Edward Hopper

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • Klas onbekend | 846 woorden
  • 10 maart 2008
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
34 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
Edward Hopper

Edward is een schilder van Amerikaanse afkomst. Hij is geboren op 22 juli 1882 in het kleine stadje Nyack, New York, die hij vaak schilderde, en waar hij van 1899 tot 1900 in een commerciële kunstschool heeft gestudeerd. Rond 1901 is hij overgeschakeld naar schilderkunst en studeerde hij aan de New York School of Art tot 1906, waar hij het meeste beïnvloed is door Robert Henri.
Zoals vele jonge Amerikaanse kunstenaars van zijn tijd, verlangde hij ernaar in Frankrijk te studeren. Met zijn ouders hulp is hij uiteindelijk in oktober 1906 naar Parijs vertrokken. Hierna is hij nog 2 teruggekeerd naar Europa, maar was niet onder de indruk van Franse en Spaanse experimenten in het kubisme.
“Wie heb ik er ontmoet? Niemand, ik had van Gertrude Stein gehoord, maar ik kan me niet herinneren ooit iets van Picasso gehoord te hebben. Gewoonlijk ging ik ’s nachts naar cafés en zat en keek. Ik ging af en toe naar het theater. Parijs had geen grote of rechtstreekse impact op mij.”
Met bedoeling enkele maanden in Parijs te verblijven, bezocht hij ook Londen, Berlijn, Brussel en Amsterdam, waar hij erg onder de indruk was van Rembrandt’s ‘Night watch’. Na zijn reizen was Frankrijk een veel voorkomend onderwerp van zijn werken, zoals te zien is in ‘Blue Night’ in 1914 , één van Hoppers grootste werken. Maar tijdens een expositie had dit werk erg weinig succes, en het was deze mislukking die hem terug deed overschakelen op het schilderen van Amerikaanse onderwerpen.
Ook was hij grotendeels beïnvloed door de grote Europese realisten:  Diego Velazquez, Francisco de Goya, Honore Daumier en Edouard Manet. In 1913 was één van Hopper’s werken te zien in de bekende Armory Show, New York City,
maar omdat zijn schilderij niet veel interesse opwekte bij het publiek, was hij veplicht te werken als commercieel illustrator voor een tiental jaar.
Zijn doorbraak kwam in 1923 toen het Brooklyn Museum zijn waterverf werk The Mansard Roof voor honderd dollar opkocht. Het jaar daarna trouwde hij met kunstenares Josephine Nivison, die hij tijdens zijn studentenjaren in de New York School of Art had leren kennen.
Hun relatie staat bekend om hun verhitte ruzies , wat hoogstwaarschijnlijk heeft geleid tot de spanningen, als thema, in Hoppers schilderijen. Maar het bleef niet enkel bij schelden, de ruzies leidden vaak tot geweld, zoals één keer, net voor een reis naar Mexico, beet Josephine in hoppers hand, tot op het bot.
In 1925 schilderde hij House By The Railroad ( Museum van Moderne Kunsten, New York), zijn stijl (speling met donker & licht, strakke composities, kijkpunt en omgeving) was nog steeds hetzelfde, enkel had hij voor het eerst zijn typische onderwerp gebruikt, de stemming in het schilderij ; éénzaamheid. Hopper is dit onderwerp voor de rest van zijn leven blijven gebruiken. Zijn schilderijen tonen zijn belangstelling voor architectuur. Tot in detail schildert hij huizen of interieurs, de mensen die zich daar bevinden zijn slechts een aanvulling van leven in zijn schilderijen, als stille getuigen. De meeste onder zijn werken zijn scènes die zich in Engeland of New York afspelen, en hebben als omgeving altijd verlaten straten, halflege theaterzalen, treinsporen, vuurtorens, trappen of daken enzovoorts. Hoewel Hopper een realist is, zijn in sommige van zijn schilderijen, bv. Gas (1940) elementen van Pop-Art te zien.
Één van zijn meest bekende werken, Nighthawks (1942, Kunstinstituut in Chicago) laat een café in de late avond zien met enkele stilzwijgende klanten.
Zijn schilderijen behoren tot de realistische stroming . In een groot deel van zijn werken merk je een psychologische spanning. De afgebeelde personen kijken nooit gelukkig en lijken als bevroren, het zijn net decors uit een film.
Over al zijn schilderijen staat het onderwerp ‘eenzaamheid’ of ‘isolatie’ centraal .
Ook al staan er meerdere individuen op het doek , nooit wordt er gepraat of sociaal contact gelegd  met een ander. Wat het hele isolatiethema compleet maakt , is dat de personen zich altijd bevinden achter een raam of een andere scheiding. Wel opmerkelijk is dat hij de ramen nooit echt schildert, maar altijd gaten laat op de plaats waar het raam zich moest bevinden. Dit komt waarschijnlijk omdat Hopper de techniek nooit onder de knie heeft gehad.
Hoewel Hoppers werk buiten de hoofdstroming van de 20ste eeuw viel, de abstracte kunst, zijn zijn werken een grote invloed geweest op de hedendaagse Pop-art. Op 15 mei 1967, stierf Hopper op 85-jarige leeftijd in zijn gallerij in New York.

Nog enkele werken van Hopper :

1909 Summer Interior
1914 Road in Maine
1916-19 Blackhead, Monhegan
1923 The Mansard Roof
1925 House by the Railroad
1925-30 Self-Portrait
1926 Sunday
1927 Drug Store
1927 Light at Two Lights
1928 Prospect Street, Gloucester
1929 Chop Suey
1929 The Lighthouse at Two Lights
1930 Corn Hill (Truro, Cape Cod)
1930 Early Sunday Morning
1931 Hotel Room
1936 Cape Cod Afternoon
1936 The Circle Theatre
1938 Compartment C, Car 293
1939 Cape Cod Evening
1939 New York Movie
1940 Gas
1940 Office at Night
1941 The Lee Shore
1942 Nighthawks
1943 Hotel Lobby
1945 Rooms for Tourists
1946 El Palacio
1951 Rooms by the Sea
1952 Morning Sun
1960 Second Story Sunlight
1961 A Woman in the Sun
1965 Chair Car

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.