Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zorg

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 831 woorden
  • 30 maart 2017
  • 104 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
104 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Na de val van het kabinet zijn er verschillende voorstellen gedaan over de bezuinigingen in de gezondheidszorg. Een aantal van deze maatregelen zijn 1 januari 2011 ingegaan en tot 2015 zijn er verschillende maatregelen ingegaan. Ook op het gebied van de ouderenzorg zijn er maatregelen genomen. Stel je voor als jij later ouder wordt en volwassen bent en je druk bezig bent met je kinderen, werk, vrienden en noem het maar op. Je ouders zijn dan rond de 70 en hun gezondheid gaat steeds meer achteruit. Maar door de maatregelen zijn er te weinig werknemers in de zorg en moet jij mantelzorg geven aan je ouders omdat ze zich niet redden in hun eentje. Maar weinig volwassen zitten hierop te wachten. Daarom is mijn stelling =

 

Er moet minder bezuinigt worden op de ouderenzorg.

Ik ga je nu vertellen wat mijn voor en tegen argumenten zijn en deze ga ik ook weerleggen.

 

Mijn eerste argument voor is dat

De kwaliteit van de zorg erop achteruit gaat als er word bezuinigt op de ouderenzorg. Er is te weinig hulp voor de ouderen waardoor de gezond van de ouderen achteruit gaat. De ouderen moeten meer zelfstandig worden maar niet alle ouderen kunnen dat. Denk bijvoorbeeld aan ouderen die dement zijn. Als deze mensen niet terecht kunnen op de gesloten afdeling dan komen ze grote zorg tekort waardoor hun gezond er op achteruit gaat. Maar ook als ze bijvoorbeeld een boodschap gaan doen dan vergeten waar ze wonen en dan komen ze ook niet meer veilig thuis. Ouderen worden ook sneller ziek door de slechte zorg en dit kost eigenlijk ook meer geld.

 

Mijn tweede argument is dat

Door minder bezuinigingen zal er meer werk komen in de ouderenzorg waardoor de economie stijgt. Studenten die op dit moment studeren worden sneller aangenomen in de ouderenzorg. Als er wel zou worden bezuinigt op ouderenzorg dan komen veel mensen zonder baan te zitten. Ook de thuiszorg zou dan minder worden omdat mensen daar hun baan in verliezen. De ouderen moet dan om mantelzorg vragen. Mantelzorg is zorg die je van mensen om je heen krijgt, zoals familie of vrienden. In Nederland komen we een paar duidend werkverleners in de zorg tekort. De overheid wil dit tekort compenseren door ouderen langer thuis te laten wonen zodat het steeds langer duurt voordat ze naar een tehuis kunnen.

 

Mijn derde argument voor is dat de

Goede zorg een van de grondrechten is die in de verzorgingsstaat staat. De  verzorgingsstaat is een sociaal systeem waarin de overheid verantwoordelijk is voor het welzijn van de burgers. Net als gezondheidszorg en onderwijs. Een van de grondrechten is = ‘De overheid heeft de plicht om voor de burgers te zorgen als zij daar zelf niet toe in staat zijn’. Dit moet de overheid dus nastreven maar door de bezuinigingen aan ouderenzorg, gebeurt dit dus niet. 

Mijn laatste argument voor is dat

De ouderen recht hebben op een goede zorg. Deze mensen hebben altijd hard gewerkt om later een goede zorg te krijgen, maar ze krijgen daar later niks meer van terug. Vanaf het moment dat je begint met werken, moet je geld afstaan voor je AOW. De belasting int de premies tegelijk met de inkomstenbelasting bij de verzekerden jonger dan de AOW-leeftijd. De sociale verzekeringsbank keert de AOW uit aan de verzekerden als ze de AOW-leeftijd hebben bereikt. Doordat er nu meer ouderen zijn, is er te weinig geld van de overheid en krijgen ouderen niet meer de juiste zorg waar zij al die tijd voor hebben gewerkt.

 

Mijn eerste argument tegen mijn stelling is dat

De zorg duur is en het is dus te duur voor onze samenleving. Als je bezuinigt op de zorg wat wel een grote kostenpost is kun je meer geld uitgeven aan andere dingen zoals het aflossen van de staatsschuld. In 2016 was er op het nieuws dat in 15 jaar de levensverwachting van de pasgeboren baby’s met vijf jaar is gestegen. Dat is de snelste levensverwachting sinds de jaren 60. Hierdoor leven mensen langer waardoor de kosten voor de ouderenzorg ook duurder word en de AOW langer word uitbetaald.

 

Mijn tweede argument tegen is dat

Het gemeenschapszin toe neemt als er bezuinigt wordt op de ouderenzorg. Als er meer mensen voor elkaar gaan zorgen, dan worden de banden tussen personen sterker. Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martijn van Rijn hopen dit de bereiken door de langdurige zorg te hervormen. Door meer verantwoordelijk neer te leggen bij de naasten van de mensen die zorg nodig hebben, worden mensen zorgzamer naar elkaar toe en hierdoor kan misschien meer gemeenschapszin ontstaan.

De redenen waardoor er minder bezuinigt moet worden op zorg is dat de kwaliteit van de zorg achteruit gaat maar ook de gezondheid van de ouderen. Ten tweede is dat er meer werknemers worden aangenomen en dus de economie stijgt. Ook is de goede zorg een van de grondrechten die in de verzorgingsstaat staat. En als laatste dat de ouderen recht hebben op een goede zorg.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.