Biografie
Willem van Nassau wordt geboren op 24 april 1533 op het "Hooge Huis te Dilenburg" als zoon van Graaf Willem van Nassau en Juliana van Stoltenberg. Het huwelijk tussen zijn oom, Rene van Châlon, en zijn tante, Anna van Lotharingen, blijft kinderloos en zodoende erft Willem na de dood van zijn oom 'al zijne goederen'. De jonge Willem wordt met het Lutherse geloof opgevoed. Na de afhandeling van de erfenis, waarbij hij onder andere de titel "Prins van Oranje" verwerft, moet de jonge Willem naar het hof te Brussel om opgevoed te worden als goed katholiek door de landvoogdes Maria van Hongarije. Volgens zijn voogden en gouverneurs verloopt zijn ontwikkeling voorspoedig. Hij krijgt les in de talen Latijn, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. Ook krijgt hij les in Nederlands, alhoewel hij deze taal blijft doorspekken met Duits woorden. Bovendien gaat hij naar een goede Brusselse school om de Krijgskunde en de Diplomatie onder de knie te krijgen. Wat erg opvalt aan de jonge Willem is zijn levendigheid, zijn zelfbeheersing en het gemak waarmee hij zich verbaal kan uiten.
Op 6 juli 1551 trouwt hij met de rijke erfdochter van Maximiliaan van Buren, Anna van Egmond. Zij schenkt hem 3 kinderen : Philips-Willem, Maria en nog een dochtertje dat te vroeg sterft. Van Egmond knoopt Willem van Oranje een relatie aan met Eva Eliver, en uit deze relatie wordt in 1559 Justines geboren, die later admiraal van Zeeland wordt.
Het tweede huwelijk van Willem is met Anna van Saksen, dochter van de keurvorst Maurits van Saksen. Van liefde is geen sprake, maar zij verleent de Prins de steun van Saksen, Hessen en de Paltz, en daar is het Willem dan ook om te doen. Ondanks de tegenstelling in de geloofsovertuiging tussen de twee kan het huwelijk toch doorgaan op 25 augustus 1561. Anna van Saksen pleegt overspel en op 18 december 1577 sterft zij een eenzame dood. Zij schenkt hem wel 4 kinderen : Anna, Maurits, Emilie en nog een zoontje dat sterft in zijn geboortejaar. Nog voor haar dood trouwt Willem zijn derde vrouw, Charlotte van Bourbon. Zij trouwen op 24 april 1575 in Dordrecht. Charlotte krijgt 6 dochters. Na de aanslag op de Prins op 18 maart 1582 verzorgt zij hem met zoveel zorg, maar vergeet zelf rust te nemen. Deze taak wordt haar fataal. Haar gezondheid laat het afweten en zij sterft op 5 mei 1582. De moeder van Willem, die voor een groot deel verantwoordelijk is voor zijn opvoeding en heeft bijgedragen aan het karakter van de Prins, sterft op 18 juni 1580 op 76-jarige leeftijd. Zij laat 123 kinderen en kleinkinderen achter. Na de dood van Charlotte Bourbon trouwt Willem van Oranje met op 12 april 1583 met Louise de Coligny, mede in de hoop de Fransen voor zich te winnen. Uit dit huwelijk wordt op 28 februari Frederik Hendrik geboren. Na vele mislukte aanslagen op Willems leven, slaagt Balthasar Gerards er wel in op 10 juli 1584 in De Prinsenhof te Delft. Het land is in tranen, de "Vader des Vaderlands" is dood. Op 3 augustus wordt de Prins van Oranje begraven. Zijn moordenaar is terechtgesteld op een manier waarmee de Prins niet gelukkig zou zijn geweest.
Invloed
De Prins zal zich verzetten voor het behoud van de rechter van de adel, de steden en de gewesten en voor het behoud van de centrale organen van de Nederlanden. Hij kwam op voor de godsdienstige verdraagzaamheid en gelijkheid. Historische verdienste : Hij heeft door zijn persoonlijke inzet de Nederlandse revolutie in moeilijke situaties tot een succes gemaakt. Hij was symbool van de strijd tegen de vreemde overheersing door de Spanjaarden. Hij wilde immers de Nederlanden bevrijden van de vreemde Spaanse heerschappij. Oranje zag in deze tijd een duidelijke politiek koers : opheffing van de inquisitie, verzachting van de plakkaten, bijeenroeping van de Staten-Generaal = TOLERANTIEPOLITIEK. Door zijn toedoen kwam in de meeste steden van Holland en daardoor ook in de Staten de macht al vrij spoedig aan 'libertijnen' als Paulus Buys en Oldenbarnevelt. Ook buiten Holland reikte zijn invloed.
Het jaar 1566 is de ommekeer omdat Willem van Nassau zich nu definitief keert tegen de Koning van Spanje. Alva wordt naar Nederland gestuurd met het doel de opstand tegen de inquisitie de kop in te drukken. De Prins kiest definitief voor het Nederlandse volk en alhoewel een gezamenlijk optreden van Protestanten en Katholieken tegen het Spaanse gezag een utopie blijkt te zijn, keert hij zich tegen Spanje. Hij ontvlucht, net als anderen, het land als Alva er met zijn troepen aankomt, wachtende om terug te keren in betere tijden. Deze wending in het gedrag van Willem van Oranje kondigt een nieuwe periode in zijn leven aan : de tijd van zijn ballingsschap en zijn tijd van de pogingen Nederland te bevrijden van de Spanjaarden. Alhoewel deze periode waarin hij het Nederlandse volk voor zich weet te winnen en de basis legt voor het huidige Nederlands Koningshuis. De Unie van Utrecht wordt na aandringen van Willem in 1579 getekend. De Unie verbindt de Noordelijke Provinciën en heeft als doel een eenheid te vormen tegen het gevaar in het Zuiden. De Provinciën Holland, Zeeland, Utrecht, Gelderland, de Ommelanden en Friesland tekenen de Unie. Willem van Nassau tekent de Unie pas veel later, omdat het toch een einde betekent van zijn ideaal, een eenheid tussen noord en zuid. De Unie is niet tegen het zuiden, er zijn zelfs enkele steden die ook teken, maar het is niet het ideaal dat Willem van Oranje voorstaat. In het verdrag is bepaald dat niemand vervolgd mag worden vanwege zijn geloofsbeleving. Dit is een primeur in de Europese geschiedenis en is dus mede te danken aan het werk van Willem van Oranje.
Zijn ideeën
Willem van Oranje, de prins van het in Frankrijk gelegen vorstendom Oranje, verzette zich tegen de politiek van Filips II. Willem vond zelf dat hij als edelman te weinig kon doen binnen het bestuur. Willems idealen waren dan ook : de politieke eenheid en meer zelfstandigheid voor de Nederlanden en de verdraagzaamheid tussen katholieken en protestanten.
Waarom was Willem zo belangrijk?
Willem wachtte de komst van Alva niet af. Hij vluchtte naar Nassau in het Duitse rijk. Vandaar organiseerde hij de opstand. Zo werd hij leider van het verzet tegen Filips II. Later, in 1572, had Willem van Oranje een groot aanvalsplan georganiseerd, waarbij ook de Watergeuzen meededen. Lodewijk, de broer van Willem, zou de Zuidelijke Nederlanden vanuit Frankrijk binnenvallen. Maar de aanvallen van Willem en Lodewijk werden door Alva afgeslagen. De Watergeuzen hadden echter wel succes, zij veroverden Den Briel vanuit zee. 4 jaar voerden Holland en Zeeland de strijd alleen. In 1576 kwam er vrede. Willem van Oranje was blij met deze vrede. Zijn idealen waren immers politieke eenheid en meer zelfstandigheid van de Nederlanden en verdraagzaamheid tussen protestanten en katholieken.
De biografie gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
C.
C.
hai,
ik moet namelijk een werkstuk maken voor geschiedenis, maar ik heb geen idee hoe en wat ik moet doen.als jij zo vriendelijk zou zijn om mij te kunnen helpen zou ik heel blij mee zijn.
ik moet bronnen onderzoek doen. als jij mij hiermee kan helpen a.u.b
met vriendelijke groet,
cattie
21 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
slecht
5 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Ahhhh k moet een korte biografie hebben, even doorzoeken dus!
4 jaar geleden
Antwoorden