50 cent

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • Klas onbekend | 803 woorden
  • 18 augustus 2003
  • 297 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
297 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

50 cent

Met de single In da club en Wanksta staat hij bijna aan de top van de Nederlandse hitlijsten. 50 cent (27), de meest bekende rapper van dit moment, lijkt zijn albumtitel Get Rich or Die Trying waar te maken. Rijk is 50 cent inmiddels, maar daarvoor betaalde hij een hoge prijs. De heftige thema's in zijn teksten vormen zijn leven: van de moord op zijn moeder tot een aanslag op zijn eigen leven. De drama's van 50 cent.

Zevenentwintig jaar geleden komt in New York, Curtis Jackson beter bekend als 50 cent ter wereld. Zijn moeder is drugsverkoper, zijn vader is onbekend, Curtis is acht jaar als zijn grootouders hem vertellen dat mama hem nooit meer op komt halen. Zijn moeder is onder mysterieuze omstandigheden om het leven gebracht in haar werkgebied, de gevaarlijke straten van New York.
Vanaf dat moment nemen zijn grootouders de zorg over Curtis voor hun rekening. En dat bleek een hele zorg. 50 cent: op m'n twaalfde volgde ik mijn moeders voetsporen. Ik begon drugs te verkopen. Het kostte volgens de rapper weinig moeite om in die wereld te belanden. Alle mensen die in zijn kindertijd ontmoette waren drugsdealers.Curtis werd al snel van school getrapt toen hij perongeluk de verkeerde schoenen aan had getrokken. Ik verstopte de crack altijd in een van mijn schoenparen, zodat mijn oma er niet achter zou komen. Op een dag had ik het verkeerde paar aangetrokken naar school, waar ze sinds kort metaaldetectors gebruikten. Ik moest mijn schoenen uitdoen, waar ze geen metaal maar drugs aantroffen. Het was zijn eerste gevangenis ervaring, en zeker niet de laatste. Na die arrestatie verstopte ik m'n werk niet langer. Ik vertelde mijn oma open en en eerlijk: ik verkoop drugs. Zijn schooldiploma haalde Curtis uiteindelijk in de bak.

In 1999 vindt Curtis Jackson eindelijk een alternatief voor de drugsdeal, namelijk een eerste muziekdeal. Ook de geboorte van zijn zoon. Zijn leermeester Jam Master Jay van Run DMC, toen nog in leven, leerde hem de kunst van rapnummers maken. Zo vormde Curtis als rapper de basis voor zijn toekomstige succes als 50 cent.

24 mei 2000. Curtis heeft net een contract aangeboden gekregen bij een grote platenmaatschappij. Zijn eerste single zou hij samen met Destiny's Child uitbrengen. Die dag word Curtis neergeschoten, in de auto voor het huis van mijn oma waar ook
z'n zoontje verbleef. Negen kogels vangt hij op, in zijn been, hand, arm en gezicht. Ik zag mezelf in de achteruitkijkspiegel en dacht: oh shit, iemand heeft me in mijn gezicht geschoten! Door het brandende gevoel, merkte ik de rest van de pijn niet eens op. Het gaat allemaal zo snel, dat je niet eens de kans krijgt om terug te schieten.
Dertien dagen ligt hij in het ziekenhuis, maar 50 cent overleeft de aanslag. In het ziekenhuisbed krijgt hij een telefoontje: de platendeal is opgezegd zonder verdere uitleg. 50 cent: Er bestond geen plan B voor mij. Als ik geen muziek maak, zit ik zo weer in de drugshandel. Ik maak muziek om juist aan al die slechte dingen te ontsnappen. Gelukkig ziet Curtis Jackson in dat hij muziek moet maken. Als je negen kogels opvangt, begin je met een reden dromen te maken. Je hebt een doel, hoewel ik nog steeds moet uitvinden wat het precies is aldus 50.


Waar ik vandaan kom worden nu eenmaal mensen vermoord vervolgt hij. Zo ook zijn mentor Jam Master Jay, eind vorig jaar. Het gebeurde in de buurt waar Curtis opgroeide, en al snel kwam zijn naam als verdacht naar voren in het onderzoek naar de moord. Ze kammen de buurt uit met de vraag wie waren zijn vrienden en vijanden? Jay was een goede gast en had eigenlijk alleen maar vrienden. Zo werd ook mijn naam genoemd. Maar ik stond niet bekend als engeltje. Met mijn verleden was ik wel gewend om voor de politie op de vlucht te zijn. Maar moord op de persoon die hem juist van dat verleden redde, nee. Ik sprak hem twee dagen ervoor nog. Hij zei tegen me: Je kunt het echt gaan maken, en daarna: Kijk altijd achter je en ga niet meer terug. Je moet je mensen, plaatsen en dingen om je heen veranderen. Het was het laatste advies van zijn mentor, ook al is het voor 50 cent onmogelijk zijn wortels op te geven. Dat veel mensen 50 cent beschuldigen van de verheerlijking van die kern van geweld en drugs, steekt de rapper. Mensen die zo'n levenstijl verheerlijken zijn nep. Die praten over dingen waar ze geen ervaring mee hebben. In de hip-hop van vandaag zie je helaas heel wat van die zogenaamde studio-gangsters, legt hij uit, waarmee hij verwijst naar onder andere Ja-Rule. Ik kan alleen zien wie ik ben. De dingen die je meemaakt vormen jou en manier waarop je reageert op situaties. Mijn ervaringen laten me de dingen zeggen die ik zeg. Die zijn echt.

REACTIES

M.

M.

maak een grotere van 6 kantjes!!!!

18 jaar geleden

D.

D.

hey het is best wel mooi geschreven en een hele krachtige werkstuk .
Laters Delcio

18 jaar geleden

J.

J.

Hey danny,

Zwaar goede 50 cent verslag man

=)

16 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.