Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Anne Frank

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 3e klas havo | 531 woorden
  • 26 augustus 2008
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Anne Frank

Anne Frank heet eigenlijk Annelies Marie Frank. Ze is geboren op 12 juni 1929 in Frankfurt. Ze heeft eerst een paar jaar in Duitsland gewoond samen met haar ouders Edith en Otto Frank en haar zus Margot. Ze zijn naar Nederland gekomen omdat ze het te gevaarlijk vonden in Duitsland omdat Hitler in 1933 aan de macht kwam.
In 1934 wonen ze in Nederland. Anne is dan 5. Otto gaat een bedrijf leiden in Amsterdam waar ze jam maken. Als Anne 10 word is het haar laatste verjaardag voor de oorlog.
Op 10 mei 1940 begint de oorlog. De nazi’s nemen de macht over in Nederland. Ze mogen al snel niks meer en worde gediscrimineerd. Als Anne 13 word krijgt ze een dagboek. Op 6 juli 1942 gaan ze onderduiken in het achterhuis. Het is achter in het bedrijf van Otto Frank. Alles 4 medewerkers weten het.

Op 13 juli 1942 komt de familie van Pels ook in het achterhuis. Hermann en Auguste en hun zoon Peter. Op 16 november 1942 komt Fritz Pfeffer er ook nog bij. Ze zijn dan met zijn achten. Miep Gies, Johannes Kleiman, Victor Kugler en Bep Voskuijl zorgen voor ze. Anne schrijft heel veel in het dagboek want ze zit 24 uur per dag binnen.
Dan worden ze opgepakt, door wie ze zijn verraden weten ze niet. Ze gaan met de trein naar Westerbork. Daar blijven ze een paar weken. Dan worden ze naar Auschwitz gebracht. De mannen en vrouwen worden daar van elkaar gescheiden. Anne ziet daar haar vader voor het laatst.
Alleen Otto Frank heeft de oorlog overleefd. Anne en Margot zijn overleden in Bergen-Belsen. Edith en Hermann van Pels zijn vermoord in Auschwitz. Fritz Pfeffer is gestorven in Neuengamme en Peter van Pels in Mauthausen. Waar Auguste is overleden weet men niet.
Otto krijgt het dagboek van Anne na de oorlog als ze zeker weten dat Anne dood is van Miep Gies terug.

Anne word als symbool gezien van de oorlog denk ik omdat zij alles heeft opgeschreven wat ze allemaal heeft meegemaakt in de periode toen ze in het achterhuis zat. Er zullen wel meer mensen/kinderen geweest zijn die dat hebben gedaan alleen is dat dagboek niet gevonden of uitgebracht. Het dagboek is in meer dan 60 talen vertaald omdat men wel graag wilde lezen wat er allemaal is gebeurt. Het achterhuis waar Anne en haar familie die periode heeft geleefd word per dag door duizenden bezoekers bezocht. Ik ben er ook geweest en het is wel indrukwekkend dat ze daar met zijn achten hebben kunnen leven. Door het verhaal van Anne dacht men dat Nederland de joden heel goed hebben geholpen in de oorlog maar eigenlijk is dat helemaal niet zo.
Anne wilde altijd graag beroemd worden. Ik denk dat Anne als symbool word gezien omdat zij dus alles heeft opgeschreven en het wel interessant is om te lezen wat zo iemand heeft meegemaakt in de oorlog. Hoe het was want zoveel verhalen zijn der niet. Er zijn zoveel mensen vermoord. En niet alle overlevenden willen erover praten wat er allemaal voor verschrikkelijks is gebeurt en zo door dat dagboek kunnen er toch veel mensen lezen wat voor verschrikkelijke dingen ze wel niet allemaal heeft mee gemaakt en de rest van de joden natuurlijk ook.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.