Albert Einstein

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 4e klas vwo | 379 woorden
  • 25 maart 2001
  • 121 keer beoordeeld
Cijfer 6
121 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Albert Einstein (1879-1955)

Albert Einstein is geboren in Duitsland. Hij heeft de Nobelprijs gewonnen en is het bekendst geworden met zijn theorieën over relativiteit en met zijn hypothese over het zonlicht. Hij is waarschijnlijk de meest bekende wetenschapper van de twintigste eeuw.

Einstein is geboren in Ulm, op 14 Maart 1879. Hij is opgegroeid in München, waar zijn familie een kleine winkel beheerde waar kleine elektrische apparaten werden verkocht. Hij sprak niet tot zijn derde, maar als klein kind toonde hij al een briljant nieuwsgierigheid voor de natuur en begreep hij moeilijke wiskundige problemen.

Einstein haatte de strenge en vastgeroeste houding van zijn school. Toen het familiebedrijf failliet ging vertrok de familie naar Milaan. Einstein, die toen 15 jaar oud was, greep de kans om van school te gaan. Hij verbleef een jaar bij zijn ouders in Milaan, hij maakte de middelbare school in Arrau (Zwitserland) af en ging naar de Zwitserse Polytechnische school in Zürich. Einstein vond de manier van lesgeven daar niet leuk. Hij spijbelde vaak, die tijd gebruikte hij om zelfstandig natuurkunde te bestuderen en om viool te spelen. Hij haalde zijn examen in 1900.

Twee jaar lang werkt Einstein als leraar. In 1903 trouwde hij met Mileva Maric, die twee zonen van hem kreeg. Later is hij van haar gescheiden.

In 1905 ontving Einstein zijn doctoraal van de Universiteit van Zürich voor een theorie over de dimensies van moleculen. Hij schreef nog drie andere scripties over het centrale belang van de ontwikkeling van de wetenschappers in de twintigste eeuw.

Einstein's derde scriptie bevatte de later bekend geworden theorie van relativiteit.

Niet iedereen was fan van Einstein's werk. Veel van zijn collega's hadden heel andere ideeën over hoe een theorie moest worden opgesteld en bewezen. Dat maakt het moeilijk om met hen samen te werken, iets wat Einstein ook nooit deed.

Toch had hij mensen die hem steunden. Einstein werd aan de universiteit van Zürich gebonden in 1909. In 1911 ging hij naar een Duits-sprekende universiteit in Praag, in 1912 keerde hij terug naar de Zwitserse Polytechnische school in Zürich. In 1914 werd hij directeur van het Kaiser Wilhelm instituut voor Natuurkunde in Berlijn.

Na 1919 werd Einstein bekend in Europa. Hij ontving prijzen en eredoctoralen, waaronder de nobel Prijs voor natuurkunde in 1921. Einstein stierf in 1955, op 18 April in Princeton.

REACTIES

K.

K.

ik wilde even zeggen dat ik je biografie over Albert Einstein erg slecht vond. Het is absoluut niet uitgebreid terwijl er zo veel over deze fenomenale persoon te vertellen valt.

21 jaar geleden

M.

M.

hoi, ik moet ook een werkstuk maken voor anw over einstein, en je verslag gaat me daarbij goed helpen
xxx maryam

21 jaar geleden

L.

L.

Wil jij aub voor volgende week vertellen waar je deze info vandaan hebt? Alvast bedankt en het is een knalgoed werkstuk hoor!
Doei.
Groeten Linda

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.