Alexander Bell

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 4e klas vwo | 474 woorden
  • 11 april 2002
  • 155 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
155 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Alexander Graham Bell
Geboren 3 maart 1847, Edinburgh
Overleden 2 augustus 1922, Baddeck, Nova Scotia

Beschrijving van het leven van Alexander Graham Bell.
Alexander Graham Bell is geboren in Edinburgh, op 3 maart 1847 en overleed op 2 augustus 1922. Hij is vooral bekend geworden door zijn uitvinding van de telefoon. Hij begon zijn studie in Edinburgh, waar hij klassieke talen deed, en daarna studeerde hij in Londen anatomie en fysiologie. Hij maakte het systeem van de ‘zichtbare spraak’ van zijn vader, Alexander Melville Bell, af. In 1871 emigreerde Alexander Graham Bell naar Amerika, om doven te onderrichten. In 1873 werd hij hoogleraar in de spraakfysiologie in Boston. Tijdens deze periode deed hij zijn uitvinding van de telefoon: de manier om geluid over te brengen via elektrische stroomvariaties. Op deze uitvinding vroeg hij net twee uur eerder patent aan dan Elisha Gray, daardoor staat hij bekend als de uitvinder van de telefoon. Alexander Bell zelf ‘pleegde’ ook het eerste telefoontje met de woorden “Mr. Watson – Come here – I want to see you.” (Thomas Watson was de assistent van Alexander Bell.) Ook deed hij de uitvinding van de fotofoon: de manier om geluid over te brengen via een lichtstraal. Verder had hij een groot aandeel in de ontwikkeling van de methode om geluid vast te leggen op platte wasschijven. Deze schijven werden de voorloper van de grammofoon. Hij deed experimenten op het gebied van de luchtvaart. Op 23 februari 1909 steeg de ‘Silver Dart’ op en vloog ongeveer een halve mijl, dat is ongeveer 804 meter. Het liefst, schijnt hij ooit tegen zijn vrouw gezegd te hebben, zou hij een vliegtuig willen uitrusten met een telefoon.
Bell verkreeg in totaal 18 patenten, waarvan 12 samen met anderen: 14 hiervan waren voor de telefoon en telegraaf, vier voor de fotofoon, één voor de fonograaf, vijf voor luchtvaartuigen, twee voor hydravliegtuigen en twee voor een seleniumcel.

Werking van de telefoon:
- Als je de hoorn van de haak neemt komt de pauw (metalen plaatje / staafje) omhoog, waardoor je wordt aangesloten op het net. Het nummer dat je draait wordt doorgeseind naar de telefooncentrale. Het nummer bepaalt de verbinding en meldt het andere toestel dat er een telefoontje binnenkomt.
- De stem wordt als een elektrisch signaal verstuurd. In het oorstuk zit een luidspreker die de elektrische signalen omzet in geluid door de stroom door elektromagneten te leiden. Deze maken een metalen plaatje aan het trillen waardoor er trillingen ontstaan in de lucht en deze worden hoorbaar als de tonen, in dit geval ook woorden, die aan de andere kant van de lijn in de microfoon ingesproken.
- Antwoorden doe je door het mondstuk, deze bevat een microfoon die precies het tegenovergestelde doet als wat er in het oorstuk gebeurt. De stem veroorzaakt geluidsgolven die het plaatje laten trillen. Het plaatje laat op zijn beurt weer koolstofkorrels trillen. Er ontstaat stroom. Bij veel geluid ontstaat veel stroom en bij weinig geluid ontstaat weinig stroom.

REACTIES

S.

S.

We snappen werkelijk egt serieus waar niks van decibellen en alle rotzooi er omheen! Als jullie ons dit nou eens fatsoenlijk uit kunnen leggen en ons niet gwoon een of ander verzonnen verhaaltje willen vertellen

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.