Jeanne d’Arc, werd geboren op 6 januari 1412. Frankrijk en Engeland waren al ruime tijd in oorlog verwikkeld.

Op haar dertiende begon ze stemmen te horen. Ineens was er veel licht, de engel Sint Michaël verscheen. Ze zou bezocht worden door Sinte Catherina en Sinte Margaretha. Toen zij verschenen zeiden ze dat ze een gehoorzaam kind moest zijn en vaak naar de kerk moest gaan. Ze gaven haar drie opdrachten: de bezetting van Orléans ontzetten, de Dauphin Karel de VII kronen en de Engelsen verjagen.

Ze vertrok naar de bevelhebber van Vaucouleurs. Hij nam haar niet serieus, maar uiteindelijk gaf hij haar een zwaard en een brief voor de Dauphin.

Als eerst veroverde haar leger Blois. Op 8 mei 1429 werd Orléans bevrijd. De kroning van de Dauphin moest in Reims gebeuren. Onderweg kregen ze verzet van de Engelsen. De Engelsen werden gevangen genomen. Op 17 juli 1429, werd de Daupin gekroond.

De strijd tussen de Fransen, de Engelsen en Bourgondiërs was niet afgelopen. Ze vertrok met een nieuw leger naar Saint-Pierre-le-Moutier aan. Dit werd veroverd in oktober 1429. Vervolgens veroverden ze ook La Charite-sur-Loire.

Jeanne voegde zich weer bij de koning. Ze arriveerden halverwege april in Melun. Haar ‘stemmen’ zeiden dat ze gevangen zou worden genomen. Halverwege mei leidde Jeanne een uitval naar Soissons maar ze moest zich al snel terugtrekken. De Engelsen kwamen achter hen aan. Ze werd gevangengenomen en meegenomen naar Margny.

Ondanks de goede behandeling deed ze toch twee pogingen tot ontsnapping. Jeanne werd overgebracht naar een kasteel in Beaurevoir.

De Engelsen drongen bij Jan van Luxemburg aan dat hij Jeanne aan hen moest uitleveren. Het was november 1430 toen de Bourgondiërs haar verkochten aan de Engelsen. Deze namen haar mee en stopten haar in een gevangenis in Rouen.

Op 21 februari 1431 begon haar proces. Dat Jeanne mannenkleding droeg, was geen goed teken. Jeanne zei dat haar kleding geïnspireerd was door God. Maar de meeste juryleden hadden zich al tegen haar gekeerd.

Op 24 mei ondertekende ze een stuk papier waarin ze verklaarde dat ze geen ketter was. Ze kreeg daarvoor levenslang.

Toen Jeanne sliep haalden de soldaten de vrouwenkleren bij haar weg. Er kwamen rechters bij haar kijken en die zagen dat Jeanne zich niet aan haar belofte had gehouden. Het proces werd hervat...

Ze stierf op 30 mei 1431 op de brandstapel. In 1920 werd Jeanne heilig verklaard door paus Benedictus XV.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.