Voedselverspilling

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 687 woorden
  • 26 september 2012
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
45 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Het probleem is dat wij in Nederland te veel voedsel weggooien. Alle Nederlandse consumenten gooien bij elkaar 2,5 miljard euro weg in voedsel, dit is 150 euro per persoon per jaar.  Gemiddeld verspild een huishouden 9% van zijn eten per jaar. Dat komt neer op ruim 40 kilo vast voedsel per persoon. Hierbij komt ook nog het vloeibaren voedsel zoals koffie en frisdrank wat door de gootsteen word gespoeld. Ook tijdens de productie word veel weggegooid.

Het is een probleem omdat het  kostbare liters water kost. Bij het produceren van voedsel word veel water gebruikt  namelijk in bijna al ons eten zit water en bij voedsel dat aan een plant of boom groeit heb je waternodig om het voedsel te laten groeien.  Als we dit voedsel dan weggooien hebben we dat water helemaal niet nodig gehad en dus verspild.  Wie een kilo voedsel weggooit is dat hetzelfde als dat je urenlang de kraan open laat staan.

Ook kost het verspillen van voedsel veel energie. Doordat je voedsel moet produceren, verpakken en vervoeren is hier veel energie bij nodig. Als we dit eten weggooien doen we eigenlijk mee aan energie verspilling. Bij het vervoeren komt ook veel co2 vrij. Bij elke kilo voedsel dat we weggooien,  gooien we de hoeveelheid energie weg die gelijk staat aan 1 liter benzine. Dit is heel slecht voor het milieu.

Ook is het zorgwekkend omdat voedsel schaars word. De bevolking blijft de komende 10 jaar groeien en het voedsel moet dan ook meer worden. maar zo makkelijk is dat niet. Het voedsel kan de groeiende bevolking niet bijhouden.

De oorzaak van te veel voedsel weggooien is dat de houdbaarheid datum van voedsel niet goed word aangegeven. Doordat de houdbaarheid datum soms niet op de verpakking staat of onduidelijk is durven mensen het niet aan en gooien het voedsel weg. Ook al is het nog heel lang goed. Deze onduidelijkheid heeft ook veel te maken met de THT (ten minste houdbaar tot) en TGT(te gebruiken tot)datum . De TGT wordt gebruikt bij producten die snel bederven en dan gevaarlijk zijn zoals vlees, vis en voorgesneden groente. Deze producten mag je dan ook absoluut niet eten na deze datum. De THT word gebruikt bij producten die heel onschuldig zijn en bijna niet kunnen bederven alleen de smaak kan iets minder worden.  deze datums zijn natuurlijk alleen betrouwbaar als de verpakking dicht heeft gezeten. De meeste mensen in Nederland weten het verschil tussen deze datums niet waardoor ze dus ook de THT datum gelijk weggooien. Ook niet altijd staat deze informatie op de verpakking. Volgens  onderzoek (CREM 2011) gooit 48% van de Nederlanders hun eten namelijk weg direct na de datum en vertrouwt niet op eigen zintuigen. Corné van Dooren, kennisspecialist duurzaam eten van het Voedingscentrum : “Een groot deel van de consumenten gooit voedsel heel strikt op de datum weg, als dat niet zou gebeuren zou er 30% minder verspilling zijn”.

De voedsel prijzen liggen een stuk lager als vroeger vijftig jaar geleden. Toen was je de helft van je inkomen kwijt aan eten. Nu is dat nog maar 10 procent. We hoeven minder moeite voor ons eten te doen en heeft voedsel minder waarde voor ons. Daarom gooien we het makelijker weg.

Je kan veel tegen dit probleem doen.  Je moet niet meer voedsel kopen dan dat je nodig hebt. Door je maaltijden zorgvuldig voor te bereiden.  Zo hou je geen voedsel over en bederft het ook niet omdat je het niet gebruikt. Dit is een stap om minder voedsel weg te gooien.

Ook moeten fabriekanten duidelijker de datum op de verpakking zetten. Ze moeten duidelijk maken of het THT is of TGT is. Zo zijn mensen niet meer bang dat ze iets verkeerd eten.

Ook moeten huishoudens beter geïnformeerd worden in de TGT en THT. De meeste mensen denken dat er helemaal geen verschil is in datum. Dit moeten reclames duidelijk maken.

Ook moeten huishoudens slimmer hun eten bewaren. Als je eten kookt en je hebt nog eten over kan je dit makkelijk 2 tot 3 dagen bewaren. Je moet dan wel zorgen dat het goed verpakt is. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.