Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Jeanne d'Arc

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 416 woorden
  • 1 juni 2003
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
36 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De maagd van Orleans (Jeanne d'Arc) Jeanne werd geboren in 1412 in het dorpje Domremy in Frankrijk. Ze kwam uit een heel normaal boeren gezin. Op een dag als ze aan het schapen hoeden is, wordt alles licht om haar heen en ze hoort stemmen. De engel sint Michael verschijnt en zegt haar dat ze zal worden bezocht door sint Catherine en sint Margaretha. Als zij wordt bezocht krijgt ze een opdracht. Ze moet Frankrijk bevrijden van de Engelsen en zorgen dat de kroonprins Karel tot koning wordt gekroond in Reims. In 1429 lukte het Jeanne om met de Baudricourt te spreken. Ze vroeg hem haar naar Karel te brengen. Ze schreef Karel een brief waarin ze zei dat ze hem wilde ontmoeten. Ook melde zij in die brief dat ze hem uit iedereen zou herkennen. Karel vertrouwde haar niet. Hij verklede zich de dag dat zij kwam en zette iemand anders op zijn troon. Maar Jeanne herkende hem meteen en liep naar hem toe om te vragen of ze onder elkaar konden spreken. Karel stemde toe. Ze overtuigde hem van haar missie. Ze maakte zich klaar voor de strijd tegen de Engelsen. Ze bevrijdde Orleans in een strijd van 8 dagen. Jeanne moest snel zijn want ze had maar een jaar om haar missie af te maken. De andere vier veldslagen, in Jargau, Beaugency, Meung-sur-loire en Patey won ze in minder dan een week. De Engelsen waren nu erg bang voor haar geworden. Op 17 Juli 1924 werd kroonprins Karel in Reims gekroond en gezalfd tot Koning Karel VII. Jeanne had haar missie voltooid en wilde naar huis gaan. Maar koning Karel VII liet haar niet gaan. Ze trok weer ten strijde, maar dit keer niet voor god maar voor de koning. Ze vochten in Parijs. De aanval mislukte en Jeanne raakte geqond door een pijl. Zo kregen de Bourgondiers (die de Engelsen hielpen) haar gevangen. Jeanne d'Arc deed twee pogingen om te ontsnappen maar die mislukte. Ze werd verkocht aan de Engelsen. Ze was een grote bedreiging voor de Engelsen dus die kans lieten ze niet voorbij gaan. Ze werd beschuldigd van ketterij. Er kwam een proces en ze werd onschuldig verklaart. Want er waren geen bewijzen. De Engelsen bedachten toen een list. Jeanne droeg vaak mannen kleren. Dus ze verbrandden haar gevangenis kleren en legden mannenkleren neer. Zij trok ze aan en was toen toch schuldig verklaard. Zij kwam op de brandstapel terecht in 1431. Ze wordt in Frankrijk nog steeds herdacht op 30 mei, de dag dat ze stierf.

REACTIES

J.

J.

leuk maar weinig

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.