ADVERTENTIE
Meer kans op slagen?

De gouden tip van docenten: oefen met oude examens. Eindexamensite.nl helpt je daarmee. Via die tool kun je oude examenopgaven oefenen en krijg je feedback over welke onderdelen je nog niet beheerst. Zo leer je super efficiënt. Maak nu een gratis proefaccount of gebruik de kortingscode '5EURO'.

Nu oefenen!

Biografie van Mahatma Gandhi .
Mohandas Karamchand Gandhi werd geboren op 2 oktober 1869 in Porbander. Dat is een klein stadje op het schiereiland Kathia wat in India ligt. Zijn vader Karamchand Gandhi was de minister van de vorst die over west India regeerde. Zijn familie bestond voornamelijk uit koopmannen en was daarom erg rijk. Zijn moeder heette Putlibai en samen hadden zij vier kinderen waarvan Mohandas de jongste was. Mohandas, ook wel Mahatma genoemd later, was een verlegen jongetje en had weinig vrienden. Toen hij ouder en ouder werd kwam daar wel verandering in. Hij kreeg steeds meer vrienden. Toen hij 13 jaar was werd hij uitgehuwelijkt aan Kasturbai. Toen hij 21 was haalde hij zijn rechten diploma in Londen en was zo een advocaat. Toen hij terug kwam uit Londen in India ging hij solliciteren bij een advocatenkantoor in India maar dat lukte niet. Hij kreeg wel een baan aangeboden in Zuid-Afrika en nam die baan ook aan. Daarom verhuisde hij naar Zuid-Afrika.
Op een dag ging Gandhi per nachttrein naar een rechtszaak in Pretoria. Hij ging zitten in een eerste klas coupé waarvoor hij ook een kaartje had gekocht. Alleen kwam hij niet aan in zijn eindbestemming, omdat hij er in Maritzburg uit gezet werd, omdat hij een kleurling was en weigerde in een tweedeklas coupe te gaan zitten. In Zuid-Afrika mocht je namelijk niet in een eerste klas coupé zitten als kleurling. De eerste klas coupé was alleen bestemd voor de blanken. Alle kleurlingen moesten in de tweede klas gaan zitten of lager. Na aanleiding van die gebeurtenis besloot hij in opstand te komen tegen de rassenscheiding die in Zuid-Afrika was. Hij ging precies als een onafhankelijkheidsbeweging aan het werk, alleen koos hij niet voor het verzet wat het meest voor kwam namelijk het gewelddadig verzet. Hij koos juist voor geweldloos verzet. Daardoor werd hij wel raar aangekeken omdat dat eigenlijk nog nooit eerder gezien was.


In Zuid-Afrika maakte Gandhi kennis met Khan een man die het ook niet eens was met de rassenscheiding. Alleen was hij niet zoals alle andere mensen daar, een kleurling. Hij was een Amerikaan dus een blanke. Khan besloot om Gandhi te gaan helpen met zijn verzet tegen de Engelse overheersing. Dit deden zij doormiddel van het in het openbaar verbranden van hun identiteitspassen. Ook sommige omstanders gaven hun identiteitspassen aan Gandhi die ze dan voor hen in het vuur gooide. Maar dit was streng verboden omdat de passen eigendom waren van de staat. Toen Gandhi en Khan hiervoor gewaarschuwd werden en toch door gingen, vooral Gandhi die daarom veel stokslagen kreeg, werden ze gearresteerd.
Na zijn verblijf in Zuid-Afrika van ruim 20 jaar ging hij terug naar India, waar hij zou strijden voor een samenleving waarin hindoes, boeddhisten en moslims vreedzaam met elkaar leefden. Hij was ook tegen het discriminerende kastensysteem wat was ingevoerd. Dat hield in dat de bevolking in groepen – kasten werden ingedeeld. Kast 1 waren de rijke blanken en zo steeds verder naar onderen werden de mensen steeds minder waard volgens de Engelsen. Kast 4 bestond uit de zwervers en armoedzaaiers. Die werden ook wel de onaanraakbaren genoemd omdat als iemand van de hogere kasten zo iemand zou aanraken dat vies was. Hij streed ook voor de onafhankelijkheid van de Engelse overheersing voor India.
In Amritsar vond de zogenaamde slachting van Amritsar plaats. Dit was een actie van het Engelse leger waarbij veel mensen omkwamen. Er was op een binnenplaats van een park een bijeenkomst. Samenzweringen of onaangekondigde bijeenkomsten waren verboden door de Engelsen. De binnenplaats had vier ingangen, de rest van deze tuin was omringd met muren. De Engelsen gingen op die muren staan en hielden ze onder schot. Ook werden de ingangen afgesloten met pantserwagens. Toen werd er op de menigte los geschoten. Daar vielen heel erg veel doden bij. Het is nog steeds niet echt duidelijk waarom de Engelsen op de menigte begonnen te schieten, omdat de Engelse regering nooit heeft gezegd of er nou wel of niet op de menigte geschoten mocht worden. Deze actie was helemaal tegen Gandhi´s principes in. Deze actie was namelijk zeer gewelddadig en Gandhi was daartegen. Hierdoor versterkte Gandhi´s verzet alleen nog maar meer wat uiteindelijk de ondergang van de Engelsen zou betekenen.
Gandhi zei: “Als je onafhankelijk wilt zijn van Engeland moet je ook niet langer dure Europese kleding dragen. Daar wordt Engeland alleen maar rijk van en hier in India heb je genoeg aan een eenvoudig kledingstuk van eigen Indiase katoen.” Door deze zin die Gandhi had gezegd is eigenlijk het spinnewiel het symbool van het verzet van India geworden. Dat komt omdat Gandhi het spinnewiel gebruikte om uit protest eigen en simpele kleding te weven. Zodat hij geen Engelse kleding meer aan moest trekken. Steeds meer mensen gingen zijn voorbeeld volgen. Steeds meer mensen gingen spinnen en er liepen steeds meer mensen in simpele eigen gemaakte kleding. Doordat Gandhi hierdoor als de vader van het verzet en als een vader voor het volk werd gezien kreeg hij in de volksmond de naam ´Bapu´. Dat betekent vader. Steeds meer mensen gingen hem dan ook zo noemen omdat meer en meer mensen hem als een soort tweede vader begonnen te zien.
In een warm land als India is zout een heel belangrijk voedingsmiddel. Maar de Engelsen hadden de zoutwinning in handen zodat het zout extra duur werd en de winst naar de Engelsen ging. Gandhi was het hier niet mee eens en ging op de zogenoemde zoutmars. Hij liep te voet naar de zeekust en onderweg kreeg hij steeds meer aanhangers. Toen de groep die inmiddels immens was geworden bij de kust aankwamen, begon de menigte onder leiding van Gandhi zout te winnen. “Want,” zei Gandhi, “India is het land van de Indiërs en niet het land van de Engelsen.` De Engelsen konden zo´n grote groep nooit tegen houden dacht Gandhi. Maar de Engelsen handelden niet zo als Gandhi had gedacht. Er brak paniek uit en veel Engelse soldaten sloegen er op los. Er werden veel arrestaties verricht. Ook Gandhi werd opgepakt.
Na de tweede wereldoorlog begon Gandhi zijn ideeën over hoe de politiek er in India zou moeten uitzien echt bekend te maken aan de regering. Dat deed hij door middel van de ‘Quit India’. Dat was een boek wat hij had geschreven waarin hij al zijn ideeën had opgeschreven over hoe de regering er zou moeten uitzien.


Op 15 Augustus 1947 was het zover, na de vele acties van Gandhi viel Engeland´s grootste en belangrijkste kolonie uiteen in twee onafhankelijke staten: India en west en oost Pakistan. West en Oost Pakistan staan nu beter bekend als Pakistan en Bangladesh. Miljoenen Hindoes, Moslims en Sikhs sloegen op de vlucht. Het werd de grootste volksverhuizing in de geschiedenis. Een kwart van al deze mensen moest dit bekopen met de dood.
Gandhi stierf op vrijdag 30 januari 1948. Hij werd in New Delhi vermoord om twintig minuten over vijf ’s middags toen hij op weg was naar zijn avond gebed. Door Nathuran Vinayak Godse een fanatieke Hindoe. Duizenden mensen stonden diep ontroerd langs de kant van de weg. Hij werd in Rajghat gecremeerd. Gandhi lag met zijn hoofd naar het noorden in dezelfde houding als Boeddha toen hij stierf en begraven werd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

..

..

De info is goed

10 jaar geleden

..

..

mijn verslagkring word beter

10 jaar geleden