Vliegveld op zee

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 622 woorden
  • 19 november 2015
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
19 keer beoordeeld

Het is zaterdagochtend, ik word wakker en weet het meteen: de herstvakantie is begonnen. Vanmiddag vertrek ik met mijn broertje en ouders naar Cordoba, een plaats in Spanje aan de Middellandse zee. Het belooft goed warm te worden, maar liefst 29 graden, en dat is warm voor deze tijd van het jaar. Ik kijk er echt al weken naar uit, een weekje lekker niets doen! Gewoon een beetje zwemmen in de zee, of heerlijk een beetje voetballen met mijn broertje. Na een 2-uur durende autorit komen we aan op Schiphol. We sluiten achter in de rij aan om onze koffers in te checken. Dit gaat vrij langzaam en er zijn veel geïrriteerde mensen. Even later krijgen we een screening bij de douane, ook hier moeten we weer lang wachten. Doordat Schiphol dichtbij bebouwd gebied ligt mag het niet uitbreiden. Nederland zou een nieuw groot internationale luchthaven op zee moeten gaan bouwen.

Ten eerste zou Nederland dan meer internationale passagiers kunnen vervoeren. Volgens de rijksoverheid vervoerde Schiphol in 2013, 55 miljoen passagiers. Schiphol kan dit aantal mensen nog maar nauwelijks aan en zal binnen enkelen jaren over zijn passagiers capaciteit heen gaan. Dit resulteert in lange rijen bij zowel de incheckbalies als bij de douane. Doordat het zo druk is zijn de reizigers minder tevreden over Schiphol, en bestaat er een mogelijkheid dat ze zullen kiezen voor een internationale luchthaven in één van onze buurlanden. Het is dus belangrijk om een nieuwe luchthaven te bouwen, om zo goede concurrentie te bieden aan grote vliegvelden zoals Dubai en het opkomende Istanbul.

 De nieuwe luchthaven zal veel grote luchtvaartmaatschappijen aantrekken. Momenteel is KLM voor meer dan 50% een belangrijke gebruiker van Schiphol. Met de komst van een nieuw groot vliegveld in Nederland zal het ook voor andere luchtvaartmaatschappijen, zoals Ryanair, aantrekkelijker worden om frequenter naar Nederland te vliegen. De nieuwe luchthaven zou dan heel goed als een zogenaamde hub kunnen fungeren voor vluchten tussen Amerika, Europa en Azië. 

Ten tweede zal door de komst van een nieuw internationaal vliegveld ook de werkgelegenheid sterk toenemen, dit komt omdat alle passagiers en vracht afgehandeld moet worden. het Nederlands Economisch Instituut heeft berekend dat door een vliegveld op zee op zee te bouwen, er tussen de 140.000 en 160.000 banen gecreëerd wordt. Hierbij zou er gedacht kunnen worden aan directe banen zoals luchtverkeersleiders, maar ook indirect zouden er veel banen gecreëerd kunnen worden, zoals hotels vlakbij de luchthaven.

Ten slotte zouden omwonende veel minder last hebben van geluidsoverlast wanneer er een nieuwe luchthaven op zee wordt gebouwd. Als de luchthaven enkele kilometers in zee ligt, zullen omwonende vrijwel geen last hebben van opstijgend of landend vliegverkeer. Dit komt doordat vrijwel alle aanvliegroutes over zee zullen verlopen. Ook betekent dit dat er veel vliegtuigen ’s nachts kunnen landen, hetgeen wat bijvoorbeeld niet het geval is bij Rotterdam The Hague airport. Een toekomstige uitbreiding van het vliegveld op zee is ook geen probleem, omdat er geen rekening gehouden hoeft te worden met bewoond gebied.

Er zijn mensen die vinden dat een luchthaven op zee niet goed bereikbaar zal zijn. Hier ben ik het niet mee eens want de infrastructuur in Nederland is van een zodanig niveau, dat ook een snelweg naar een luchthaven in zee te realiseren is. Er zou dan een kilometers lange brug gebouwd kunnen worden, zodat het vrachtverkeer over de Noordzee niet gehinderd wordt.  

Dus,  Nederland doet er goed aan om een nieuw internationaal vliegveld op zee te bouwen omdat: De werkgelegenheid in Nederland zal toenemen, omwonende vrijwel geen last zullen hebben van stijgende en landende vliegtuigen en Nederland meer internationale passagiers zal vervoeren en zo een goede concurrentie positie creëren ten opzichte van andere landen.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.