Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zwarte piet

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 1103 woorden
  • 18 januari 2014
  • 353 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
353 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Onderwerp; Zwarte Pieten discussie, moet Piet blijven?

Bouwplan

Titel:  ‘Zwarte Piet, racistisch of niet?’, ‘Zwarte Piet, wie kent hem niet’ of ‘Zwarte Piet, vreugde of verdriet!’

Inleiding:

-1e alinea: Introductie van het onderwerp. Kort verhaaltje over buitenlander die zich geassocieerd voelt met Zwarte Piet.

-2e alinea: vragen stellen;  is het wel zo’n leuk feest? Zijn er mensen die hier een andere mening over hebben? Hoe diep zit het in onze cultuur, en waar komt deze traditie uit voort?

Kern:

-1e alinea (TEGEN) Stukje: ‘Zwarte Piet welkom bij intocht in Amsterdam, oordeelt rechter’: ‘Tegenstanders vinden Zwarte Piet racistisch en respectloos voor mensen van Afrikaanse afkomst.’-Marije Willems, NRC Handelsblad 8-11-2013. OOK: ‘geen twijfel: ‘Zwarte Piet stamt af van kinderslaven”- ‘Zwarte Piet moet een andere vorm krijgen’ Elmer Kolfin, Volkskrant, 23-10-13.

-2e alinea (VOOR) stukje: ‘Anti-discriminatiebureaus krijgen klachten van autochtonen over Zwarte Piet-debat.’ Onder kopje: ‘kom niet aan onze cultuur en aan onze Tradities’: Dat zijn mensen die zich gediscrimineerd voelen als voorstander van Zwarte Piet. Zij hebben het gevoel dat hun Sinterklaasfeest wordt afgepakt.’ Sheila Kamerman, NRC Handelsblad 9-11-2013

-3e Alinea: (TEGEN) Stukje: ‘Hoofd VN-onderzoek: Zwarte Piet is Terugkeer Slavernij’ ‘de werkgroep begrijpt niet waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de 21ste eeuw dit feest moet stoppen’ Verene Shepherd, Volkskrant 22-10-2013.

-4e Alinea (VOOR) stukje: Anti-discriminatiebureaus krijgen klachten van autochtonen om Zwarte Piet-debat. ‘opvallend is dat alle anti-discriminatiebureaus melden dat er bijzonder weinig klachten van allochtone Nederlanders zijn over Zwarte Piet.’

Conclusie: voor- en nadelen nog een keer kort noemen. Antwoord geven op de vragen, en eindigen met een goede uitsmijter.

Zwarte Piet, vreugde en verdriet!

Zwarte Piet, wie kent hem niet? Ongeveer een maand voor 5 december begint het al. Pepernoten zijn weer te koop, Sinterklaas versieringen hangen overal en je ziet af en toe ‘zwarte pieten’ lopen. ‘Een vrolijk feest voor iedereen’ zou je denken, maar is dit wel zo? Er zijn elk jaar namelijk een heel aantal buitenlanders die gemengde gevoelens hebben over dit feest. Kinderen die een zwart meisje in de klas uitlachen omdat ze een ‘Zwarte Piet’ is, of een donkere man die zich ongemakkelijk voelt bij het idee dat hij belachelijk wordt gemaakt door het beeld van zwarte piet.

Als je het op deze manier bekijkt klinkt het toch wel als discriminatie. Je zou denken dat deze vorm van discriminatie tegenwoordig toch niet meer kan. Of overdrijft iedereen maar en is het helemaal niet zo bedoeld?

Er zijn veel theorieën over het ontstaan van Sinterklaas en zijn knechten. Sommigen bronnen wijzen erop dat Zwarte Piet de duivel voorstelde. Ook zou hij een Ethiopische slaaf van de bisschop kunnen zijn geweest die model stond voor Sinterklaas. Er zijn ook bronnen die wijzen naar kinderslaven. Er zijn namelijk een aantal portretten gevonden, waarvan een van een vrouw met naast haar een kleine, donkere jongen. Dat de rol van Zwarte Piet positief is, is dan wel ver gezocht. Er is namelijk sprake van stereotypering (kroeshaar, dikke lippen, gouden oorbellen). Daarnaast is ook duidelijk dat het uitvoerders zijn, dat het knechten zijn en dat ze dus moeten luisteren naar de (blanke) Sinterklaas. Ook worden ze vaak als ‘dom’ gezien, en maken ze vaak foutjes. Als je kijkt naar de oorsprong van de traditie dan zie je duidelijk dat het feest is bedacht vanuit een racistisch motief. ‘Er is niet aan te ontkomen, zegt kunsthistoricus Elmer Kolfin: “Zwarte Piet moet een andere vorm krijgen” Als kenner twijfelt hij er niet aan dat de figuur is terug te voeren op kinderslaven’ Michiel Kruijt, 23/10/13 uit de Volkskrant.’

Toch wordt Zwarte Piet door sommige mensen juist als een deel van een vrolijk kinderfeest gezien. Of ze vaak als dom worden neer-gezet is maar de vraag. De rol van Zwarte Piet is eerder positief. Kinderen willen altijd Zwarte Piet zijn; zelden Sinterklaas. Sterker, als je als kind Sinterklaas wil zijn, ben je wel een beetje sneu. Wie wil er nou een grijze oude man zijn, als je ook een grappige Piet kan zijn! Zwarte Pieten zijn grappig, lenig,  acrobatisch en mogen ook nog eens pepernoten en cadeautjes weggeven. Verder luidt het verhaal van Piet dat hij zwart van kleur is door het roet dat op hem komt als hij door de schoorsteen gaat, en niet dat hij een neger of en slaaf is.

De Zwarte Piet-discussie gaat de laatste tijd ook over de nederlandse grenzen heen. Er is namelijk een VN-onderzoek begonnen. Professor Verene Shepherd, een mensenrechtenonderzoeker die momenteel onderzoek doet naar Zwarte Piet, heeft tijdens het onderzoek al een duidelijke mening: ‘Het is beledigend. Wij gaan ook niet de straten op en zeggen: ‘Dit is hoe alle blanke mensen eruit zien.’ Wij doen dat niet!’ (Just Fontein, 22-10-2013, Volkskrant.) Zij is niet de enige met deze mening. Miljoenen mensen ergeren zich hieraan. De discussie is er niet voor niets: er zijn mensen die zich storen aan het uiterlijk van zwarte piet, en dit moet veranderd worden.

Sinterklaas is en blijft een kinderfeest en een nederlandse traditie. Het Sinterklaasfeest is gericht op kinderen. Het is geen feest waar racistische mensen hun ideeën uitwisselen. ‘mensen voelen zich aangevallen. Kom niet aan onze cultuur en aan onze tradities.’ (Mieke Jansen, uit artiekel van Sheila Kamerman, NRC Handelsblad 9-11-2013). Al zou het ooit al met een racistisch motief bedacht zijn, dan nog wordt nu niemand kwaad gedaan. Donkere mensen worden zelf niet gediscrimineerd als je kijkt naar het feest. Kinderen worden er niet kwaad mee gedaan.

Nooit zal iedereen dezelfde mening krijgen over Zwarte Piet, maar er kunnen wel een aantal veranderingen plaats vinden om de feestdag iets aangenamer voor iedereen te maken. Toch zijn er wel veel aanwijzingen uit de geschiedenis, die stellen dat er wel sporen van racisme achter ‘Zwarte Piet’ zit. Nederlanders vinden het moeilijk om zomaar dit leuke feest los te laten, maar er moet wel ruimte zijn voor verandering. Al is Zwarte Piet al een vrolijke, lenige man, kan er toch best iets veranderd worden aan zijn uiterlijk. Op deze manier wordt het feest aantrekkelijker voor meer (buitenlandse)mensen. Helaas zal er nooit een moment komen dat iedereen helemaal tevreden is met Zwarte Piet, want de een houdt nou eenmaal van hem en de ander niet. 

Het betoog gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Nooit zal iedereen dezelfde mening krijgen over Zwarte Piet, maar er kunnen wel een aantal veranderingen plaats vinden om de feestdag iets aangenamer voor iedereen te maken. Toch zijn er wel veel aanwijzingen uit de geschiedenis, die stellen dat er wel sporen van racisme achter ‘Zwarte Piet’ zit. Nederlanders vinden het moeilijk om zomaar dit leuke feest los te laten, maar er moet wel ruimte zijn voor verandering. Al is Zwarte Piet al een vrolijke, lenige man, kan er toch best iets veranderd worden aan zijn uiterlijk. Op deze manier wordt het feest aantrekkelijker voor meer (buitenlandse)mensen. Helaas zal er nooit een moment komen dat iedereen helemaal tevreden is met Zwarte Piet, want de een houdt nou eenmaal van hem en de ander niet. 

REACTIES

E.

E.

25 jaar gesminkte donkerbruine Piet geweest op scholen e.d.
Als kindervriend veel huilende kinderen, let wel voor Sinterklaas, stil en lachend gekregen door grappend en (g)rollend mee kind te zijn, vreselijk leuk. Maar nu mijn suggestie; zorg voor net zoveel witte als zwarte Pieten. Dit is psychologisch, zeker voor welke ouder dan ook, het best te begrijpen.

9 jaar geleden

F.

F.

Lekker veel spellingfouten. Artiekel enzo, nederlandse zonder hoofdletter.

9 jaar geleden

G.

G.

7 jaar geleden

G.

G.

Gast.... Spellingfouten. lekker veel spellingsfouten zegt hij dan. Sukkel. Het is SPELLINGSFOUTEN. :')

7 jaar geleden

Y.

Y.

Aan G. lees dit dan maar eens:
Spelfout, spellingfout en spellingsfout zijn alle drie correct. Een spelfout is een 'fout tegen de regels van het spellen'. Een spelling(s)fout is een 'fout tegen de regels van de spelling', wat op hetzelfde neerkomt.
Dit is van de website van de Nederlandse taal dus hou je commentaar voor jezelf zou ik zeggen.

4 jaar geleden

W.

W.

Kinderen die donkere mensen Zwarte Piet noemen, wat is dit voor onzin?

8 jaar geleden

S.

S.

Jaa dat gebeurt! Dit is niet aanvallend bedoeld,maar het is zeer onwetend van je als je beweert dat zoiets niet is gebeurd of zal gebeuren.

groetjes , the baddest b*tch in the game

8 jaar geleden

Z.

Z.

ik vind dat de enigste piet stroopwafelpiet moet zijn en dat sineee9 bgiydbyvfrlisa plc

5 jaar geleden

K.

K.

enige*

5 jaar geleden

E.

E.

Last van een beroerte?

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.