Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vervuiling door vakanties

Beoordeling 3.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 481 woorden
  • 1 januari 2006
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 3.7
22 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat mag het kosten? In de zomervakantie naar Turkije, Kreta, Curaçao of Barbados. Lekker, denk je nu. Maar ís het wel zo lekker? Moeten wij wel naar verre oorden op vakantie gaan? Want naast de voordelen (ontspanning, zon, zee en strand of juist sneeuw en skipistes) zijn er ook nadelen aan reizen. Zo wordt het milieu vervuild door de uitlaatgassen van de auto’s en bussen die nodig zijn om ons naar ons favoriete vakantieoord te vervoeren, bossen worden gekapt om hotels of bungalowparken aan te leggen. Is dit het allemaal wel waard? Hoeveel mag een vakantie eigenlijk kosten? Het is tegenwoordig de normaalste zaak om 2 tot 3 keer per jaar op vakantie te gaan.* Kun je nagaan wat dat doet met het milieu! We moeten ons allereerst kunnen vervoeren. Dan heb je de keuze: Met de bus, de auto, het vliegtuig, de trein of de fiets. Op de laatste keuze na zijn al deze vervoersmiddelen schadelijk voor het milieu. Door de uitlaatgassen ontstaat het alom bekende broeikaseffect. Ook moeten er wegen worden aangelegd, waardoor natuurgebieden verstoord worden of gewoonweg verdwijnen.* Vervolgens moet je ergens verblijven. Je kunt kiezen voor een pittoresk dorpje in Zuid-Frankrijk. De lokale bewoners zijn rust gewend en ineens moeten ze omgaan met de stroom toeristen. Dan moet je nog bedenken dat je je daar niet zo kunt gedragen als thuis; je kunt niet zomaar je blikjes op straat gooien en midden in de nacht het dorp rondstruinen, anders zorg je voor overlast.* In dit dorpje moeten faciliteiten gebouwd worden. Je moet tenslotte toch ergens slapen. Hotels en bungalowparken verpesten het gezicht van het dorpje. Als je al eens hebt gekozen voor een drukke badplaats, zul je weten dat het hele gezicht van de kustlijn bestaat uit hotels, zo ver als je kunt zien. Op Ko Samui en andere eilandjes in de Golf van Thailand werd het zo erg, dat de overheid een ander regime is gaan voeren: Langs de kuststrook is hoogbouw verboden. De voormalige kokosplantages worden bij de aanleg van nieuwe hotels en wegen gespaard.** Terug naar onze luxe badplaats: ’s avonds wil je natuurlijk uit eten en daarna willen de jongeren onder ons uit. Ook daarvoor moeten faciliteiten gebouwd worden. Restaurants, bars en disco’s worden gebouwd, allemaal ten koste van de natuur. Natuurlijk moet je ook nog terug naar huis. Dus daar gaan we weer, in onze luxe touringcar, helemaal terug van Cannes naar Nederland. En dat 3 keer per jaar… Als dat niet slecht is! Dus moeten we wel reizen? Wat mag het kosten? Gaan wij ermee akkoord als er over 50 jaar geen ongerept stukje natuur meer is? Vinden wij het goed als straks ook ons pittoreske dorpje in Zuid-Frankrijk een luxe vakantieoord is? Misschien mag het allemaal een onsje minder.. * Bron 1: “Nederlander twee tot drie keer op vakantie per jaar” van Scholieren.Com ** Bron 2: “Recht op een Reisje.” Uit: Topniveau, bladzijde 16-18

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.