Madame Tussauds

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 3e klas havo | 667 woorden
  • 11 juni 2010
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
5 keer beoordeeld


Madame Tussauds.

Marie Tussauds is geboren in Straatsburg op 7 december 1761 en stierf in Londen op 16 april 1850. Ze was een Franse wassenbeelden maakster. Ze heeft het museum Madame Tussauds opgericht. De hoofdvestiging is in Londen en er zijn ook nog vestigingen in Amsterdam, Berlijn, Hong Kong, Las Vegas en New York.

Biografie
Marie werd geboren in Straatsburg (Elzas, Frankrijk) op 7 december 1761, ze werd Anna Marie Grosholtz genoemd, naar haar moeder. Haar ouders heette Johannes Grosholtz en Anna Marie Walder. Haar vader overleed in de zevenjarige oorlog, nog voordat ze werd geboren en toen verhuisde ze met haar moeder naar Bern (Zwitserland). Haar moeder werkte als huishoudster voor een arts genaamd Philippe Curtius en hij maakte wassenbeelden en portretten. Hij zag dat Marie en haar moeder het moeilijk hadden dus toen liet hij hun bij hem intrekken. Dr. Curtius gaf les aan studenten die ook dokter wilden worden, voor hun maakte hij organen van was.
Toen Curtius in 1765 naar Parijs verhuisde om een wassenbeelde kabinet te maken. Gingen Marie en haar moeder 2 jaar daarna hem achterna. Van Curtius leerde Marie toen het maken van wassenbeelden. Marie maakte haar eerste wassenbeeld in 1778 (ze was toen 17 jaar). Ze maakte hem van Francois Voltaire. Dit beeld staat nu in het madame Tussauds in Londen. Ze maakte ook wassenbeelde van bijvoorbeeld Jean-Jaques Rousseau en Benjamin Franklin. In de Franse revolutie ontmoette Marie Napoleon, Maximilien de Robespierre, en nog meer politieke mensen. Ze was bevriend met het koninklijk huis en daarom werd ze gearresteerd in 1793. Maar door haar talent hoefde ze uiteindelijk niet onder de guillotine, maar moest ze doodsmaskers maken voor bijvoorbeeld Marie-Antoinette, Jean-Paul Marat en Maximilien de Robespierre.

In 1794 net na de revolutie overleed Curtius en die liet zijn 3 huizen, meubels en wassenbeeldencollectie na aan Marie. Maar Marie is helemaal kapot van zijn dood, en overweegt zelfs zelfmoord te plegen. Uiteindelijk bedenkt ze dat het beter is om door gaan met het leven en Curtius zijn wassenbeelden museum voort te zetten. In 1975 trouwde zij met François Tussauds een Franse militair. Ze kreeg een dochtertje maar die overleed bij haar geboorte. Daarna krijgt ze 2 zoons: Joseph(1798) en Francis(1800).
In 1802 vertrok Marie met haar zoon Joseph (toen 4) naar Londen haar man en andere zoon laat ze achter. Ze wou graag naar Engeland omdat Curtius hier zijn eerste wassenbeeld heeft gemaakt en ze een nieuw leven wil beginnen. Ze had natuurlijk de verzameling wassenbeelden van haar en dr. Curtius meegenomen.
Daarna brak de Frans-Engelse oorlog uit en kon ze niet terug naar Frankrijk. Ze stalde eerst ergens haar wassenbeelden uit, maar toen daar brand uitbrak was bijna alles weg en ging ze maar van dorp naar dorp reizen.
Dus toen reisde ze door Groot-Brittannië en Ierland met haar collectie. In 1817 kwam haar François ook naar Engeland. De eerste uitstalling van haar was in 1835 in het gebouw Bazaar, Baker Street(Londen), toen stopte ze met over straat zwerven, toen was ze al 74 jaar.
In 1841 maakte ze haar laatste wassenbeeld, van zichzelf. Die staat nu bij de ingang van het museum. In 1848 overlijdt haar man, die ze sinds ze naar Engeland is verhuisd niet meer heeft gezien. Ze overleed in 1850 in haar slaap. Heel veel mensen waren kapot van haar dood, ze kende namelijk heel veel mensen doordat ze vroeger zoveel reisde. Ze is 89 jaar geworden.
Ze liet alles na aan haar zoons, die ongeveer 20 jaar later zelf zijn doodgegaan. En dan is de enige overblijvende Tussauds de zoon van Francis. Hij erft dus alles(in 1884).
In 1884 Verhuist de tentoonstelling naar waar hij nu is: de Martleroad(Londen). Een hele tijd gebeurt er niets speciaals tot in 1925: er ontstaat brand en een groot gedeelte van het gebouw en ongeveer de helft van de beelden waren verbrand. Ook het wassenbeeld van Napoleon wordt verbrand en dat met zijn originele strijdpak, Wat jammer is want het zou later veel geld waar zijn geweest.
In 1970 wordt de eerste Madame Tussauds buiten Engeland geopend: in De Kalverstraat in Amsterdam. In 1991 wordt Madame Tussauds van de Kalverstraat naar de Dam verplaatst.REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.