Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Rolihlahla Mandela was een Zuid-Afrikaanse politicus en strijder tegen racisme. Vanaf 1944 was Mandela betrokken bij de strijd van het Afrikaans Nationaal Congres tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

Geboorte
18 juli 1918, Mvezo, Zuid-Afrika.

Dood
5 december 2013, Houghton Estate, Johannesburg, Zuid-Afrika.

Echtgenoten
Evelyn Mase, Winnie Mandela, Graça Machel(laatste echtgenote voor dood).

Kinderen
Makaziwe Mandela, Zindziswa Mandela, Zenani Mandela, Makgatho Mandela, Madiba Thembekile Mandela.

Politieke partij
ANC.

Beroep
Advocaat, activist, politicus (was president van Zuid-Afrika van 27 april 1994 tot 17 juni 1999)

Religie
Methodisme

Inspiratie
Hij wil dat iedereen gelijk behandelt word, dat er geen verschil is en dat er vrijheid is.

Wat klaagt hij aan
Nelson Mandela streed in Afrika voor de mensenrechten, het afschaffen van de ongelijkheid. Nelson Mandela wou de blanken, die de zwarte Afrikaanse bevolking ongelijk behandelde, het land uit hebben. Hij wou dat de apartheid/ongelijkheid werd afgeschaft en dat de zwarte weer rechten hadden. Na een tijd sloot Mandela zich aan bij een kleine groep actievoerders die hiervoor op kwamen. Ze vonden dat de zwarte meer te zeggen moesten hebben. Voorbeelden van die apartheid die in het hele land ingevoerd werden: De zwarte mochten niet stemmen. Bij bussen, toiletten, cafés, winkels, etc. werd het ook ingevoerd. Mede hierdoor heeft hij bijna dertig jaar in de gevangenis gezeten op het Robbeneiland. Terwijl hij het gewoon goed bedoelde.

Toekomstideaal
Dat iedereen gewoon gelijk behandelt gaat worden, de zwarte net zoveel mensenrechten hebben als de blanken en dat zij dus niet minderwaardig zijn. Dat er vrijheid is.

Spreekt dit mij aan, is dit actueel?
Hij is gestorven in 2013 dus het is nog redelijk actueel. Ook hetgeen waarvoor hij streed is nog steeds heel actueel , denk maar aan racisme, discriminatie, …

Er is nog steeds op heel veel plaatsen in de wereld ongelijkheid. Dit spreekt mij heel erg aan aangezien ik ook zou willen dat iedereen gelijk behandelt wordt en evenveel rechten heeft. Mijn moeder heeft de cel van Nelson Mandela gezien op het Robbeneiland, Mandela heeft enorm af moeten zien in die 30 jaar, en ondanks dat alles bleef hij vredelievend en strijde hij verder voor de vrijheid en werd zelfs nog president.

De toekomst waaraan ik wil werken
Iedereen gelijk, geen oorlogen, vrede, vrijheid, dezelfde rechten voor iedereen, geen discriminatie: een betere wereld.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.