ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Weetjes:
Geboortedatum: 31 juli 1965
Jaren actief: 1997-heden
Geboorteland & Plaats: Engeland, Chipping Sodbury (Bij Bristol)
Huidige echtgenoot: Neil Micheal Murray
Kinderen: 2, David Gordon (2003) en Mackenzie (2005)
Geschat vermogen: Meer dan 3 miljard
Algemeen:
Joanne (Jo) Rowling schrijft haar boeken onder de naam
J.K Rowling, waarin de 'K' staat voor de naam van haar grootmoeder Kathleen. Eigenlijk heeft ze dus géén tweede naam. Ze noemt zichzelf vaak 'Jo'
Joanne Rowling woonde als alleenstaande moeder in Schotland en ze brak in 1999 door met haar drie eerste boeken. Alle drie de boeken kwamen binnen op de eerste drie plaatsen in de boekenlijsten, in zowel Amerika als in Engeland. Het succes ging door met haar vierde boek (De Vuurbeker), dat het snelst verkopende boek in de geschiedenis werd.
Joanne studeerde aan de universiteit van Exeter. Nadat ze was afgestudeerd ging ze in 1990 naar Portugal om Engelse les te geven. Daar ontmoette ze een Portugese journalist waarmee ze ook trouwde. Het stel kreeg in 1993 een dochter, Jessica. Nadat het huwelijk gestrand was en ze waren gescheiden gingen Joanne en haar dochter naar Edinburgh (Schotland) om daar in de buurt van haar jongere zusje te gaan wonen. Ondertussen werkt ze aan een boek, waarvan ze het idee had opgedaan tijdens een reisje met de trein van Manchester naar Londen in 1990. Nadat haar boek enkele keren afgekeurd werd, wordt het eerste deel uiteindelijk uitgegeven. Hiermee verdient ze ongeveer € 4000.
In de zomer van 2000 hebben de eerste drie boeken ongeveer € 480 miljoen opgebracht, zijn ze in 35 talen uitgegeven en zijn er in totaal 35 miljoen boeken verkocht. Joanne is nu een van de rijkste Engelse vrouwen. Ze heeft 7 boeken geschreven.
Personen:
Hermelien is het karakter dat het meest op de vroegere Joanne lijkt, al zijn sommige van haar persoonlijke trekjes ook terug te vinden in het karakter van Harry. Veel van de karakters zijn gebaseerd op echte mensen. Zo is Hermelien dus gebaseerd op Joanne als kind. Zij speelde vroeger vaak met haar buurjongen heksje en tovenaars! Het karakter Ron Wemel is gebaseerd op haar oudste vriend, Sean. Tante Margot is gebaseerd op de grootmoeder van haar moeders kant. Professor Sneep lijkt op een leraar van één van Joanne's oude scholen.
Bibliografie:

Harry Potter-reeks
1997-Harry Potter and the Philosopher's Stone-Harry Potter en de Steen der Wijzen
1998-Harry Potter and the Chamber of Secrets-Harry Potter en de Geheime Kamer
1999-Harry Potter and the Prisoner of Azkaban-Harry Potter en de Gevangene van Azkaban
2000-Harry Potter and the Goblet of Fire-Harry Potter en de Vuurbeker
2003-Harry Potter and the Order of the Phoenix-Harry Potter en de Orde van de Feniks
2005-Harry Potter and the Half-Blood Prince-Harry Potter en de Halfbloed Prins
2007-Harry Potter and the Deathly Hallows-Harry Potter en de Relieken van de Dood
Overige
2001-Fantastic Beasts and Where to Find Them-Fabeldieren en waar ze te vinden
2001-Quidditch Through the Ages-Zwerkbal door de eeuwen heen
2008-The Tales Of Beedle The Bard-De vertelsels van Baker de Bard
Filmografie:
*2001 Harry Potter en de Steen der Wijzen
* 2002 Harry Potter en de Geheime Kamer
* 2004 Harry Potter en de Gevangene van Azkaban
* 2005 Harry Potter en de Vuurbeker
* 2007 Harry Potter en de Orde van de Feniks
* 2009 Harry Potter en de Halfbloed Prins
* 2010/2011 Harry Potter en de Relieken van de Dood

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

hehe mooi verslag en cijfer maar goede informatie veel geleerd

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

Erg handig, heb hem een beetje gebruikt voor men presentatie, voor engels.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Hee Milan,

ik heb erg veel aan je biografie gehad. ik heb hem gebruikt voor een biografie die we moesten maken voor Engels. Echt heel fijn.

Groeten, milan

10 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast