Koningin Elizabeth levensverhaal

Beoordeling 9
Foto van een scholier
 • Biografie door een scholier
 • 4e klas havo | 2469 woorden
 • 18 januari 2022
 • 16 keer beoordeeld
Cijfer 9
16 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Inhoudsopgave:

 1. geboorte, jeugd en gezin
 2. huwelijk en haar kinderen
 3. troonopvolging
 4. belangrijke gebeurtenissen
 5. invloed
 6. hobby’s
 7. wat gebeurt er als ze overlijdt?

Geboorte, jeugd en gezin

Elizabeth Alexandra Mary werd op 21 april 1926 geboren in London als het eerste kind van de hertog van York, prins Albert en hertogin van York, Elizabeth. Haar opa George V was destijds koning van Groot-Brittannië. Haar vader was de 2e  zoon van koning George V, dus hij was ook prins. Elizabeth stond al bij haar geboorte 3e in de rij voor troonopvolging, haar vader staat op 2 en haar oom Edward VIII op 1. vier jaar later werd haar zusje geboren. Prinses Margaret.

Elizabeth werd gezien als een volwassene, serieuze kind. Ze hield van paarden en honden net als haar opa George V. terwijl haar zusje werd gezien als een spontane en wilde kind.

Elizabeth en haar zusje kregen school thuis, Elizabeth studeerde geschiedenis en studeerde godsdienst bij de aartsbisschop van Canterbury.

Op 20 januari 1936 overleed Elizabeths opa door z’n slechte gezondheid, hierdoor werd Elizabeths oom, prins Edward, diezelfde dag koning van Engeland. Echter was hij maar minder dan 1 jaar koning. Hij deed namelijk afstand van de troon aangezien hij wilde trouwen met Wallis, een vrouw die al 2x gescheiden was. Scheiden is taboe in de Britse monarchie waardoor na Edwards abdicatie, prins Albert de koning werd van Engeland op 11 december 1936, zijn naam veranderd naar George VI. Dit had grote gevolgen op Elizabeth aangezien ze dus 1e in de rij stond voor de troonopvolging. Elizabeths moeder werd koningin en werd Queen Mother genoemd.

Elizabeth was maar 13 toen de 2e wereldoorlog begon. Vele mensen hebben de moeder van Elizabeth, de koningin, geadviseerd om Elizabeth en haar zusje te evacueren naar Canada, de koningin weigerde aangezien ze niet wou dat haar familie gescheiden zou worden. Inplaats daarvan werden ze geëvacueerd naar de Windsor kasteel, een zeer beveiligde kasteel. Elizabeth kreeg te horen dat ze er maar 5 dagen hoefde te blijven, wat uiteindelijk verlengd werd naar 5 jaar.

Elizabeth maakte haar eerste openbare toespraak op 13 oktober 1940 tijdens de 2e wereld oorlog. Ze hield een radiotoespraak naar alle kinderen om hen te stimuleren om nog even vol te houden in de oorlog aangezien vele kinderen gescheiden waren van hun ouders.

Duizenden van jullie in dit land hebben hun huizen moeten verlaten en gescheiden worden van je ouders. Mijn zus Margaret en ik voelen zoveel voor jullie, omdat we uit ervaring weten wat het betekent om weg te zijn van degenen van wie je het meest houdt – Princess Elizabeth op de radio

 Toen Elizabeth 18 werd in 1944 sloot ze zich aan bij het legers hulpgebieds dienst waar ze werd opgeleid tot monteur en leerde ze hoe ze een jeep, ambulance en truck moest rijden. Dit was de eerste keer dat ze klassikaal les kreeg. Haar vader vroeg het leger om Elizabeth normaal te behandelen. Zo werd Elizabeth de eerste en nog steeds enige vrouwelijke lid van de koninklijke familie die in het leger heeft gediend. Elizabeth heeft dus haar tienerjaren doorgebracht tijdens de 2e wereldoorlog.

Huwelijk en haar kinderen

Philip en Elizabeth waren vaak als kinderen bij dezelfde evenementen, denk maar aan de kroning van prins Albert. Toch viel Elizabeth voor Philip toen ze 13 was en Philip 18. Het was liefde op het eerste gezicht. Philip moest vaak Elizabeth en haar zusje vergezellen bij evenementen.

Elizabeth en Philip schreven naar elkaar nadat de 2e wereldoorlog uitbrak (Philip werkte bij de militaire vloot van de UK). Ze ontmoette elkaar weer bij kerst in 1943 bij de Windsor kasteel waar hun relatie begon te bloeien. Elizabeth had sindsdien een foto van Philip in haar mantel, en Philip droeg een foto van Elizabeth tijdens de oorlog.

In 1946 vroeg Philip Elizabeth ten huwelijk, en Elizabeth zei ja zonder de toestemming van haar ouders. Haar vader zei later dat ie hen gevoelens snapte, maar dat ze 1 jaar moesten wachten met het aankondigen van hen verloving aan de publiek aangezien Elizabeth nog te jong leek (ze was 20).

Dit wil je ook lezen:

Hun verloving werd 9 juli 1947 aangekondigd.

Voordat ze konden trouwen moest Philip zijn titel en plaats in de lijn van opvolging van de Griekse troon opzeggen. Hij werd een Britse burger.

20 november 1947 was hen trouwdag. Ook de dag dat Philip stopte met roken omdat Elizabeth er een hekel aan had door haar vaders sigarettenverslaving.

14 november 1948, het eerste kind van het paar, prins Charles werd geboren. Hij stond gelijk al 2e in de lijn van de troonopvolging. Hij werd 15 december 1948 gedoopt.

Vanaf 1949 t/m 1951 leefde Elizabeth en Philip in Malta aangezien Philip werkte bij de koninklijke marine die daar gestationeerd was en een hoge positie had. Daar werd Elizabeth normaler behandeld en werd ze gezien als de vrouw van een marineofficier, ze had zich lang niet zo vrij gevoeld, het was de gelukkigste periode van haar leven. Prins Charles was niet met hen, hij bleef in Engeland met z’n grootouders en oppasser. Hij schreef met de hulp van z’n oma brieven naar ze hoe erg hij hen miste.

15 augustus 1950 werd hen eerste en enige dochter geboren, prinses Anne. Ze kreeg de titel Princess Royal toen haar moeder koningin werd.

Na Elizabeths kroning kreeg ze nog 2 kinderen, prins Andrew die 19 februari 1960  werd geboren, hij werd vernoemd naar zijn opa (Philips vader).

En hen 4e en laatste kind was prins Edward die 10 maart 1964 op de wereld kwam.

De reden dat er grote leeftijdsverschillen is tussen de eerste 2 kinderen en laatste 2 kinderen is omdat Elizabeth het druk kreeg na de geboorte van prinses Anne aangezien ze koningin werd.

Troonopvolging

In 1951 werd de gezondheid van George VI slechter, hierdoor moest Elizabeth meer publieke taken overnemen. Zo gingen Elizabeth en Philip op vele wereldtours.

De biografie gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

In 1953 gingen Elizabeth en Philip op tour naar Nieuw-Zeeland en Australië, maar ze maakte eerst een stop in Kenya, maar de reis werd afgebroken nadat het paar het bericht had gekregen dat George VI is overleden, 6 februari 1952. Diezelfde dag was ze de koning van Groot-Brittannië en de Commonwealth. Ze vertrok als de prinses van GB en kwam terug als de koningin.

Echter werd ze pas 16 maanden later gekroond op 2 juni 1953 in het Westminster Abbey paleis. Dit was de eerste keer dat een kroningsceremonie werd uitgezonden op tv waardoor iedereen het kon zien.

Zo werd Elizabeth, Koning Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk en de Commonwealth op 27-jarige leeftijd.

(Commonwealth= samenwerkingsband tussen 54 landen waar Engeland de hoofd is.)

Belangrijke gebeurtenissen

Elizabeth heeft als koningin vele taken die ze moet uitvoeren, van staatsbezoeken tot vele brieven lezen. Sommige belangrijker dan de anderen.

Op 29 juli 1981 trouwt prins Charles met Diana Spencer. Het huwelijk werd uitgezonden op tv en Elizabeth was er ook.

Echter waren ze maar kort getrouwd.

1992, de koningin noemde het jaar “annus horribilus’’ (Latijns voor verschrikkelijke jaar.) drie van haar vier kinderen gingen scheiden. Andrew en zijn vrouw, Anne en haar man en haar troonopvolger Charles scheidt van Diana. Ook werd een deel van Windsor kasteel verwoest door een brand, de oorzaak was een schijnwerper die een gordijn in vlammen stak. Ook heeft haar neef een einde aan zijn leven gemaakt. Dit was zeker haar slechtste jaar.

5 jaar later, 1997, overlijdt Lady Diana, voormalige vrouw van prins Charles, in een auto-ongeluk in Frankrijk. De koninklijke familie kreeg veel kritiek op de manier hoe ze erop reageerde. Vele denken dat de dood van Diana gepland was aangezien Charles niet mocht trouwen met Camilla, de vrouw met wie hij een affaire had die leidde tot de scheiding van Charles en Diana, totdat Diana overleed. Elizabeth hield toch een toespraak bij haar begrafenis.

Alsof 1992 niet slecht genoeg was kwam 2002. De koning zit 50 jaar op de troon, ze viert haar gouden jubileum. Voor een korte tijd maar, haar zusje Margaret en moeder overleden diezelfde jaar met maar 2 maanden verschil. Dit was ook een van de eerste keren dat mensen een kwetsbare Elizabeth zagen.

In 2013 is de kind van prins William geboren, prins George. Het achterkleinkind van Elizabeth hij staat 3e in de rij voor de troon.

In 2016 overlijdt de Thaise koning Bhumibol Adulyadej waardoor Elizabeth de langst regerende levende monarch wordt, in 2015 werd ze al de langst regerende monarch van Groot-Brittannië zelf. Dit doet ze op 90-jarige leeftijd. Ook heeft het Verenigd Koninkrijk gestemd om uit de EU te gaan.

4 jaar later in 2020 verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU officieel. Ook breekt het corona pandemie uit vele raken eraan besmet en overlijden eraan. De koningin houdt een toespraak erover, ze bedankt de zorgverleners en iedereen die thuis blijft om de kwetsbare te beschermen.

Prins Harry en Meghan waren in 2018 getrouwd en in 2020 verhuisde ze naar de VS en lieten ze hun koninklijke plichten achter. In een interview met Oprah hadden ze over de problemen in het koninklijke huis, het paar zegt erin dat ze racistische opmerkingen hebben gekregen over hen kind, dat Meghan zelfmoordgedachtes had maar geen hulp mocht krijgen en meer. Elizabeth reageert erop en zegt dat de hele koninklijke familie er bedroefd door is en dat het paar en hun zoon altijd geliefde familieleden blijven.   

Invloed 

Als je 70 jaar koningin bent heb je natuurlijk vele invloeden gehad. Zoals Elizabeth zei “verandering is iets wat constant gebeurd’’.

Toen Elizabeth gekroond werd 2 juni 1953, werd het uitgezonden op tv. Dit is niet alleen speciaal omdat het de eerste keer was, maar omdat het iets controversieel was. De ouderen monarchen hielden zich aan de tradities die bij een kroning hoort, zoals haar vader die ook werd gekroond toen tv’s al bestonden.

 De commissie die het evenement had gepland waren geschokt door het idee om camera’s in het paleis te laten. Elizabeth negeerde ze en besloot door te gaan met het idee, dit was natuurlijk een grote verandering.

Toen Elizabeth koningin werd, was ze monarch van 70 landen overzees. De regering wist al dat ze meer macht aan de koloniën moesten geven. In de jaren 60 begon Engeland kolonie na kolonie onafhankelijk te maken.

Tegenwoordig is Elizabeth maar koningin van 16 landen. Zo werd de Commonwealth gevormd. Dit was natuurlijk iets groots aangezien het Britse rijk kleiner was en dat Elizabeth kolonies een nieuwe betekenis gaf, namelijk landen waar je loyaal tegen bent en ze vrijheid en vrede geeft.

Er bestaat geen perfecte familie, die van Elizabeth is ook niet perfect. Ver van perfect. Ze probeerden vaak problemen te verbergen. Elizabeth heeft meegemaakt hoe haar oom met een Amerikaanse gescheiden vrouw had en hoe hij abdiceerde van de troon en hoe iedereen erop reageerde. Toen ze koningin werd, was scheiden een taboe in de koninklijke familie. Maar over de jaren heen werd het minder erg gezien. Haar zusje Margaret scheidde in 1978 en 3/4 van haar kinderen in 1992, dit zorgde voor een wereldwijde obsessie met de familie.

 In 2018 gaf Elizabeth prins Harry en Meghan toestemming om te trouwen. Dit liet zien hoe erg scheiden is genormaliseerd aangezien dit dezelfde scenario is als die van haar oom Edward. Een koninklijk lid die trouwt met een gescheiden Amerikaanse vrouw. Maar dit keer was de vrouw ook nog van kleur.

Een van de belangrijkste invloeden is het closer zijn met het Britse volk. Eerdere monarchen kwamen zelden in contact met hen onderdanen. Ook al ging ze vaak op staatsbezoek, ze had alleen  maar contact met iemand van een hoge positie.

 Dat veranderde in 1970 in Nieuw-Zeeland. Daar maakte ze voor het eerst veel contact met de menigte daar. Het was net een meet en greet. Sindsdien doen vele mensen van het koninklijke familie het en is het een soort traditie geworden om meer in contact te raken met het volk en meer opener te zijn.

 Dat veranderde in 1970 in Nieuw-Zeeland. Daar maakte ze voor het eerst veel contact met de menigte daar. Het was net een meet en greet. Sindsdien doen vele mensen van het koninklijke familie het en is het een soort traditie geworden om meer in contact te raken met het volk en meer opener te zijn.

Hobby’s

Elizabeth leeft voor een lange tijd en heeft geleefd in verschillende tijdperken. Daardoor heeft ze ook vele verschillende hobby’s.

Een daarvan is het verzamelen van postzegels, er wordt gezegd dat ze 300 albums vol ervan heeft die meer dan 2 miljoen pond waard is. Ze krijgt er veel plezier van en soms neemt ze haar collectie mee naar staatshoofden die ook een interesse hebben in het verzamelen van postzegels.

Een andere opvallende is duivensport, waar duiven tegen elkaar gaan racen. De koninklijke familie was hier als fan van sinds 1886. Ze kregen daarom duiven geschonken, die hielden ze bij hen landgoed. Elizabeth keek vaak met haar oom en vader ernaar.

Nadat de postduiven in WOII werd gediend als postduiven, gingen ze terug naar het koninklijke landgoed, Elizabeth is nog steeds fan van het duivensport. En ze is de beschermvrouw van vele duivensportverenigingen, een beschermvrouw is iemand van een hogere rang die beschermt geeft aan een groep van een lagere rang.

Een andere dieren sport waar Elizabeth geïnteresseerd in is, is rensport, het is een snelheidswedstrijd tussen bereden paarden. Dit is zeker Elizabeths favoriete hobby,  ze bezit veel renpaarden en kijkt vaak wedstrijden, ze wordt er altijd enthousiast en fanatiek ervan. Ze kijkt niet alleen, ze heeft ook meegedaan in vele wedstrijden. Elizabeth wordt tegenwoordig nog steeds regelmatig te paard gespot.

De laatste hobby is voetbal. De koningin heeft een paar wedstrijden bijgewoond van Engelse clubs. Haar favoriete club is Arsenal FC, een voetbalclub van Londen.

De koningin heeft zeker meerdere hobby’s en interesses, maar zoals vele weten houdt ze vaak dingen voor haarzelf.

Wat gebeurt er als ze overlijdt?

Momenteel is Elizabeth 95 jaar oud en al 70 jaar koningin, een wereldrecord. Maar er komt een dag dat de koningin ter overlijden komt. Maar wat zal er dan gebeuren?

Er zijn al plannen voor wanneer de tijd komt sinds 1960. Het plan heet “operatie London Bridge”.

Eerst zal de premier van Engeland, Boris Johnson het te weten krijgen via de privé secretaris van Elizabeth. Voordat het openbaar wordt aangekondigd. Hij zal dan 15 landen en de Commonwealth informeren erover.

Daarna krijgt de buitenwereld het te weten via BBC of andere omroepen. Sommige omroepen doen ook vaak repetities waarin ze oefenen om aan te kondigen dat Elizabeth is overleden.

Daarna zendt de BBC geen comedy programma’s tot na de begrafenis. Vele mensen zullen ook vroeg naar huis gestuurd worden van werk.

Dit zal gevolgd worden door een rouwperiode van 12 dagen. Haar lichaam wordt verplaatst naar Buckingham paleis, en daar zullen ze voorbereiden voor de staatsbegrafenis. Vlaggen zullen ook halfstok staan.

Op de dag van de begrafenis zal de aandelenkoers en de meeste VK banken sluiten. Vele zijn bang dat de Britse economie biljoenen hierdoor zal verliezen.

Haar kist met der lichaam zal dan in Wesminster Hall voor 4 dagen staan zodat het publiek hen respect kan tonen. 200.000 mensen deden dat voor Elizabeths moeder, men verwacht dat het meer zal zijn voor Elizabeth.

Hierna zal haar lichaam begraven worden in St George’s Chapel bij Windsor kasteel. Waar ook haar ouders zijn begraven.

Prins Charles zal op de dag dat Elizabeth overlijd meteen koning zijn. Hij zal daarna een toespraak houden over zijn moeders overlijden.

In haar koningschap waren er 3 monarchen in Nederland (koningin Juliana, koningin Beatrix en koning Alexander), ze heeft 14 premiers gehad en Amerika had 16 presidenten. Zolang ze nog leeft kan dat er nog meer worden.

fin.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.