Mahatma Ghandi

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • Klas onbekend | 1468 woorden
  • 2 mei 1999
  • 1254 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
1254 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Mohandas Karamchand Gandhi werd geboren op 2 oktober 1869 in Porbandar, aan de Westkust van India. Het land waarin hij geboren werd was een land vol met verschillen. India is een heel groot land. Je vind er brede rivieren, woestijnachtige vlakten, dorre plateaus, jungles waar je niet doorheen kan komen en de hoogste bergen van de wereld (Himalaya's). Het is er heel koud in de bergen en heel heet in de vlaktes. De bevolkingsgroepen verschillen zeer voor wat betreft leefwijze, ras, taal en godsdienst. Er worden bijvoorbeeld meer dan 300 verschillende talen gesproken. Zelfs de huidkleur van de mensen in het noorden is lichter dan de huidkleur van de mensen in het zuiden.

Toen Gandhi geboren werd waren de Engelsen in India de baas, India was een Engelse kolonie. Er bestond toen een enorm verschil tussen grote rijkdom van enkele en zware armoede van velen. De rijken, daar hoorden de Engelse blanke kolonisten bij hoefde helemaal niets te doen. Indiase dienaren deden alles voor hen.

De meeste Indiërs waren Hindoes, er waren ook nog heel wat Moslims. Verder trof je er nog enkele Boeddhisten, Joodse gemeenschappen, Oud Christenen en Stammen die een natuurlijke godsdienst volgden.

Gandhi was het vierde en jongste kind van zijn ouders. Hij was Hindoe en behoorde tot de derde kaste ( een groep mensen die gelijk zijn). Na de vierde kaste kwamen de kasteloze. Deze laatste groep mensen moesten de vuilste en minst leuke karweitjes doen zoals toilet emmers schoonmaken. Hindoes uit de kasten geloofden dat ze onrein werden wanneer ze een kasteloze aanraakten en zelfs hun schaduwen mochten zich niet kruisen. Daarom werden ze ook de onaanraakbaren genoemd. Later zou Gandhi zich hiertegen gaan verzetten.

De vader van Gandhi was diwan (eerste minister van een klein vorstendom),zijn moeder Putlibai was een zeer vrome Hindoe. Dat Gandhi later de belangrijkste religieuze leider van India werd had veel met de houding van zijn moeder te maken. Gandhi was een gewone jongen een beetje bang en verlegen van aard hij hield van lange eenzame wandelingen.

Toen hij 13 jaar werd en nog op school zat, werd hij uitgehuwelijkt aan de dochter van een zakenman. Dit huwelijk duurde 62 jaar.

Gandhi in Engeland
In 1888 vertrok Gandhi per schip naar Engeland om rechten te gaan studeren, hij was toen 19 jaar. In Engeland voelde hij zich erg eenzaam zonder vrouw en kind die alleen in India achter waren gebleven. Hij wilde graag bij de Engelsen horen en past zijn kleding aan, aan de stijl die toen in de mode was. In 1891, hij was nu 22 werd hij advocaat.

Toen hij terugkwam in India hoorde hij dat zijn moeder gestorven was dat vond hij heel erg. Het nieuwe leven in India was erg moeilijk voor hem. Het lukte hem in 2 jaar niet als goed advocaat te werken. Toen kreeg hij een aanbod om voor een jaar voor een rijke Indiase zakenman in Zuid- Afrika te werken. Hij bleef daar 21 jaar.

Gandhi in Zuid- Afrika
In Zuid- Afrika, dat uit verschillende staten bestond, waren blanken de baas. Negers en Indiërs werden geminacht en hadden bijna geen rechten. Veel Indiërs werden gebruikt als slaaf op suikerriet plantages. Slechts enkele Indiërs waren goede zakenlui geworden. Dit vonden de blanken helemaal niet leuk. De Indiërs werden tegengewerkt. Bijvoorbeeld: Ze mochten geen land bezitten en geen stemrecht. Soms mochten Indiërs niet "vrij" reizen.

Gandhi accepteerde deze vernederende situatie niet en werd binnen enkele weken leider van de Indiase gemeenschap van Zuid- Afrika. Ook had hij daar een goede advocatenpraktijk. Hij vertelde de Indiërs dat ze zich beter moesten verzorgen, dat ze Engels moesten leren en het kastenstelsel af moesten schaffen. Hierdoor kwam er alleen verdeeldheid.

In 1896 ging hij naar India om zijn familie op te halen. Hij vertelde in India hoe de Indiërs in Zuid- Afrika leefden. Toen hij terug kwam in Zuid- Afrika werd hij bijna vermoord door blanke Zuid- Afrikanen. Toen in 1899 de boerenoorlog tussen de Britten en de Boeren uitbrak, steunde Gandhi de Britten, hij wilde immers dezelfde rechten als de Britten krijgen ook voor de andere Indiërs. De Britten wonen in 1901 de oorlog. De Indiërs hoopten dat ze nu als gelijke burgers behandeld zouden worden want, ze hadden immers meegevochten. Dit gebeurde niet. In 1903 richtte hij een Aziatisch bureau op.

Satyagraha
Dit houdt in: "Herstellen van waarheid, niet door de tegenstander pijn te doen, maar door zelf pijn te verdragen. Door geduld en sympathie moet men de tegenstander van zijn vergissing afbrengen". Dit is meer dan passief verzet want men moet in contact blijven met de tegenstander. Gandhi schreef hier richtlijnen voor op en trainde zij volgelingen deze regels te gehoorzamen. Men mocht zich niet wreken voor belediging, slaag of arrestatie, Maar dit alles geduldig te verdragen. Op deze wijze zouden de tegenstanders zich gaan schamen en zelf vernederd worden en anders gaan handelen.

In 1908 moest Gandhi naar de gevangenis omdat hij had geweigerd zijn vingerafdrukken te laten nemen. Later overtrad hij onrechtvaardige wetten en onderging heel rustig de straf die daar op volgde. Gandhi die vroeger niet in het openbaar durfde te spreken begon een bekend man te worden die door iedereen werd gerespecteerd vanwege zijn eerlijkheid, bekwaamheid en moed. Zijn persoonlijkheid onderging een heel grote verandering. Van een verlegen advocaat werd hij een moedig staatsman.

Voor Gandhi ging waarheid samen met rechtvaardigheid. Hij was steeds op zoek naar de waarheid. Hij vond het ook belangrijk om arm te zijn alleen dan kun je geestelijke rijkdom bereiken. Als je rijk bent moet je immers te veel aan je bezit denken, zelf gaf hij al zijn luxe op. Hij droeg voortaan een witte, zelfgesponnen Dhoti " een omslagdoek, met eenvoudige sandalen".

Terug in India
In 1915, hij is nu 45 jaar, keert hij terug naar India. Hij krijgt een groot onthaal. In India wil men onafhankelijk worden van Engeland en de bevolking hoopt dat Gandhi wil helpen. Gandhi richt eerst een nieuwe gemeenschap op die word gevormd door ongeveer 200 mannen en vrouwen. Verder wil hij eerst het land en de mensen beter leren kennen. Hij bestede veel aandacht aan sociale conflicten. Daarbij werd zijn hulp vaak ingeroepen. Hij wilde contractarbeid afschaffen omdat zoveel arme Indiërs daardoor misleid werden en een zeer onmenselijke omstandigheden moesten leven en werken. Gandhi's mening werd vrijwel door iedereen gerespecteerd. Gandhi besloot zich tegen de Britse regering te gaan verzetten. Deze strijd duurde 28 jaar. De strijd begon met een oproep van Gandhi om een dag te bidden en te vasten. Wie dat doet kan niet werken. Alle winkels en kantoren bleven dicht en Indiase bediende werkte niet voor hun bazen

Spinnen voor de overwinning Veel huisnijverheid in India was verdwenen toen textielfabrieken in Engeland de Indiase katoen ging spinnen. Gandhi begon te prediken over het spinnewiel. Als de mensen zelf kledingstof gingen maken zou de armoede minder worden. Hij moedigde basisopvoeding aan. Hij maakte zich druk over andere sociale omstandigheden zoals: vuile straten. Gandhi reisde in de derde klas door heel India om de bevolking te ontmoeten en toe te spreken. Hij vroeg de mensen alleen kleding te dragen die in India was gemaakt. Regelmatig ontstonden er branden bij Britse winkels. Gandhi had niet iedereen onder controle.

Gandhi kwam weer in de gevangenis. Dit keer wegens " opstandigheid tegen de regering". Toen hij weer uit de gevangenis kwam bleef hij actie voeren. Diverse malen kwam hij weer in de gevangenis.

15 augustus 1947
In 1945 kreeg Engeland een Labourregering. Deze regering was eerder geneigd om India onafhankelijkheid te geven. In India maakte mensen ruzie wie de nieuwe regering van het "Vrije India" zou worden. Er ontstond geweld tussen de Moslims en de Hindoes. Er waren mensen die een aparte Moslimstaat wilden. Gandhi vond dit nieuws verschrikkelijk. Hij heeft er alles aan gedaan om de moordpartijen tussen deze 2 groepen mensen te doen stoppen. Hij heeft vele hongerstakingen gehouden om de vrede tussen deze groepen af te dwingen. Op 15 augustus 1947 werd India onafhankelijk. Ghandi was niet blij omdat India gesplitst werd in een Hindoe en een Moslimstaat (Pakistan).

Gandhi Vermoord
Op 30 januari 1948 vond een moordaanslag op Gandhi plaats hij werd neergeschoten met een revolver. De moordenaar was een fanatieke Hindoe. Hij was boos dat Gandhi de Indiase regering had gezegd een schuld aan Pakistan (waar Moslims woonden) te betalen. De hele wereld rouwde. Gandhi is het symbool van het Indiase volk geworden. Hij is het geweten van de mensheid. Hij leerde zijn volk oprechtheid en zelfrespect. Hij gaf een revolutionair middel in handen om op te komen voor zijn rechten: "De geweldloze weerbaarheid". Dit is een erfenis aan de hele wereld.

Boekenlijst
Freedom at midnight - Larry Collins & Dominique Lapierre
Mensen voor Mensen (Vrijheidsstrijder zonder geweld) - 947,6
Het verhaal van mijn expirimenten met de waarheid (autobiografie) - 947,6
Gandhi Brieven aan de Ashram - 947,6
Mahatma Gandhi Facetten van zijn Filosofie - 947,6
Internet-site http://wwwz.licidcafe.com/licidcafe/library/95oct/micgandhi.html.

REACTIES

M.

M.

ghandi is gedood op 30 januari 1948

15 jaar geleden

G.

G.

er staat dat hij op 13 januari 1948 is vermoord, maar het is 30 januari, ik heb het nagetrokken, dus het is 30 januari niet 13 januari

15 jaar geleden

P.

P.

Ik vind het een helder werkstuk om in te lezen, ook prettige beknopte manier van schrijven. Ik miste alleen nog een soort van achtergrond informatie over Mahatma Gandhi zijn religieuze opvattingen.
Aaaaight peace

21 jaar geleden

A.

A.

hallo,

goed werkstuk, hoor!
maar heb jij enig idee hoe ik aan informatie kom over de voorstanders en tegenstanders van Gandhi?

ik hoop dat je me snel mailt,
groetjes,
annelies

21 jaar geleden

D.

D.

hey, ik ben Dorien en ben 17.
ik moest als vakantietaak van geschiedenis het boek "die nacht kwam de vrijheid" van larry Collins en Dominique Lapierre lezen. En helemaal bespreken. U werk is dus een grote hulp voor mij!
Merci

21 jaar geleden

S.

S.

Interessant stuk, Maaike, en wat mij ook de moeite waard lijkt is die autobiografie die je in je boekenlijst noemt. Ik ben nu echter reeds een halve dag aan het zoeken op het internet, maar ik kan nergens een boek vinden met die titel. Wel de engelse versie overigens. Zelfs de grootste boekwinkel van Nederland, Donner in Rotterdam, kon mij niet verder helpen. Is die titel "Het verhaal van mijn experimenten met de waarheid" een vertaling van de Engelse titel, of bestaat er echt een Nederlandse versie? Zo ja, kun je mij het ISBN nummer toemailen?
Groeten, Sardha

21 jaar geleden

J.

J.

Waar heb jij de infotmatie weg die jij in je werkstuk heb verwerkt??
En weet jij dan ook wat er met zijn familie gebeurde.
Ik vraag deze vragen omdat ik een spreekbeurt moet houden over Ghandi. Gr Jo

19 jaar geleden

A.

A.

Dat is echt een super werkstuk! Ik heb er toch maar fijn een 9 mee binnen gesleept. Heb eerst wel 13 in 30 veranderd. Hahahaha

9 jaar geleden

N.

N.

Het is niet goed als je een zomaar een werkstuk kopieert. Dit is niet eerlijk tegenover je mede-scholieren en je leerkracht. Als dit vaker op jou school gebeurd, zul je zelf het heft in handen moeten nemen en hier iets tegen doen. Zo krijg je eerlijke en hardwerkende leerlingen. Dit is iets waar we naar moeten streven, samen.

9 jaar geleden

M.

M.

je hebt een goed werkstuk gemaakt ik kon het goed begrijpen want ik moet een spreekbeurt houden over gandhi

8 jaar geleden

J.

J.

leuk hoor

6 jaar geleden

D.

D.

HALLO

6 jaar geleden

S.

S.

heel interessant ik heb deze informatie gebruikt voor mijn spreekbeurt :)

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.