Betoog Nederlands 

Vuurwerk
Elk jaar worden er miljoenen euro’s uitgegeven aan vuurwerk rond de jaarwisseling. De hulpdiensten maken overuren en ieder jaar houden mensen blijvend letsel over. Toch blijft vuurwerk toegestaan.

Er wordt altijd druk gespeculeerd over hét onderwerp: Moet vuurwerk verboden worden? Er zijn vele partijen met verschillende standpunten die zich ermee bemoeien. De een vind van wel. De ander vind het onzin. En weer een ander bemoeit zich er helemaal niet mee. Afgelopen jaarwisseling zag iedereen tonnen geld de lucht in gaan.

Verder richting jaarwisseling wordt de berichtgeving telkens negatiever en wordt de roep om het instellen van een verbod op consumentenvuurwerk steeds luider. In veel gevallen wordt deze discussie aan geslingerd door een groep politici die zich als doel hebben gesteld om het zelf afsteken van vuurwerk door burgers koste wat kost te verbieden (de anti vuurwerklobby). Hierbij maken zij handig gebruik van hun ingangen bij de diverse grote media in ons land zodat we overspoeld worden met negatieve berichtgevingen.

Een peiling van onderzoeksbureau ‘No Ties’ (in opdracht van GroenLinks-raadsleden) heeft aangetoond dat twee derde van de Nederlanders voor is op een vuurwerkverbod. GroenLinks-raadslid de Bonte: ’De houdbaarheidsdatum van de Nederlandse vuurwerktraditie is verlopen. Het is hoog tijd dat die traditie wordt gemoderniseerd.

Nu komen mijn argumenten:

Om te beginnen : het vuurwerk is slecht voor de volksgezondheid In het algemeen door de smog en in concrete gevallen door de vuurwerkongelukken die plaatsvinden. Vaak betreft dit in het laatste geval omstanders, zo raakten er dit jaar ongeveer 700 mensen de meeste mensen van deze 700 waren mensen onder 20jaar die niet wisten hoe ze met illegaal vuurwerk om moesten gaan. Er zijn dit jaar wel iets minder verwondingen dan het vorig jaar maar de verwondingen waren echter erger en de kosten voor een behandeling in het ziekenhuis moeten we trouwens ook nog eens samen betalen.

Ten tweede: wordt er elk jaar heel erg veel schade aangericht de kosten lopen in een gemeente van 40.000 inwoners vaak op tot zo een 60.000 euro. Zo is de totale schade van dit jaar 9miljoen euro. Het is met name schade aan huizen, auto’s, bedrijven opgeblazen prullenbakken en kapotte verkeersborden. De meeste politici wil dat deze vandalisten harder worden aangepakt.

Ten derde: kost het veel geld om de politie elk jaar op pad te sturen om mensen die het vuurwerk te vroeg af steken of die illegaal vuurwerk af steken een boete te geven. Dit is overigens al iets afgenomen omdat de tijd dat je vuurwerk mag afsteken nu 6uur s’avonds
is in plaats van 10 uur s’ochtends

verder: storen veel mensen zich aan het vuurwerk en willen gewoon gezellig een avond met de familie hebben en dat wordt dus vaak verstoord door het vuurwerk.

daarnaast : lijden de dieren ook onder de knallen van het vuurwerk ze schrikken namelijk snel van harde knallen.

ook: vinden veel mensen het zonde van het vele geld dat er jaarlijks aan het vuurwerk besteed wordt, dit bedrag loopt elk jaar meestal in de miljoen op.

Bovendien: is het professionele vuurwerk dat op sommige evenementen wordt georganiseerd veel mooier dan het vuurwerk dat priveconsumenten afsteken.

Ten slotte : jongeren en met name kinderen komen in aanraking met illegaal vuurwerk zoals gevaarlijk harde vuurwerkbommen het zijn meestal ook dit soort bommen die vaak lijden tot een oorletsel. Er is dit jaar ongeveer 8000 kilo aan illegaal vuurwerk in beslag genomen. Deze bommen zijn eigenlijk bedoeld voor professioneel gebruik

Kortom: ik ben voor het vuurwerkverbod voor priveconsumenten, omdat er jaarlijks te veel ongelukken met vuurwerk er erg veel schade wordt aangericht en het erg veel geld kost om elk jaar de politie rond te laten rijden rond en op nieuwjaarsdag. Twee derde van de bevolking heeft dit vuurwerk liever niet. En je kunt net zo goed naar een evenement waar professioneel vuurwerk wordt afgestoken dat is veel mooier vuurwerk en je weet zeker dat er niks kan gebeuren.

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Lucas

Lucas

Ik vind dit een slechte betoog. Je wilt een vuurwerkverbod alleen bij je argumenten ga je grotendeels in op illegale vuurwerkbommen. Deze bommen zijn toch al illegaal? Waarom heeft het zin particulier vuurwerk af te schaffen om illegaal vuurwerk te minderen? Zo komt er alleen nog maar meer illegaal vuurwerk op de markt. Ook kost het jaarlijks miljoenen euro's aan schade aan prullenbakken etc, consumenten vuurwerk is lang niet krachtig genoeg om dit aan te richten. Probeer maar een prullenbak met een rotje uit elkaar te krijgen. Het gaat wederom over vuurwerk wat al illegaal is. Ook vinden mensen het zonde voor het geld. WAT IS DIT VOOR ARGUMENT?? De mensen die dit doen kiezen er dus zelf voor. Mogen zij dit niet meer omdat een paar mensen het zonde voor het geld vind? Er zijn ook mensen die auto's zonde voor het geld vinden. Zullen we dan ook auto's afschaffen? Ik vindt het een slechte betoog met slechte argumenten. Hieruit kun je hopelijk wel opmaken dat ik tegen het verbod ben.

2 maanden geleden

Antwoorden

David

David

zeer helemaal mee eens. dit zijn echt baggerargumenten

2 maanden geleden

gast

gast

Conner

Conner

Dit is echt heel slecht dit is geen eens een betoog op school zou je hier misschien een drie voor krijgen.

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

ik ben het hier niet mee eens want als je het verbied zal er toch nog veel vuurwerk worden afgestoken en moet de politie alsnog rondrijden en dan worden er nog veel meer dingen gesloopt. denk ik

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

de 'verder' 'daarnaast' 'kortom' etc maakt het heel irritant lezen. Ik zou het meer verhalend opschrijven, dit is erg storend.

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

ik citeer:kost het veel geld om de politie elk jaar op pad te sturen om mensen die het vuurwerk te vroeg af steken of die illegaal vuurwerk af steken een boete te geven. Dit is overigens al iets afgenomen omdat de tijd dat je vuurwerk mag afsteken nu 6uur s’avonds
is in plaats van 10 uur 's ochtends

nemen hierdoor de politiekosten niet toe???ze moeten nu toch tot 18.00 surveilleren ipv 10.00...6 uur langer controleren op te vroeg afsteken van vuurwerk??

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

hahhah echt slecht gewoon overgeschreven van een andere website

4 jaar geleden

Antwoorden

K.

K.

Mooie naam, en je hebt gelijk

4 jaar geleden

gast

gast