ADVERTENTIE
Raad jij de studie?

Waarschijnlijk heb je al wat studies op het oog. Maar heb je echt alle studies overwogen? Grote kans dat je wat toffe opleidingen over het hoofd ziet. In deze video gaan Lauren, Lin & Marit raden welke studie wij zoeken! Misschien is dit ook wel wat voor jou?


Meer info

Hoe was Carter als persoon? Wat ging vooraf aan zijn presidentschap?Naam: James Earl Carter

Geboortedatum: 1 oktober 1924

Geboorteplaats: Plains, Georgia

Bijnaam: “Jimmy”

Bijnaam als president: “The Outsider President”

Getrouwd: Elaenor Rosalynn Smith (1928), op 7 juli 1946.

Opleiding: Georgia Institute of Technology (1942), US Naval Academy (1946)

Politieke partij: democraat

Carrière: boer; schrijver; marine (1946-1953); Board of Education Chair (1955-1962); staatsenator Georgia (1963-1966); Georgia Governor (1971-1975); President van de Verenigde Staten (1977-1981).

Godsdienst: baptist

Carters leven werd in een bepaald opzicht getekend door tegenslagen. In de periode waarin hij zich president van de Verenigde Staten mocht noemen, deden zich vele gebeurtenissen voor. De belangrijkste hiervan waren waarschijnlijk de slecht draaiende economie die resulteerde in een inflatie, de energiecrisis, de oorlog in Afghanistan en vijandigheden tegenover onder andere de Verenigde Staten in Iran.

Ook thuis kende Jimmy Carter niet altijd een even rustige sfeer. Carter groeide op in het platteland van Georgia, op een boerderijtje in het kleine plaatsje Plains. Jimmy werd naar zijn vader vernoemd, een zakenman, boer en winkelier in Plains. Carters moeder, “Miz” Lillian, een zuster in opleiding tot ze trouwde, vormde in Jimmy’s kinderjaren een belangrijk moreel voorbeeld, door hem te laten zien hoe verdeeld de Amerikaanse wereld was in zwart en wit, en hoe onrechtvaardig dit was.

In 1931 slaagde Jimmy voor zijn High School examen. Na enkele jaren meldde hij zich bij de Georgia Institute of Technology, om precies te zijn in 1942. Na ook hier zijn diploma te hebben gehaald, besloot hij zich aan te melden bij de US Naval Academy. Na jaren de verhalen van zijn oom over exotische landen die hij bezocht tijdens zijn carrière bij de marine te hebben gehoord, kon hij zijn drang naar avontuur niet langer negeren.

In 1946 trouwde Jimmy Carter met Elaenor Rosalynn Smith. In het jaar 1953 overleed zijn vader aan kanker, waardoor de pindaboerderij van zijn ouders aandacht nodig kreeg. Om deze reden diende hij zijn ontslag in bij de Amerikaanse marine en keerde samen met zijn vrouw terug naar zijn ouderlijk huis in Plains, om de boerderij te behoeden van de ondergang. Na een moeilijke eerste paar jaren begonnen de zaken eindelijk weer vrucht af te werpen. Tijdens deze periode hield hij zich bezig met het lesgeven op de plaatselijke zondagschool en werd hij benoemd tot diaken van de Plains baptistenkerk. Bovendien raakte hij betrokken bij lokale forums, vanwaar hij benoemd werd tot senator van de staat Georgia. Daar bouwde hij een reputatie op van een taai en onafhankelijk werkend persoon, die veelvuldig de overheid aanviel op wetten die zwarten sterk benadeelden. Zo had hij snel een reputatie voor het terugdraaien van besluiten die zouden leiden tot een verslechtering in het stemgedrag van de zwarte populatie. Hij stond voor openheid en gelijkheid in burgerlijke rechten. Onder de zwarte bevolking was hij een populair man, onder veel witte mensen die voor de apartheid waren, des te meer een doorn in het oog. Zo ging hij tijdens de herverkiezingen voor Georgia governer ten onder tegenover een rivaal die pleitte voor apartheid. Op de stemmen van de vele mensen die voor apartheid waren, kon hij niet meer rekenen. Zo slaagde Carter niet in zijn eerste poging deze positie te bereiken. Zijn tweede poging, in 1971, was echter een schot in de roos. Tijdens deze verkiezingen verraste hij menig Georgia-burger met zijn uitgesproken contra apartheidscampagne.

Het hoogtepunt van Carter werd bereikt in 1977: na een spannende race met zijn republikeinse rivaal, wist hij de meerderheid van het Amerikaanse volk achter zich te krijgen, waarop hij zich president van één van de machtigste staten ter wereld mocht noemen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.