Voedselverspilling

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 838 woorden
  • 2 februari 2014
  • 139 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
139 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Iedereen hier heeft het vast wel eens meegemaakt: je hebt een broodje in je handen en je denkt; ‘ah hier heb ik geen zin in’ of ‘het ziet er niet meer goed uit’ en dus gooi je het weg. Erg zonde dus.

Terwijl in verschillende landen op de wereld veel mensen aan honger lijden, gooien wij ons overbodige voedsel weg. Ongeveer een derde van ons voedsel dat we hebben geconsumeerd, gooien we weer weg. Dat is ongeveer 1,3 miljard ton in een jaar.  Maar niet alleen wij, als consumenten, verspillen voedsel, maar ook de supermarkten,  hotels, etc. verspillen jaarlijks tonnen aan voedsel.

Voedselverspilling kost ook nog eens liters water. Tijdens het produceren van voedsel wordt er veel water gebruikt.

We hebben verschillende redenen om voedsel te verspillen, bijv. omdat het voedsel over de houdbaarheidsdatum is. De houdbaarheidsdatum van voedsel is niet altijd goed aangegeven, soms helemaal niet, dus gooien consumenten ze weg wanneer ze denken dat het niet meer te eten is. Dit komt ook door TGT en THT. Bij voedsel dat snel zal bederft, staat er TGT (bijv. vlees), omdat je na een bepaalde datum absoluut niet van het voedsel mag eten. Consumenten gooien het voedsel dus snel weg, zonder nog te kijken of het wel of niet bedorven is, zoals melk.

De overheid heeft ook allemaal plannen, om voedselverspilling tegen te gaan. Bedrijven moeten bijv. betere verpakkingen gebruiken. Omdat het voedsel tegenwoordig ook niet meer zo duur is net als vroeger, kopen mensen veel en gooien het daarna weer weg.

We zouden juist wat zuiniger met het voedsel moeten omgaan.

Ten eerste is het verspillen van voedsel slecht voor het milieu. Door dat er steeds voor niets voedsel wordt geconsumeerd, wordt er steeds meer energie verbruikt. Ongeveer 40 kilo voedsel dat we hebben verspild, komt er ongeveer 150 kilo CO2 in de atmosfeer. Door al dat voedsel dat wordt verspild, komen er weer nieuwe energiebronnen.

Het afval dat we weggooien, wordt uiteindelijk verbrand. Als er nou minder voedsel verspild wordt, is er ook minder afval dat weer moet worden verbrand en dus minder milieuvervuiling.

Ook is er een voordeel voor onze portemonnee, als we stoppen met het verspillen van voedsel. We kunnen jaarlijks ongeveer 2,6 miljard euro besparen, dat komt ong. op 150 euro per persoon.

Supermarkten kunnen zich ook besparen, door bijv. minder inkopen te doen, zodat er ook minder verspild wordt.

Ook door de overheid kan er dan worden bezuinigd. Zo komt er geen bezuiniging op het gebied van onderwijs of zorg. En we kunnen iets meer ontwikkelingshulp geven.

Als laatst kan het voedsel dat er met overmaat is, naar de derde wereldlanden.Terwijl er jaarlijks miljoenen mensen dood gaan aan de honger, gooien wij onnodig ons  voedsel weg. Door ons, consumenten uit de westerse landen, kunnen consumenten in ontwikkelingslanden geen goed voedsel kopen. Als wij wennen  aan het voedsel, ook al is het slecht, kunnen zij het daar ook goed hebben, dus eigenlijk zijn wij deels indirect de oorzaak van de armoede in ontwikkelingslanden.

Doordat wij maar een deel van de oogst willen, omdat we de rest gewoon niet mooi genoeg vinden, moeten zij ze aan de dieren geven, terwijl als wij, als consumenten, het minder zou uitmaken of er nou wat plekjes op appels zitten of dat de komkommers te krom zijn, dan zou er in de derde wereldlanden minder honger zijn.

Het overbodige voedsel kan ook  naar de voedselbank.

Maar als het voedsel over de datum is, of als het er niet goed meer uitziet,  dan is het slecht voor je gezondheid om ze eten.  Er overlijden jaarlijks ong. 280 mensen door voedselvergiftiging. Maar als de consument beter let op de houdbaarheidsdatum en niet te veel koopt, kunnen we voedselvergiftiging ook vermijden. De meeste consumenten snappen dus het verschil niet tussen TGT en THT. Dus gooien ze het voedsel maar weg. Als er nou beter wordt opgelet tijdens het kopen, kunnen we dit soort misverstanden voorkomen.

Je moet het voedsel ook goed bewaren, bijv. boter in de koelkast, aardappelen op koele plek, dan blijven ze er altijd goed uitzien. Het is ook belangrijk  dat de meeste koelkasten op een bepaalde temperatuur staat, sommige hebben het op ong. 7 graden staan of zelfs nog lager, alleen dan is het te warm. 4 graden is de ideale temperatuur om voedselverspilling te voorkomen.

Heel veel mensen kopen in een keer grote voorraden voedsel, maar het is handiger als je wat vaker naar de supermarkt gaat als je weer iets nodig hebt.

Al met al vind ik dat wij, als consument, zuiniger moeten omgaan met ons voedsel, want voedselverspilling is slecht voor het milieu, we kunnen bezuinigen als we stoppen met voedselverspilling en een deel van het voedsel dat wordt weggegooid kan naar de derde wereldlanden.

Voedsel over de datum is slecht voor je gezondheid, maar als we goed opletten tijdens het kopen van voedsel, kunnen we dit vermijden. Terwijl een deel van de wereld om eten vraagt, kunnen wij het voedsel niet misbruiken, want eten, is om te eten. 

REACTIES

M.

M.

Het is eigenlijk geen betoog waar zijn de argumenten tegen om die dan weer te weerleggen

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.