Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Quentin Tarantino

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 4e klas havo | 468 woorden
  • 2 april 2002
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
22 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
CKV

Quentin Tarantino
Geboren: 27/03/1963 Biografie: We schrijven 1991 Sundance festival, een onbekende regisseur komt met Reservoir Dogs. De film slaat in als een bom, de regisseur... Quentin Tarantino.

Tarantino wordt met open armen ontvangen in de cultscene en met zijn volgende film Pulp Fiction breekt Tarantino ook door bij het grote publiek, maar wie is nu eigenlijk deze eigenaardige persoon die de ultieme moviejunk is?

Tarantino gaat op tweejarige leeftijd met moeder in L.A. wonen. Een student is Tarantino niet en al snel verlaat hij school om diverse baantjes te nemen. Uiteindelijk komt hij terecht bij het videoarchief in Manhattan Beach. Hier wordt de basis gelegd voor zijn filmkennis en leert hij Roger Avary kennen met wie hij Reservoir Dogs, True Romance en Pulp Fiction schrijft. Dat het werken voor het videoarchief een meesterzet was blijkt uit het feit dat de beide heren daar John Langley leren kennen die zo onder de indruk is van hun filmkennis dat hij ze inhuurt als productie-assistenten.

Hier beginnen ze ook met het schrijven van Reservoir Dogs, en weten de film uit te brengen met Harvey Keitel in een van de rollen en als co-producer. Dat Tarantino geen eendagsvlieg is bewijst hij met zijn volgende film Pulp Fiction, waarin hij onder meer de respectievelijke carrieres van John Travolta en Bruce Willis nieuw leven inblaast. De film is een groot succes en wint diverse awards waaronder de Palme D'Or en wint de oscar voor het meest originele script.

Zijn volgende project Four Rooms waarin hij samenwerkt met Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez en Allison Anders wordt minder enthousiast ontvangen, maar From Dusk Till Dawn, zijn voorlaaste film mocht zich verheugen op heel wat betere reviews en ook zijn laatste film Jacky Brown werd goed ontvangen.

Tarantino wordt door velen gezien als de nieuwe Martin Scorsese. Tarantino is niet een product van de filmacademie maar van de videotheek en is hiermee een symbool voor de nieuwe generatie geworden, wat ook goed te merken is aan de vele Tarantino esque films. Zijn werk zit vol met geweld en ademen allemaal de filmnoir sfeer uit.

Dat Tarantino ooit ook acteeraspiraties had is te merken aan de vele kleine rolletjes die hij in diverse films speelt. Gelukkig heeft hij deze aspiraties laten varen en beperkt hij zich tot grappige cameos waarin hij zijn visie op een film geeft of een geweldig verhaal verteld. Want verhalen vertellen en deze vertalen naar film is toch wat hij het beste kan.

Trivia: Sommige van films leveren meer op dan die van Spielberg en Scorsese.

Heeft een voorliefde voor koffers, zo spelen koffers een belangrijke rol in Pulp Fiction, Reservoir Dogs, True Romance en Jacky Brown.

Heeft in vrijwel als zijn films een referentie naar Nederland.

Films geregiseerd door Quentin Tarantino te vinden op MiniZine: Jackie Brown (1997) Pulp Fiction (1995) Four Rooms (1995) Reservoir Dogs (1992)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.