Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

John F. Kennedy

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • Klas onbekend | 1376 woorden
  • 7 februari 2009
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6
22 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding:
Ik heb gekozen voor John Fitzgerald Kennedy, omdat deze man veel voor de geschiedenis van de Verenigde Staten betekend heeft. Hij was betrokken bij één van de eerste grote politieke moorden in de hele wereldgeschiedenis. Ook heb ik voor Kennedy gekozen, omdat ik me wel eens wilde verdiepen in zijn leven, denkstijl en ook wilde ik meer leren over de moord die op 22 november 1963 in Dallas werd gepleegd. Ook moest ik een president kiezen en JFK kwam het eerste in me op, want anders had ik het niet zo geweten dan had ik eerst de geschiedenis boeken in moeten duiken om een geschikte president te zoeken voor dit project. Mijn laatste argument was dat ik op dezelfde datum, alleen 74 jaar later, geboren ben als John Fitzgerald Kennedy.

Inhoudsopgave:
Voorblad Blz. 1

Inleiding Blz. 2
Inhoudsopgave Blz. 3
Levensverhaal Blz. 4,5
Conclusie Blz. 6
Bronvermelding Blz. 7


Het levensverhaal/biografie van John Fitzgerald Kennedy
John Fitzgerald Kennedy werd geboren op 29 mei 1917 in Brookline, een voorstad van Boston in de staat Massachusetts. Hij leefde in een gezin van 9 kinderen en 2 ouders, waar hij de tweede was. Zijn familie was rijk en had een sterke politieke traditie als democraten. Zijn beide grootvaders vervulden publieke ambten en zijn vader was naast zakenman ook actief in de politiek. Tevens was hij ambassadeur van Groot-Brittannië.
Kennedy ging naar privé scholen in Brookline en New York en daarna naar Choate School in de staat Connecticut, als voorbereiding op de universiteit. Ondanks het feit dat zijn vader afgestudeerd was op Harvard en zijn broer op dat moment studeerde op Harvard, koos Kennedy toch voor Princeton University.
Eerst ging hij echter op aandringen van zijn vader in 1935 naar Londen om lessen te volgen op de London School of Economics. Vlak nadat hij daar was aangekomen kreeg hij geelzucht en moest hij terug naar huis. Hij ging, zoals gepland, naar Princeton, maar een tweede aanval van geelzucht dwong hem school te verlaten. Hij besteedde maanden om te herstellen en ging daarna terug naar de universiteit. Dit keer koos hij wel voor Harvard. Tijdens zijn tijd op Harvard raakte hij tijdens een voetbalwedstrijd geblesseerd aan zijn rug. Hij zou hier zijn leven lang last van houden.
Politiek interesseerde hem eerst weinig, maar dit veranderde na een bezoek aan Europa in 1937 en aan Oost-Europa in 1939.

In 1940 slaagde Kennedy cum laude aan Harvard. Hij wist echter niet wat hij hierna moest gaan doen. Hij overwoog Yale Law School, maar ging toch voor zes maanden een economische opleiding doen aan Stanford University. Daarna ging hij reizen door Zuid-Amerika.
In 1941 wilde hij bij het leger, maar werd afgewezen vanwege zijn slechte rug. Na vijf maanden trainen om zijn rug aan te sterken, werd hij aangenomen bij de marine. Hij werd commandant op een motortorpedoboot, de PT 109, en redde door zijn leidinggevende kwaliteiten zijn bemanningsleden toen hun boot door de Japanners in de buurt van de Salomons-eilanden onherstelbaar werd beschadigd. Dit werd voorpaginanieuws in Amerika en Kennedy kreeg de hoogste onderscheidingen.
Malaria en zijn slechte rug dwongen Kennedy in 1944 naar het ziekenhuis te gaan en na een operatie, werd hij in 1945 bij de marine ontslagen.
Nog steeds wist hij niet wat hij met zijn carrière wilde en ging in de journalistiek. Toen journalistiek niets voor hem bleek te zijn, besloot hij zich te richtten op politiek. In 1946 deed hij mee aan de verkiezingen als democraat van het district Boston voor het Huis van Afgevaardigden. Door middel van een sterke campagne won hij de verkiezing. Na twee keer te zijn herkozen, won hij uiteindelijk de verkiezing voor de Senaatszetel.
In 1953 trouwde Kennedy met Jacqueline Lee Bouvier.
Kennedy verloor in 1956 met een paar stemmen verschil de nominatie voor vice-president, maar besloot in 1960 zich verkiesbaar te stellen voor het presidentschap. Kennedy moest met zijn verkiezingscampagne een heleboel obstakels zien te overwinnen. Allereerst speelde, ondanks zijn opvattingen over een strikte scheiding tussen kerk en staat, zijn katholieke afkomst een grote rol. Er heerste een vooroordeel, gebaseerd op de poging van de democraat Alfred E. Smith in 1928, dat een katholiek in de Verenigde Staten geen president kon worden. Daarnaast werd Kennedy te jong en te onervaren geacht. Zijn Republikeinse tegenstander Nixon was slechts vier jaar ouder, maar werd op grond van zijn vice-presidentschap als een politiek volwassen man beschouwd. Bovendien kwam Kennedy uit een rijke familie en werd onder het gewone publiek van hem gedacht dat hij niet genoeg oog zou hebben voor de armen. Daarnaast was hij een intellectueel en die waren niet bijzonder geliefd in de Verenigde Staten. Tot slot had hij natuurlijk te maken met zijn slechte rug. Amerikanen zien zichzelf graag als een jong dynamisch volk en daar past het ideaalbeeld van een vitaal en krachtig leiderschap bij. Formeel gezien voldeed Kennedy hier niet aan.
Maar tegenover al deze obstakels stond zijn persoonlijkheid. Hij had openheid, dynamiek en vooral moed. Hij had een uitstraling van glamour en succes, maar ook van eenvoud en sportiviteit. Zijn openheid naar de buitenwereld bracht weer leven in het Witte Huis. Bovendien had hij idealen die de mensen aanspraken. Amerika zou met Kennedy als president uit zijn slaap ontwaken en alles zou anders worden. Er zou weer een frisse wind gaan waaien door de Verenigde Staten, geloofde men.
Kennedy won uiteindelijk de nek aan nek race en werd president van de Verenigde Staten.
Op 22 november 1963 was Kennedy in Dallas, Texas. Vergezeld door zijn vrouw en de gouverneur van Texas, John B. Connally, met zijn vrouw, reed hij in een open auto en werd hij door twee schoten, één in zijn hoofd en één in zijn nek, geraakt. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed vlak daarna aan zijn verwondingen.


Conclusie:
Ik ben tot de conclusie gekomen dat John F. Kennedy veel voor de geschiedenis van de Verenigde Staten betekend heeft. Hij is een icoon geworden in de Verenigde Staten na zijn dood. Dit kun je overal in de Verenigde Staten zien. Er zijn gevechtsschepen van de marine naar John F. Kennedy vernoemt ook hebben we het John F. Kennedy Space Center in Florida. Er zijn verschillende scholen door de hele Verenigde Staten naar John F. Kennedy vernoemt. JFK heeft eigenlijk geen grote politieke nalatenschap, maar wat hij heeft achtergelaten zijn alleen boeken en verhalen over zijn woorden, maar bijna niks over daden, want die zijn er eigenlijk in zijn korte carrière niet geweest. Sommige ideeën die JFK heeft achtergelaten zijn: Dat JFK een poging ondernomen heeft om de sociale voorzieningen te verbeteren. Hij presenteerde in januari 1961 een plan om de uitkeringen voor de werklozen omhoog te brengen, om basis- en middelbare scholen meer subsidie te geven. Ook wilde hij achtergebleven gebieden, zoals getto’s financieel helpen en ook stimuleerde hij de woningbouw in de Verenigde Staten. Ook wilde hij er voor zorgen dat er een sociale zekerheid was voor ouderen. Tevens wilde hij de belastingen verlagen om de economie te laten groeien. Jammer genoeg zijn weinig van deze idealen echt tot uitvoering gekomen na zijn dood. Maar hij heeft met weinig middelen (hij had maar weinig contacten die echt iets konden betekenen bij het congres) toch nog wel goede dingen bereikt in zijn korte loopbaan als president van de Verenigde Staten. Jammer genoeg heeft John Fitzgerald Kennedy ook weinig klaargespeeld op het gebied van buitenlandse politiek. Wat ik zo allemaal heb gelezen had hij meer woorden over alle goede dingen die hij allemaal uit zou gaan voeren dan dat er echt daden zijn geweest. Alles wat je hierover leest is niet echt lovend, maar hoe komt het dan dat iedereen nog steeds zo lovend over hem spreekt? Ten eerste wist Kennedy de indruk te wekken dat er grote dingen stonden te gebeuren. Vanwege zijn overtuigende uitstraling geloofde iedereen in hem. Ten tweede heeft hij door zijn dood nooit de kans gekregen om zijn plannen te kunnen waarmaken en ook nooit de kans gekregen om zijn plannen te kunnen verknallen, waardoor hij nog steeds wordt gezien als een grootse man, een soort mythe.



Bronnen:
http://www.biografie.pagina.nl/politiek/John.F.Kennedy

http://ap.grolier.com/article?assetid=a2016050-h&templatename=/article/article.html

http://www.jfklibrary.org/ (Ik heb van deze site allemaal informatie, maar dit was iets te omvangrijk om allemaal uit te printen)

– JFK de mythe en de ontluistering
Auteurs: Hans Veldman/Willem Post
Jaar uitgave:1988

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.