Jacques-Yves Cousteau (1910-1997) was een Franse marineofficier. Hij kwam al op jonge leeftijd veel in aanraking met water. Hij zwom naar de bodem van zwembaden en van meren. Ook oefende hij met het inhouden van zijn adem onder water.
Na zijn middelbare school, ging hij bij de marine. Nadat hij voor de marine de wereld over was gereisd, besloot hij dat hij piloot wilde worden bij de marine. Helaas raakte hij betrokken bij een ernstig auto-ongeluk, waardoor zijn hoop op het worden van een marine vliegenier bekeken was. In plaats van de lucht, koos hij nu voor de zee.
Hij had een leuke tijd met het ontdekken van de zee, maar wilde graag ónder het wateroppervlak. Door het oefenen in zijn jeugd, kon hij aardig lang onder water blijven. Maar als hij voor langere tijd onder water zou willen blijven, zou hij een apparaat moeten ontwikkelen die ademen onder water mogelijk maakte.
Sinds de zestiende eeuw is er al veel geëxperimenteerd met ‘ademen onder water’. Alleen was nog geen van deze experimenten op een goede oplossing gekomen. In 1939 werd de SCUBA uitgevonden. Dit was een apparaat dat ademen onder water mogelijk maakte, mits het een ondiepe duik was. Diepe duiken waren niet mogelijk met de SCUBA, mede doordat het de grote druk niet aankon.
Cousteau wilde echter een apparaat waarmee je de grote dieptes van oceanen zou kunnen verkennen. Samen met de Franse ingenieur Émile Gagnan besloot hij actie te ondernemen.
Na verschillende experimenten, vonden ze in 1943 een oplossing voor het probleem.
De “aqualung” bestond uit een ademautomaat dat afhankelijk van de behoefte van de duiker via een drukreduceerventiel en een vraagklep lucht van hoge druk uit een duikcilinder op goed omgevingsdruk leverde. Deze uitvinding was, en is, van groot belang in de duikwereld. Met de “aqualung” is ademen onder water, ook op grote dieptes, mogelijk geworden.
Ik denk dat de wetenschap en de samenleving door Jacques Cousteau een stap vooruit hebben gedaan. Hij heeft, met het gebruiken van de aqualung veel onderwateropnames kunnen maken. Hij ging op expedities om oa. films te maken over het leven onder water.
Mensen zagen zijn films en konden zich verwonderen over het leven en de prachtige kleuren van de onderwaterwereld. Zo zorgden zijn films voor zowel vermaak, als voor bewustwording van het milieu.
De aqualung heeft ook het hobbyduiken mogelijk gemaakt. Door het relatief lichte apparaat en het makkelijke gebruik konden ook ‘normale’ mensen de wereld onder water verkennen.
Jacques-Yves Cousteau
- Biografie door een scholier
- 4e klas vwo | 407 woorden
- 15 november 2009
- 12 keer beoordeeld
12
keer beoordeeld
Bewaar of download dit verslag!
Om dit verslag toe te voegen aan je persoonlijke leeslijsten of te downloaden moet je geregisteerd zijn bij Scholieren.com.
25.020 scholieren gingen je al voor!
Geef een cijfer:
7
Probleem melden
Ook lezen of kijken

Waarom scholen meer moeten doen aan talentontwikkeling

Van vmbo naar mbo: 'Ik heb nu meer vriendinnen'

REACTIES
1 seconde geleden