ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

De zwartepietendiscussie is een storm in een glas water

 

Naam: Marit Bakker

Klas: H4C

Docent: Hans Frank

Datum: Woensdag 10-1-18

 

De zwartepietendiscussie wordt door velen serieus genomen, ieder jaar rond november, wanneer de sinterklaasgevoelens beginnen te kriebelen, gaan de demonstranten weer de straat op om weer te protesteren tegen dit fenomeen. Niet alleen wordt deze discussie door de bevolking serieus genomen, maar het is zelfs zover gegaan dat de VN zich hiermee heeft bemoeid.

De zwartepietendiscussie, de discussie die ons al een paar jaren achtervolgt. Sinds een jaar of twee zelfs niet alleen maar rond Sinterklaas, maar gewoon het hele jaar door. Je kan er nauwelijks meer omheen, want rond Sinterklaas is de zwartepietendiscussie een groot gespreksonderwerp. In het begin vond ik dit maar onzin, waar maakt iedereen zich nou druk over, het is tenslotte ook al jaren zo en waarom bemoeien al die volwassenen zich nou met dat ene kinderfeest? Mijn mening is naarmate van de jaren veranderd, het is werkelijk waar geen storm meer in een glas water, maar het is een storm geworden in onze cultuur. Je zou al bijna kunnen zeggen dat de zwartepietendiscussie bij de traditie hoort!

Ten eerste wordt er op een grote schaal gekeken naar deze discussie, dus er wordt zeker niet met een kanon op een mug geschoten. Waar uitspraak over valt te doen is dat zwarte piet dus blijkbaar racistisch gevonden wordt door een grote groep mensen en dat zij vinden dat er verandering moet komen. Doordat de twee groepen die tegenover elkaar staan in deze discussie immens groot zijn valt er geen conclusie uit de discussie te trekken. Wel is er te concluderen dat de discussie in Nederland het grootst is, in een van onze buurlanden is de discussie nog redelijk klein en wordt deze discussie niet serieus genomen.

Daarnaast zijn de meningen over zwarte piet erg verdeeld, de discussie is overigens ruimer geworden, met betrekking tot het aantal verschillende oplossingen. De grote groep voorstanders vinden dat de traditie rondom Sinterklaas en zwarte piet moet blijven zoals het is. Daarentegen willen de tegenstanders juist verandering, want het schijnt racistisch te zijn. Deze twee groepen groeien stukje bij beetje, maar doordat er nog geen passende oplossing is gevonden en deze twee partijen geen compromis willen, maar een win-verlies situatie. Dit zorgt ten onrechte tot vele ruzies en debatten.

Als verweer zou je wel denken: ‘Nederland is niet een groot land, er zijn ten opzichte van Duitsland of Amerika relatief weinig inwoners. Je zou dus kunnen veronderstellen dat de discussie klein is, dus eigenlijk weinig nut heeft, want er zijn niet veel mensen die zich in deze discussie plaatsen.’ Maar dat is dus wel het geval, in principe is de discussie best wel gegroeid, aangezien een groot deel van Nederland de dupe is van dit fiasco. Aangezien de zwartepietendiscussie een maatschappelijk probleem is, dus dat de overheid hier zich ook mee bemoeid, valt deze discussie wel groot te noemen. Naar voorspellingen schijnen de groepen in de toekomst nog meer te groeien en zal dit probleem nog meer internationaler gaan.

Dus mijn conclusie is dat ik de zwartepietendiscussie geen storm in een glas water vind, want de discussie is in der loop van de jaren erg gegroeid qua voor- en tegenstanders en qua meningen. Want de belangen van de tegenstanders zijn nog niet voldaan en zij willen natuurlijk hun belang najagen en zij zullen niet stoppen voordat ze hun zin hebben gekregen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

hoi

hoi

hoi

1 jaar geleden