De vierdaagse schoolweek
Ik heb gemerkt dat er de laatste tijd veel in het nieuws is wat betreft de vierdaagse schoolweek. Het zou bijvoorbeeld het lerarentekort kunnen verminderen.
Het kabinet heeft de vierdaagse schoolweek afgekeurd, maar ik vraag me af of dat wel terecht was?
Daarom is hier mijn stelling: Is de vierdaagse schoolweek wel terecht afgekeurd?
Nadelen van de vierdaagse schoolweek zijn er volgens mij meer dan voordelen. Jonge kinderen hebben meestal veel rust nodig en als ze dan langer naar school moeten zijn ze denk ik aan het einde van de dag helemaal uitgeput. Ze kunnen zich aan het einde van de dag sowieso al minder concentreren en als ze dan nog langer naar school moeten zal dit volgens mij niet minder worden. Veel van de ouders werken tegenwoordig ook allebei. Zij zullen dan of hun werktijden moeten aanpassen, waar de werkgevers dan denk ik niet blij mee zullen zijn, of ze moeten voor die extra vrije dag kinderopvang regelen.
Deze nadelen kun je verkleinen door bijvoorbeeld de kinderen tussen de middag op school te laten eten. Dan heb je al meer tijd om les te geven en dan kan je ook iets eerder stoppen. Als je de kinderen ’s middags een half uurtje buiten laat spelen denk ik dat ze zich daarna weer beter kunnen concentreren. Maar dan kan je net zo goed de les eerder stoppen dus ik denk niet dat dat en effectieve oplosing zou zijn.
Voor de kinderen van groep 8 is de vierdaagse schoolweek wel een goede oefening voor als ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Daar zullen ze ook immers langere dagen hebben. Als kinderen na school vaak rond hangen zullen ze daar met langere schooldagen minder tijd voor hebben. Maar dan zit je weer met die extra dag vrij, ze zullen dan wel weer gaan rondhangen.
Een van de redenen voor de vierdaagse schoolweek is dat het een lerarentekort zou kunnen verminderen. Dat lijkt me merkwaardig. Als het aantal uren van een vierdaagse schoolweek gelijk blijft aan het aantal van een vijfdaagse schoolweek, blijft de tijd die de leraren beschikbaar hebben ook gelijk.
Uit het voorgaande blijkt dus dat: naar mijn mening de vierdaagse schoolweek een lerarentekort niet zou kunnen verminderen, het voor de meeste ouders alleen maar nadelen heeft en de jongere kinderen er ook niet veel aan hebben. Alleen de kinderen van groep 8 hebben er een voordeel aan, dat ze al een beetje kunnen wennen aan het voortgezet onderwijs. En aangezien ik zelf niet voor de vierdaagse schoolweek ben, is naar mijn mening de vierdaagse schoolweek terecht afgekeurd.
Bronnen:
Internet:
Van de (vice-)Voorzitter (september 2003)
Het gaat erover dat er in het nieuwe studiejaar veel aandacht is voor het onderwijs, of dat nu negatief of positief is, en dan met het recente voorbeeld de vierdaagse schoolweek.
Er worden redenen gegeven voor de vierdaagse schoolweek.
Voor de rest gaat het artikel niet meer over de vierdaagse schoolweek, over de bezuinigingen in het onderwijs en de begroting.
http://www.nfto.nl/voorzit.htm
Kranten:
Vierdaagse schoolweek kan nachtmerrie zijn ( door Wilco Boom)
In dit artikel worden leerkrachten en ouders van de school De Spoorzoeker om hun mening gevraagd. Ook directrice Annelies de Geus wordt om haar mening gevraagd.
Ze vinden onder andere dat vier dagen veel te lang worden, dat het te vermoeiend is voor de kinderen.
Het Algemeen Dagblad, 05-09-2003
Nee tegen vierdaagse schoolweek
Dit artikel gaat erover dat Minister Van der Hoeven (Onderwijs) de basischolen zelf wil laten beslissen wanneer ze de kinderen lesgeven. De meeste partijen willen de scholen wel meer bewegingsruimte geven, maar wel de vijfdaagse schoolweek behouden. De LPF staat achter de minister en Van der Hoeven houdt voorlopig vast aan haar plannen.
Trouw, 06-09-2003
REACTIES
1 seconde geleden
B.
B.
slecht betoog!!!
12 jaar geleden
Antwoorden