Amadeus

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 2e klas vwo | 719 woorden
  • 29 oktober 2006
  • 54 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 54 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
De film ‘Amadeus’

De film ‘Amadeus’ begint dramatisch: Antonio Salieri, de voormalige Oostenrijkse hofcomponist in dezelfde tijd van Mozart, wordt, na een zelfmoordpoging, overgebracht naar (in de film wordt dit uitgebeeld als) een gekkenhuis. Daar wordt hij bezocht door een geestelijke, aan wie hij vertelt over zijn frustratie: de beroemde, zeer talentvolle, componist Wolfgang Amadeus Mozart. In de tijd dat Mozart steeds bekender werd was Salieri, een iets minder talent, hofcomponist bij de Oostenrijkse keizer Franz Joseph II.
In het begin is Mozart componist in Salzburg, daar krijgt hij ruzie met de aartsbisschop en naar Wenen vertrekt. Daar wordt hij al gauw bekend bij het hof van keizer Franz Joseph II, die hem uitnodigt om naar het paleis te komen. Salieri heeft een welkomstmelodie gecomponeerd, die door de keizer aan Mozart wordt voorgedragen. Mozart herhaalt het stuk gemakkelijk uit zijn hoofd. Hij verandert de melodie tijdens het spelen van het werk van Salieri en zet daarmee Salieri helemaal voor schut. Zo ontstaat een soort wedstrijd tussen Salieri (die het meest invloed had) en Mozart (het talent). Er was nog een groot verschil, de vader van Salieri hield niet van muziek. De vader van Mozart daarentegen wel, hij heeft Mozart alles geleerd. Mozart schreef zijn 1e concert toen hij vier jaar was! De muziek in het algemeen en de opera’s vooral, zijn van Mozart vaak modern en vernieuwend, terwijl ze van Salieri meestal een beetje ouderwets zijn, dus in die periode sterk beïnvloed door de Italiaanse opera. Maar door de tegenwerking van Salieri, die samen met zijn collega’s aan het hof heel veel invloed op de keizer hebben, slaagt Mozart er nooit helemaal in om zijn werk goed tot zijn recht te laten komen.


Dit worden dus grote financiële problemen voor Mozart en zijn vrouw Constanze (Stanzi, die samen een kind hebben gekregen), die er een nogal ongeregeld leven op nahouden in de film. Het overlijden van Leopold (de vader van Mozart), die Mozart helemaal begeleid heeft vanaf toen hij nog een peuter was, was ook een grote tegenslag. Salieri wilde voordat Mozart doodging hém een keer uitlachen, Salieri laat een onschuldige dienstbode spion spelen, want hij wilde weten wat voor een opera Wolfgang aan het maken was. De dienstbode had gezien dat hij de opera ‘figaro’ aan het maken was, maar dat mocht niet van de keizer, en toen had Salieri het dus natuurlijk tegen de Keizer gezegd. Uiteindelijk werd Mozart zo ziek van alle zorgen en de drank en het feit dat er geen verzorging voor hem was (Stanzi zat in Salzburg), dat hij op hele jonge leeftijd overleed, terwijl Salieri de nacht ervoor bij hem is geweest. Om te helpen met de dodenmis (eigenlijk voor zichzelf) die een enge man in een zwart kostuum met een masker (Salieri, want hij wilde dat het dan leek op de begrafenis van Mozart alsof Salieri die mis had geschreven) op een dag kwam vragen of Mozart die voor veel geld wilde maken.
Salieri beweert in de film dat hij van plan was Mozart te vermoorden, maar of dit echt is gebeurt wordt niet duidelijk in de film. Of Salieri Mozart vermoord kán hebben is ook niet echt duidelijk, Salieri had immers een grote bewondering voor de melodieën van Mozart, die volgens hem rechtstreeks van God kwamen. Misschien is zou hij daarom Mozart vermoord kunnen hebben. Hij had de band met God verbroken (door het kruis in het vuur te gooien), omdat hij maar niet kon uitstaan dat God uitgerekend de (in de film irritante en onvolwassen) Mozart in plaats van hem, als nette componist, had uitgekozen om de mooie melodieën tot leven te brengen.
Het feit dat Salieri geen normaal leven meer kon leiden na de dood van Mozart en dat de geestelijke in het begin van de film alleen de melodieën van Mozart herkende, in plaats van die van Salieri, kan toch opgevat worden als een winst voor Mozart. Immers Mozart zou, ondanks de grote tegenslagen in zijn leven, toch als hele beroemde componist de geschiedenis ingaan, terwijl de mensen Salieri al snel vergeten waren.

Er zijn heel veel verschillen tussen de film en zijn echte leven als componist, maar in zijn echte leven was hij niet zo irritant en hij was ook niet zo onvolwassen als in de film.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.