Vuurwerk; Oogverblindend en oorverdovend!

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 459 woorden
  • 25 februari 2013
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
15 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Vuurwerk; Oogverblindend en oorverdovend!

Vuurwerk is mooi, maar heeft ook heel veel nadelen.

Oud en Nieuw 2012-2013; 1000 vuurwerkslachtoffers, 306 gewonden met zwaar oogletsel, 5 geamputeerde handen, 816 brandstichtingen, 186 geweldsincidenten tegen hulpverleners, 8905 euro aan preventiemaatregelen en miljoenen euro’s aan schade door consumenten vuurwerk. Dit alles kan simpel geminimaliseerd en zelfs voorkomen worden. Er hoeven geen onnodige slachtoffers te vallen of onnodige kosten gemaakt te worden. We moeten een verbod op consumenten vuurwerk invoeren.

Een verbod op consumenten vuurwerk is makkelijk te handhaven. Als er geen vuurwerk meer wordt verkocht, kan het ook niet afgestoken worden. Dit zou heel wat overlast schelen. Ongeveer 30% van de Nederlanders durft hun huis niet uit tijdens oud en nieuw, blijkt uit onderzoek van het GroenLinks. Dit is een fors percentage en zou heel makkelijk terug kunnen worden gebracht naar rond de 0%. Maar overlast is niet de enige belangrijke reden om met een verbod op consumenten vuurwerk in te stemmen.

Schade

Schade is ook een zeer belangrijke reden. Allereerst de lichamelijke schade, een geamputeerde hand is namelijk niet meer terug te kopen. Het aantal vuurwerkslachtoffers wordt met het jaar meer en de verwondingen worden steeds erger. Ook omstanders verliezen tegenwoordig bijvoorbeeld een oog. Vaak wordt er gezegd dat  het de schuld is van de mensen zelf. Dat ze zelf niet bij het vuurwerk moeten gaan kijken of standaard een veiligheidsbril moeten dragen, maar zij zijn toch niet degenen die stunten met vuurwerk? Ook is er veel schade aan bijvoorbeeld auto’s, huizen, schoolgebouwen enzovoorts. Elk jaar worden er weer auto ‘s , bushokjes en gebouwen vernield door mensen die vuurwerk afsteken. Een goed voorbeeld hiervan is de basisschool in Elderveld, die totaal in vlammen op is gegaan. Op deze manier worden mensen bang in hun eigen omgeving, wat te gek voor woorden is. Ten slotte is er nog de schade aan het milieu. Vuurwerk zorgt voor smog vorming, vooral in de grote steden. Dit tast het milieu aan.

Tientallen miljoenen euro’s

Ook brengt het consumenten vuurwerk zeer veel kosten met zich mee rond de jaarwisseling. Vooral de kosten om alle schade te herstellen zijn hoog, enkele miljoenen euro’s. Daarnaast moet alle troep nog worden opgeruimd. De hulpdiensten die beschikbaar moeten zijn om bijvoorbeeld branden te blussen, gewonden moeten vervoeren of mensen aan moeten houden, moeten ook gefinancierd worden. Dit samen kost zeker enkele tientallen miljoenen euro’s. Is alle overlast en schade ons geld wel waard?

Al dat geknal en geflits brengt veel (ellendige) gevolgen met zich mee. 30% durft niet over straat, tientallen miljoenen euro’s aan kosten, heel veel schade en veel onnodige slachtoffers van vuurwerk. Hoeveel meer onnodige slachtoffers moeten er nog vallen? Hoeveel meer onnodige kosten moeten nog worden gemaakt? Genoeg is genoeg.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.