Marie Curie

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 4e klas havo | 680 woorden
  • 26 maart 2002
  • 154 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
154 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Leven van Marie Curie

Het leven van Marie Curie begon als Marya Sklodowska. Zij was een pools meisje.
Ze is in Warschau geboren op 7 november 1867.
Marya (Marie) studeerde natuurkunde en chemie in Warschau, maar ze had niet echt een leraar die haar kon helpen met haar studie. Daarom leerde ze alleen alles wat in de boeken te vinden was. Want in die tijd mochten meisjes niet aan de universiteiten studeren. Maar zij droomde daar wel van. Zij probeerde geld te sparen om naar Parijs te gaan, waar meisjes wel mochten studeren aan de universiteit. En zij leerde Frans. Later mocht ze ook echt aan de universiteit in Parijs studeren, waar zij medewerkster werd van Pierre Curie, die een belangrijk apparaat uitgevonden had. Dat apparaat was een elektrometer en maakte pyro-elektriciteit en hij ontdekte ook de piezo-elektriciteit. Daarbij bestudeerde hij het magnetisme en hij gaf het de naam: 'wet van Curie'.

Marya Sklodowska trouwde in 1895 met Pierre en zij noemde zich toen Marie (Curie)
In 1896 werden de radioactieve stralen (Marie bedacht die naam) ontdekt en de rontgenstralen en Marie en Pierre onderzochten die stralen verder. Daar kregen zij een nobelprijs voor. Ze wilde weten welke stof die straling nu het meest veroorzaakte. Ze deed alle mogelijke proeven en ze ging verder tot ze niet verder kon. Dan riep ze Pierre om haar te helpen en ging weer verder. Ze verzamelde stoffen die in laboratoriums worden gebruikt en zij scheidde alle stoffen van elkaar, maar op een gegeven moment kreeg zij een stof die zij niet kende. Ze vroeg zich af of deze stof al bestond, maar dat bleek niet het geval te zijn. Zij noemde deze stof polonium, naar haar vaderland Polen. Dat was in 1896.

Ze was nog niet tevreden en ging verder. Iedere stof werd getest op straling en iedere stof werd er een voor een uitgehaald. Samen met Pierre ontdekte ze toen de stof radium in pekblede. Maar de straling was nog steeds niet zichtbaar. Marie en Pierre gingen aan de slag om de hoeveelheid van deze radioactieve stof zo groot te maken dat het zichtbaar zou worden. Hun onderzoek kostte hen 4 jaar.

Drie jaar en negen maanden nadat ze ontdekt had dat er radium in pekblende zat, had Marie een tiende gram van de nieuwe stof geisoleerd. Dat was genoeg om aan andere geleerden te laten zien en aan de rest van de wereld.

In 1911 werd Marie genomineerd voor een tweede nobelprijs voor haar ontdekking van polonium en radium, de isolatie van radium en de studie van het karakter en de verbindingen van dit opmerkelijke element. Zij was de eerste die twee nobelprijzen kreeg.

In de eerste wereldoorlog organiseerde zij een radiologische dienst voor het Franse leger en in 1922 was zij vice-voorzitter van de Internationale Commissie voor Intellectuele Samenwerking van de Volksbond.

Marie en Pierre ontdekten ook dat radium gebruikt kon worden bij de bestrijding van kanker. Een ontdekking waar wij nu nog 'plezier' van hebben.

Marie is later overleden aan leukemie in Sancellemoz op 4 juli 1934. Die leukemie was veroorzaakt door de straling. De onderzoeken in haar leven waren te veel. Er was een 'overmatige blootstelling' aan de straling van die radioactieve stoffen.

Marie en Pierre Curie hadden twee kinderen. Hun oudste dochter, Irene, trouwde met Frederic Joliot. Ook zij was druk bezig voor nieuwe ontdekkingen. Zij kreeg, samen met haar man, in 1935 een Nobelprijs voor hun werk op het gebied van kunstmatige radioactiviteit.

Pierre en Marie's andere dochter Eve Denise was een concertpianiste, maar ook was ze publiciste. Daar werd ze vooral bekend om. Zij schreef in 1937 een boek over haar moeder, een biografie. Zij noemde het boek: 'Madame Curie'. Het werd in allerlei talen vertaald. Ook schreef zij een boek in 1943 over haar ervaringen in de Tweede Wereldoorlog als correspondente vanuit de VS. Zij moest toen een aantal oorlogs-
terreinen langs en zij schreef daar haar boek over. Dat boek heet: 'Journey among warriors'.

Marie's ontdekking van de nieuwe stof radium vormde de eerste bladzijde van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis. Dat hoofdstuk is nog steeds niet uit...

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.