegenslag. Tegenslagen kon Jim niet verdragen op school en stopte hierna gelijk met de filmacademie. Hij stopte met school. Hij verdween een tijdje.

De band ontstond ,The Doors Jim was naar de woestijn gegaan en was verdwaald schreef gedichten en liedjes. Jim kwam terug en zat op het strand ,Venice Beach waar Ray hem weer ontmoette Ray vroeg waar hij was geweest en wat hij heeft gedaan, Jim vertelde dit en zei dat hij liedjes en gedichten had geschreven waarop Ray vroeg om er een te zingen. Jim durfde niet, en zei:"ik durf niet 'k ben verlegen " met een beetje zeuren begon Jim toch te zingen hij zong 'Moonlight drive' (zie hoofdstuk teksten) Ray was een beetje verbluft en zei dat het te gek was dat Jim er wat mee moest doen, hij vroeg ook of hij nog meer liedjes had geschreven. Jim antwoordde met "ja man, het is net alsof ik een heel concert in mijn hoofd heb zitten". Enkele dagen later bij dit zelfde strand maar dan op de boulevard zag Jim een meisje lopen en hij liep haar achterna totdat hij wist waar zij woonde. Diezelfde avond was daar een groot gezelschap en zij zat op het balkon. Jim klom het balkon op en gaf haar een zoen. Ze vroeg niet gelijk naar zijn naam maar eerst:" heb je iets tegen deuren?" Jim zei:" een tijdverlies.... wat is je naam?" "Pamela." Antwoordde ze. Mooi Pam en Jim reageerde hij als een blij kind en klom terug van het balkon. Zo ontmoette hij dus zij vriendin. De dagen die volgde gingen de jongens oefenen met de band die Jim al een naam had gegeven Jim zei the Doors (de deuren) met de betekenis erachter de deuren van waarneming (the Doors of perception ,een theorie van Aldous Huxley:' wanneer de deuren van waarneming gezuiverd zij zal alles zijn zoals het werkelijk is....oneindig'). Na een paar dagen oefenen hadden ze al door dat het best goed ging. Op een zekere dag zaten de jongens weer te oefenen. En op een zeker moment, tijdens een kleine pauze haalde Robie Krieger een tekst met wat muzieknoten tevoorschijn. Hij stelde het voor aan de jongens en speelde een stukje, en zong:

De biografie gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

"- You know that it would be untrue - You know that I would be a liar - if I was to say to you girl we couldn't get much higher - come on baby light my fire (3x) " De jongens vonden het niet slecht en Jim maakte het liedje ter plekke af met de tekst die het nu geworden is, Light my fire (zie hoofdstuk teksten) Ray vroeg of ze hem een minuutje of tien wilden geven. De drie anderen liepen het strand op terwijl Ray een demo/voorstuk begon te maken, begon Jim over LSD. Hij vroeg of de jongens die avond mee gingen trippen. Maar de jongens vonden het een slecht plan. Terwijl ze verder praatten riep Ray ze terug. Hij had de muziek klaar, de demo klaar en was klaar om te oefenen.

Na enkele weken te hebben geoefend kregen de jongens het voor elkaar om op te treden in een aantal lokale barren/kroegen. Als the Doors begonnen met spelen en vooral in het begin durfde Jim het publiek niet onder ogen te krijgen. Jim stond nu met zijn rug naar het publiek te zingen en het publiek vond het niet eens erg. Jim begon een beetje bekendheid te krijgen en kreeg hierdoor veel vrienden en vriendinnen. Zo leerde Jim een meisje kennen die goede contacten bleek te hebben met de eigenaar van da lokale bar/kroeg waar ze vaak op traden ,The Whisky GoGo. De band stond nu op te treden voor 6$ het uur (als het druk was) en vonden het leuk. De band begon ook steeds meer bekendheid te krijgen, want ze moesten nu in andere barren en kroegen op treden, de band trok volle barren en kroegen.

The Doors werden bekender en bekender De band stond nu elke avond op te treden voor een toch nog te laag bedrag. Ze kregen nu al veel aanbod van platen maatschappijen maar de ene maatschappij wilden alleen de band en de andere alleen Jim. Maar de band was unaniem of allemaal of niet. Op een zekere dag zei Jim:" kom we gaan naar de woestijn." De band stemde toe en vertrokken naar de woestijn. De hele band inclusief de vriendinnen van de jongens zaten in een trip en hadden gedronken. Ze zaten bij elkaar en begonnen een melodie op een tamboerijn aan te slaan waarop Jim een tekst zong, het is later ook een liedje geworden ,My Wild Love'(zie hoofdstuk teksten). Jim liep weg richting een grot en zag de Indiaan lopen die hij dood zag gaan langs de snelweg, hij volgde de Indiaan en kwam uit op een plaats in de grot waar licht naar binnen kwam en jim kwam gelijk uit z'n trip. Diezelfde avond vertrokken the Doors weer richting huis.

De volgende dag stonden ze in een bar waar ze al eens vaker hadden opgetreden, the whisky GoGo. (Jim is nog steeds verlegen en stond nog steeds met zijn rug naar het publiek) en Jim begon te zingen... Jim zong 'The End (zie hoofdstuk teksten)na enkele minuten te hebben gezongen kwam Jim op het stuk :

A Killer awoke before dawn he put his boots on he took a face from the ancient galerie, and he walked down to the hall he went to the room where his sister lived and then he paid a visit to his brother then he walked down to the hall and came to a door and looked inside "Father" -"yes son" "I want to kill you...." "mother... I want to fuck you baby" etc. door dit stuk werd de eigenaar van de zaak zo kwaad dat hij Jim van het podium haalde en hem achter door de bar uitgooide. De instrumenten van the Doors werden achter hem aan gesmeten. Jim kon het allemaal niet schelen want hij was erg dronken en hij zat midden in een trip. Hij klom in een hek en brabbelde allemaal onzin uit. Ondertussen zijn er twee heren aan komen lopen en stellen zich aan de nuchtere bandleden voor. :"hallo ik ben Jack Holzman en ik ben eigenaar van Elektra records, dit is Rothchild, een geboren producer, en als jullie op plaat kunnen zetten wat jullie net hebben gedaan kunnen jullie een fortuin verdienen. Ik wil gelijk met jullie de studio in. In 6 dagen hadden ze de lp 'the Doors' opgenomen met nummers :Break on trough, Soul kitchen, The crystal ship ,Twentieth century fox, alabama song, light my fire, I looked at you, end of the night, take it as it comes, the end. (zie hoofdstuk teksten voor een aantal liedjes).

New York ,1967 De band werd nu echt bekend en begon fans te krijgen. In 1967 hadden de Doors al wat nummers op hun naam staan en vloog de band voor de eerste keer. De reis was naar New York om op te treden in de Ed Sullivan show. Op het vliegveld werden de jongens van de band, maar vooral Jim werd bedolven door Fans en de politie kwam er aan te pas om de band te beschermen. De band ging het vliegtuig in, aan de poort van het vliegtuig stond een journalist die 1 voor 1 vroeg "naam en beroep ?". de hele band antwoordde normaal terwijl jim zei " Jim-" en stapte zonder verder iets te zeggen het vliegtuig in. Aan gekomen in New York is de band vertrokken naar de studio's om in de Ed Sullivan show op te treden. De band zat achter om opgemaakt te worden en meneer Sullivan kwam de Band persoonlijk geluk toewensen. De assistent van mr. Sullivan kwam met een klein probleempje, want het was namelijk het geval, in het liedje Light My Fire komt de tekst 'Girl we couldn't get much HIGHER !!'." het woord higher mag niet op de nationale tv, willen jullie dat veranderen ??" Ray zat er niet mee en zei "de 'stones' hebben het ook gedaan " Jim was het er niet mee eens en zei tegen Ray Manzerek, Jij wordt toch ook niet Irving of Sydney Manzerek genoemd. De show begon en Jim was op tv, de spanning was om te snijden bij de jongens van de regie. Jim begon te zingen en deed normaal maar toen het stuk van 'Girl ... Higher' kwam liep hij naar de kamera en keek er in en zei heel hard HIGHER!! De assistent van mr. Sullivan werd helemaal gek en er kwam ook nog eens bij dat de kamera die weg liep de lens naar beneden deed en daarom precies gericht was op het kruis van Jim dit werd misschien 3 a 4 seconden uitgezonden, de assistent schoot uit z'n slof en zei dat ze nooit meer in de Sullivan show mochten optreden, wat achteraf terug genomen werd. De volgende dag werd er een foto sessie gehouden op deze sessie zijn wereld beroemde foto's van Jim gemaakt. Het merendeel van de foto's in dit werkstuk zijn afkomstig van uit een boek met de foto's van die foto sessie. Later in de week waren de Doors uitgenodigd op een feest met allemaal excentrieke mensen daar was Jim dol op en ontmoette daar een film regisseur die later een vriend van hem zou worden ,hij ontmoette ook Andy Warhool een hele rare man, hij (Andy) gaf Jim een telefoon en zei:" hier ik heb deze telefoon van iemand gehad, en je kunt er mee naar GOD bellen maar ik heb hem niets te zeggen". Jim heeft bijna de hele avond met de telefoon gelopen. Jim werd ook voorgesteld aan een vrouw die hem een weddenschap aanbood, terwijl jim LSD slikte zei ze "het wordt jou dood." hem met wodka eruit te drinken Jim wou de weddenschap aannemen maar de band wou weg, Jim nam, terwijl zijn vriendin erbij was, de vrouw gewoon mee. Aan gekomen in het hotel waar het hele gezelschap sliep was jim ineens verdwenen Pamela ging hem zoeken en drukte op de knop van de lift deur toen de deur van de lift open ging schok Pamela. Ze zag Jim die stond cocaïne te snuiven en werd oraal bevredigd door de vrouw die was meegegaan. Pamela barstte in tranen uit en Jim begon te lachen. Pamela was boos maar kon niet dit nooit lang volhouden.

Later in New York gaven de Doors ook een interview dit was tevens ook omdat Jim Morrison een poëzie boekje had uitgegeven. Hij kreeg allemaal vragen die standaard en saai waren totdat er een journaliste opdook die andere vragen stelde dan de ander en Jim ging hier uitvoerig op in, hij voelde zich tot haar aangetrokken. Jim was nooit monogaam (bij/met een persoon) geweest hij besloot na het interview wat te gaan drinken met deze vrouw. Haar naam was en belande later op de avond in haar huis waar ze de liefde bedreven en nog wat praatte. Jim vond wat oude boeken bij haar thuis over hekserij. En was nieuwsgierig. Zij bood hem wat cocaïne aan. zij legde hem uit wat het was om een heks te zijn, en vroeg hem om bloed te drinken. Jim was zo nieuwsgierig dat hij toestemde en samen snede ze zichzelf open en lieten het bloed in een beker stromen en dronken er uit. Jim was altijd in voor rare dingen en dit trok hem erg aan. die avond bedreven zij samen de hele nacht en de hele ochtend de liefde. Vanaf dat moment begon Jim iets te doen wat niet op z'n plaats was, hij begon Pamela te verwaarlozen, ze hadden constant ruzie en het ging steeds slechter. Hij vroeg ook steeds of ze voor hem wou sterven. Volgens mij was ze bang voor jim want ze begon dan te huilen en zei eerst :nee maar als Jim dan een opvlieger kreeg en begon te flippen en te schelden antwoordde ze :ja.

The Doors hadden weer een concert. Helemaal uitverkocht. Hij kwam aan en de vrouw (de journaliste, die trouwens Patricia Kennealy heet.) was achter de coulisse, jim merkte haar meteen op en zocht een privé plekje voor hun twee en Jim wou weer seks met haar hebben ze stemde toe met de woorden "ja, maar dan moet je niet meer tegen me liegen!" jim vroeg om uitleg en kreeg die. Ze zei" ik weet dat je ouders nog leven" (want op het interview werd er door een van de journalisten gevraagd over zijn ouders en jim had gezegd dat ze dood waren). Jim knapte af en was niet opgewonden meer maar werd verdrietig en zei "dat had je niet moeten doe" zij verteld wat ze nog meer te weten was gekomen, ze vertelde dat ze z'n school cijfers van vroeger wist. Ze vroeg of z'n ouders van hem hield een Jim gaf met twee vingers aan hoeveel er van jim gehouden werd terwijl hij dit deed zei hij "Haat is een erg onderschatte emotie." Patricia omhelsde Jim, op dat moment kwam er een agent binnen lopen met de vraag wat de twee er aan het doen waren jim was erg arrogant en zei dat de agent met z'n eigen moest bemoeien en onmiddellijk moest vertrekken. De agent duwde jim en jim duwde terug waarop de agent een bus traangas trok en het bij jim in zijn ogen spoot. Een van de bandleden zag dit en riep de andere erbij, de hele crew waar jim mee was kwam de plek opstormen en trokken jim daar weg. Toen jim weer opgeknapt was begon Jim aan hun concert. Na een aantal liedjes gezongen te hebben begon jim te praten, hij verteld het verhaal van de agent wat er een kwartier geleden gebeurd was. op dat moment kwam er een agent de tribune aflopen en klom het podium op. Jim vond het komisch en richtte de microfoon naar de agent en de agent begon te spreken: "Mr. Morrison nu bent u echt te ver gegaan en ik arresteer u wegens het beledigen van een ambtenaar in funktie." Jim dacht dat het een geintje was maar schok wel toen hij 4 andere agenten op hem af zag komen lopen. Hij werd beetgenomen en meegenomen naar het bureau. Hier schreef hij dus geschiedenis mee. Jim was de eerste pop-artiest die op het podium gearresteerd werd (later zouden er nog wel wat andere volgen.). the Doors begonnen eigenlijk al weer op hun einde te lopen. Jim en Pamela hadden veel vrienden maar dat werd anders, want men begon het stel vreemd te vinden alleen de oude vrienden bleven wat ze waren.

Jim begon te laat voor concerten te komen. En als hij kwam was hij stoned, dronken of nog aan het gebruiken van de drugs of alcohol. Jim werd wat vaker aangeklaagd. En moest voor de rechter verschijnen en kreeg een voorwaardelijke straf van 2 jaar.(niet allen voor dit hoor) na een concert kwam jim thuis en trof Pamela met een andere jongen in bed terwijl Pamela Heroïne liet toebrengen door de man. Jim was jaloers en begon ruzie te maken, gooide de kerel het huis uit en begon te schelden en te gooien met Pamela hij sloot Pamela op en stak het huis in brand terwijl Pamela nog in de kast zat. Hij werd ook weer aangeklaagd want hij reed in een auto met allemaal naakte vrouwen en vrienden. Terwijl hij reed lette hij niet op en maakt een botsing met ,let wel op, een politie wagen. Jim trouwde ook nog voor het geloof als heks met Patricia een maand later kwam ze met het verhaal dat ze zwanger was van Jim. Jim reageerde koel en zei dat ze het weg moest laten halen, maar Patricia stemde niet toe .dus Jim heeft een kind rondlopen. Maar hierover heb ik geen informatie kunnen winnen.

The end Jim moest weer naar de studio's om platen op te nemen. Men zag gewoon dat jim te dronken was om te kunnen zingen hij hield geen maat meer aan en zong een eigen verzonnen tekst. De producer werd boos maar liet het niet blijken. Maar hij vroeg wel wat er mis was, Jim antwoordde met :"omdat het banale liedjes zijn en dat hij zijn eigen teksten wilde zingen." En hij maakte de band uit voor een zootje slaven. Hij zette de TV aan en zag reclames, terwijl hij keek zag hij een reclame spotje met de melodie van Light My Fire ..De jongens hadden achter zijn rug om de muziek te verkopen aan de reclame jongens.. Jim werd zo boos dat hij de TV op pakte en hem door de deur raam smeet. Een aantal minuten later kwam Pamela huilend binnen en als het waren smeken om Jim, dat hij het goed zal maken. Jim was nu in ene nuchter en begon met de band aan de lp 'the Soft parade'

The end Jim moest weer naar de studio's om platen op te nemen. Men zag gewoon dat jim te dronken was om te kunnen zingen hij hield geen maat meer aan en zong een eigen verzonnen tekst. De producer werd boos maar liet het niet blijken. Maar hij vroeg wel wat er mis was, Jim antwoordde met :"omdat het banale liedjes zijn en dat hij zijn eigen teksten wilde zingen." En hij maakte de band uit voor een zootje slaven. Hij zette de TV aan en zag reclames, terwijl hij keek zag hij een reclame spotje met de melodie van Light My Fire ..De jongens hadden achter zijn rug om de muziek te verkopen aan de reclame jongens.. Jim werd zo boos dat hij de TV op pakte en hem door de deur raam smeet. Een aantal minuten later kwam Pamela huilend binnen en als het waren smeken om Jim, dat hij het goed zal maken. Jim was nu in ene nuchter en begon met de band aan de lp 'the Soft parade'

een aantal dagen later zou Jim zijn laatste concert geven genaamd naar het gelijknamige lp 'the Soft parade' deze werd gegeven in Miami. Hij kwam als gewoonlijk veels te laat. Het leek uit te lopen in een fiasco maar het pakte anders uit het werd weer een van als ouds concert ,alhoewel? Er gingen wel wat dingen verkeerd. Jim nam een aantal dagen later afscheid van de bandleden met de mededeling dat hij naar Frankrijk vertrok, de bandleden lieten hun laatste nieuwe ge-remixte versie van Riders on the storm horen jim was tevreden maar z'n besluit stond vast. Die avond vertrok hij met Pamela naar Parijs waar hij een aantal dagen later stierf. Die avond/morgen Pamela schoot wakker en dacht wat te horen in de trend van "I Love My Girl" dus ze ging kijken en haar verklaring gaf aan dat ze een man als Indiaan op de hall zag lopen en de badkamer in vertrok. Pamela ging er achter aan maar de Indiaan was er niet. Ze zag jim in bad liggen en ze vroeg hem er uit te komen zodat ze hem kon afdrogen maar jim stond niet op. Pamela barste in tranen uit en zakte in elkaar.

De doodsoorzaak is nu nog steeds niet bekend. De Frans autoriteiten hebben lopen rommelen met de verklaringen van de autopsie en worden niet vrijgegeven. Men denkt dat het een hartaanval geweest moet zijn maar het zal me niets verbazen als er over 20 jaar informatie vrij komt over een andere doodsoorzaak. Jim overleed op 27 jarige leeftijd. Jim had het altijd over de dood en Pamela zei vragend "Nou Jim vond je het fijn toen het kwam?" .Pamela volgde jim 3 jaar later.

Jim ligt begraven op het kerkhof 'Père Lachaise' en word elke dag nog druk bezocht voor het graf van de legendarische zanger JIM MORRISON

Nawoord Ik vond het erg leuk om dit werkstuk te schrijven, al was het niet makkelijk om te doen, maar misschien maakt dat het juist leuk. Ik hoop ook dat men ziet dat hier iemand erg zijn best heeft gedaan om dit voor elkaar te krijgen. Het moeilijkst was de vraagstelling, die luid: Is Jim Morrison voor niets gestorven? Nou, ik ben erachter. Het antwoord is nee, want misschien juist omdat hij nu dood is wordt hij nu geëerd en dankzij hem is de muziek wat het nu is.

REACTIES

J.

J.

De "dame" die Jim bij Andy Warhol ontmoette was niemand minder dan Nico van "The Velvet Underground". Lou Reed was hier de leadzanger van. Nico MOEST van Andy als blikvanger op de voorgrond.Geen onbekende dus....

14 jaar geleden

E.

E.

Dit werkstuk is een volledig uitgeschreven vertaling van de film "the doors" 1991, met in de hoofdrol Val Kilmer. Ook de citaten van Jim en alle gebeurtenissen zijn uit de film gehaald, en daarom gebaseerd op de film en niet op de werkelijkheid. Ik denk dat dit werkstuk een ongeldige bron is, met onjuiste feiten en daarom niet te gebruiken als goede bron voor een werkstuk over the Doors.

M.v.g.

17 jaar geleden

L.

L.

de max! ik ben een jim-aanhanger en ben op zoek naar teksten van zijn liedjes weet jij soms een site met alle song teksten op.
bedankt lien

21 jaar geleden

K.

K.

echt een geweldig werkstuk
ik heb het niet nodig gehad ofzo maar ik ben een grote doors fan
ik wist alles al wat er stond maar het is toch leuk om het op een andere manier te lezen

21 jaar geleden

D.

D.

goed gedaan hoor !

ik ben ook fan van The Doors !

nou groet,
durk !

21 jaar geleden

D.

D.

Hoi Johan,
Leuk dat iemand een werkstuk over Jim Morrison heeft geschreven! Een vraagje: heb je hiervoor alleen de film The Doors gebruikt? Sommige dingen die je schrijft lijken namelijk uit de film te komen en deze klopt niet helemaal...

Al met al: top!

Groet, Dick

15 jaar geleden

M.

M.

Hey,... ik heb je werkstuk heel aandachtig gelezen.

Wel zijn er een paar elementen die niet klopen,... er is nooit een autopsie geweest op Jim Morrison. Het bleek niet nodig omdat de mensen ginder (dokter en politie) hem niet kenden en daarom werd de doodsoorzaak een hartstilstand. Ze gingen ervan uit door zijn zwak hart op het moment van de feiten en ook op de verklaring van Pamela Curson. Weet je, op het einde was Jim letterlijk een wrak, zijn lichaam was zeer verzwakt door al zijn eksessen in het leven,... (drank, drugs, noem maar op.

En de zin die je noemt van Pamela, 'vond je het fijn toen het kwam', is puur fictie van de film van Oliver Stone. Niemand was erbij toen hij stierf, dus je weet niet wat ze gezegt heeft.

Als je echt meer wil weten, kun je volgende boeken lezen: The End: Jim Morrison door Sam Bernet (2007) en Jim Morrison door Stephen Davis,....

Ik zou je al mijn collectie boeken wel willen uitlenen, maar dat gaat niet hè.

Marc
Groetjes ginder en We want the world and we want it NOW!!!!

15 jaar geleden

A.

A.

Wat een triest werkstuk.
Over de ontwikkeling van zijn persoonlijkheid of zijn muziek of de band staat ronduit onzin te lezen hier. Het eerste album wordt snel genoemd en even verder lees ik iets over het einde van de band?
De termen blues, blues-rock, rock, psychedelica of psychedelische rock komen niet eens in dit werkstuk voor. Het woord maatschappij is slechts te vinden in de betekenis van een platenmaatschappij.
Bovendien is de beheersing van onze moedertaal van een belachelijk niveau. Het lijkt of een Engelse tekst door een vertaalmachine van het internet gehaald is.
Wat is het voor school waar men dit soort kleuterkrabbels accepteert? Ik adviseer de auteur hiervan zo snel mogelijk zijn bouwvakkersberoep uit te gaan oefenen.

12 jaar geleden

H.

H.

Ik heb net de film bekeken en daarna dit ' werkstuk' gelezen. Het is inderdaad een beschrijving van de film ' The Doors' .

11 jaar geleden

W.

W.

the Doors hadden keigoede platen, en een knappe zanger tot hij te beroemd werd .Daar ik nu 57 jaar ben mag ik zeggen de artikels van destijds ( en niet later ) te hebben gelezen .
In onze school gaf een regentes les en hoewel die vrouw destijds al 40+ was , probeerde en kon ze zich inleven in de leefwereld van de jongeren .Ze liet ook vakbladen per post komen vanuit de states .Nu jammer genoeg was mijn schooltijd voorbij op 30-6-1971 en stief Jim op 3 juli 1971.Maar we hadden The Doors gevolgd en is het niet jammer genoeg te noemen dat muzikanten( en vooral Jim ) zich zo de doos injoegen ,ze zoeken toch zelf de bekendheid op^, drank , drugs betekenen hun einde .
Al vanaf touch me ( 68 ) waren er problemen met Jim .De intro van hello i love you is super , die had zelf naar mijn mening iets langer mogen duren , echt aanstekelijk .
Proces op Proces , die aanvaring met die agent zou echt gebeurd zijn , stonden Patricia en Jim in de gang toen Patricia Jim oraal bevredigde of is die agent jaloers geweest dat het niet bij hem gebeurd is , Stom van Jim om dat tijdens het optreden uit gebreid te vertellen .Door het Ego Jim is Jim ten onder gegaan Maar wees gerust binnen enkele jaren komen we te weten waar Jim is gestorven, ik heb gelezen in een vakblad dat Jim in een kroeg te Parijs gevonden is , reeds gestorven aan 1 overdosis en men kende hem aanvankelijk niet , doch na poos wist men wel dat het een zeer bekend iemand was , The Doors hadden ook platen verkocht in Frankrijk .Na tijd kwam men er achter waar Jim verbleef en men legde hem in een bad .
Ik beschouw Jim niet als God , dat is 1 mythe die men creéérde in 71 en die blijft overleven tot alle fans od hun kinderen zullen overleden zijn .
Zijn platen zullen nog lang gedraaid worden , maar een drugsverslaafde boven God stellen , waarom .?

11 jaar geleden

S.

S.

Dit is puur alleen de film
heel jammer
want de echte denkwijze van Jim die juist zo iinteressant is ontbreekt de echte jim snap je.. sorry

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.