Aesopus
Een bijna legendarische figuur uit de geschiedenis van de Griekse letterkunde die wordt aangezien als de vader van de dierenfabel met moraal…
Zijn levensverhaal
Aesopus was een Phrygische slaaf, van een zekere geleerde Xanthus, die in Lydië (het westen van Klein-Azië) woonde in het midden van de zesde eeuw voor Christus. Hij zou op het eiland Samos slaaf zijn geweest en gebocheld zijn. Wat hij heeft gedaan nadat hij zijn vrijheid had herwonnen is onduidelijk. Men zegt wel eens dat hij koninklijk adviseur werd, maar waarschijnlijk verdiende hij al rondreizende zijn brood door zijn vertelkunsten om uiteindelijk in Delphi onschuldig gedood te worden.
Zijn werk
Of hij ze helemaal zelf verzonnen heeft weet niemand zeker, maar opgeschreven heeft hij ze zeker niet: de ca. 400 beroemde dierenfabels. Ze werden waarschijnlijk pas (na een lange mondelinge overlevering) in de 4de eeuw voor Christus opgeschreven in vertelvorm, door een zekere Demetrius van Phaleron. Later werden ze omgezet in gedichten die volgens het woordenboek van de klassieke oudheid door Socrates werden geschreven tijdens zijn gevangenschap, en volgens encarta door Babrius. De fabels werden nog dikwijls bewerkt, o.m. in het Latijn door Avianus. Ook de grote fabeldichter Jean de La Fontaine (17de eeuw) ontleende nog veel stof aan de verhalen van Aesopus.
In de fabels van Aesopus waren dieren belangrijk. Heel dikwijls kwamen dan ook de leeuw en de vos terug (‘Androcles en de leeuw’, ‘de leeuw en de vos’, ‘de vos en de druiven’,…). Ook de beroemde fabel ‘de schildpad en de haas’ zou van Aesopus afkomstig zijn.
voorbeeld:
De vos en de druiven is een fabel over een hongerige vos die aan een wijnrank wat rijpe druiven ziet hangen. Hij kan er niet bij, en keert ze de rug toe, met de opmerking dat ze toch zuur zijn. Deze fabel heeft als moraal: Iedere gek kan haten wat hij niet kan krijgen.
Bibliografie
§ Woordenboek van de klassieke oudheid (uitgave 1970)
§ Encarta 2000: ‘Aesopus’
§ Millennium encyclopedie:’ kinderliteratuur, fabels’
§ Internet: ‘http://www.nrc.nl/W2/Lab/Net/098/p1.html’
‘http://www.rlion.cistron.nl/llandrn.htm’ : allerlei fabels met leeuwen, dus ook die van Aesopus.
REACTIES
1 seconde geleden
D.
D.
Door Phaedrus zijn de fabelen van Aesopus al in de eerste eeuw na Christus op schrift gesteld in het latijn. Deze Phaedrus leefde in de tijd van keizer Augustus.
19 jaar geleden
Antwoorden