Agrippina

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 321 woorden
  • 23 juli 2008
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Agrippina de Jongere

Agrippina minor (15 na Christus tot en met 59 na Christus), beter bekend als Agrippina de Jongere, was een dochter van Germanicus, en Agrippina de Oudere. In 49 na Christus trouwde zij met haar eigen oom, die op dat moment keizer was. Keizer Claudius. Toen zij 13 jaar oud was, werd zij gedwongen om in verloving te gaan met Gnaeus Domitius Ahenobarbus. Hij was op dat moment consul. In 37 na Christus, kregen zij een kind, genaamd Lucius Domitius Ahenobarbus. Op 1 januari 49 na Christus, kreeg ‘keizer’ Claudius toestemming van de senaat om met zijn nicht te trouwen, Agrippina minor.

Nero

Agrippina krijgt Claudius zo ver dat hij Lucius Domitius Ahenobarbus (Nero) als zoon adopteert. In het jaar 50 kreeg Agrippina minor de erenaam Augusta, en haar zoon de naam Nero Claudius Caesar augustus Germanicus, terwijl 2 van haar andere zonen werden geëxecuteerd. Op 12 en 13 oktober 54, vergiftigd Agrippina haar echtgenoot door gif in zijn favoriete maaltijd, paddenstoelen te doen. Nero kan hierdoor aan de macht komen.

Britannicus

Later, op 11 februari 55, wordt ook Nero’s grootste rivaal van het ‘keizer worden’, Britannicus vergiftigd, waarschijnlijk ook door Agrippina. Misschien was ook wel Nero zelf, maar dat weet niemand.

(On)dankbare Nero

De dankbare Nero probeert zich ook van zijn moeder te ontdoen, die hem eerder heeft geholpen om keizer te worden, en bedenkt een ingewikkeld plan om haar op zee te laten verongelukken. Agrippina kan uitstekend zwemmen, en helaas voor Nero mislukt dat plan. Maar toch wordt ze, een paar dagen later, toch vermoord door soldaten van Nero, en de weg naar de troon is vrij voor Nero. Nero wordt keizer.

Over Agrippina

Agrippina is een vrouw met veel machtslust., die in staat is moorden te plegen als ze er zelf beter van word. Ze trouwt met haar man, Claudius, niet om de liefde, maar meer om lust naar macht. Ze vermoordt haar man, om de troon voor haar zoon veilig te stellen. Een verschrikkelijke vrouw.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.