Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Verschillen tussen jongens en meisjes op school

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 674 woorden
  • 1 juni 2003
  • 97 keer beoordeeld
Cijfer 6
97 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Goedemiddag beste collega’s, Vandaag zal ik het hebben over de verschillen tussen jongens en meisjes in de klas, wat soms voor moeilijkheden zorgt. Ik zou jullie, als leerkracht, hiervan bewust willen maken zodat deze verschillen, die vaak negatief zijn voor de meisjes, niet nog groter worden. Ik zal verklaren hoe dit komt en vertellen wat we eraan kunnen doen. 1. Wat zijn nu precies de verschillen tussen jongens en meisjes in de school? Meisjes zijn meer gemotiveerd en passen zich gemakkelijker aan de schoolcultuur aan, maar worden precies daardoor vlugger over het hoofd gezien. Ze hebben dubbel zoveel faalangst. Ze hebben vaak een negatief zelfbeeld. Ze zijn dikwijls slimmer maar stromen minder door naar het hoger onderwijs. Jongens moeten twee keer zo vaak blijven zitten. Geweld, leerachterstand en hooliganisme zijn grotendeels jongensproblemen. Het onderwijs werkt deze verschillen niet weg , integendeel, ze versterkt

ze vaak nog. 2. HOE KOMT DIT NU? 1-Jongens en meisjes gaan anders om met de groep: Jongens meten zich met elkaar om status te verkrijgen binnen de groep. Zij tonen hun sterke kanten. Bij meisjes werkt dat anders. Vaak doen ze moeite om kwaliteiten te verdoezelen uit angst anders niet door de groep geaccepteerd te worden. Ze doen wat de meeste meisjes doen. 2- Jongens en meisjes communiceren anders
De taal van meisjes is over het algemeen minder direct dan die van jongens. Bv als ze iets niet snappen zullen meisjes vragen: "Kunnen we hier nog een oefening op maken?" en jongens zullen zeggen: "Ik snap er niets van." 3- Andere hersenen: links en rechts
Jongens en meisjes gebruiken hun hersenen op een andere manier: Algemeen zouden vrouwen hun rechterhersenhelft – het deel dat communicatievaardigheid en emoties verwerkt – meer gebruiken dan mannen. Meisjes leggen veel makkelijker verbanden en jongens kunnen zich makkelijker op één ding concentreren. Meisjes hun taal ontwikkelt zich doorgaans sneller, ze hebben vaak een grotere woordenschat, meer synoniemen, meer woorden voor kleuren en vormen. Ook voor lezen bv gebruiken meisjes de beide hersenhelften, jongens veeleer de linker. Dit zou voor een deel de leerachterstand van de jongens verklaren. Voor ruimtelijk inzicht zou het mannelijk brein beter geschikt zijn. Wellicht daardoor hebben meisjes minder belangstelling voor sommige aspecten van de wiskunde. 4 – hoe de leerkrachten op jongens en meisjes reageren in de klas. Leerkrachten gaan verschillend om met jongens en met meisjes. Dit gebeurt meestal onbewust. Nochtans zijn de verschillen opvallend. De manier waarop leerkrachten met meisjes omgaan versterkt de bestaande verschillen en benadeelt de meisjes. Dit werd nauwkeurig onderzocht met video-opnames in een klas. De resultaten waren verrassend. 1- Jongens krijgen veel meer waarom - of doordenkvragen. 2- Meisjes krijgen meer vragen over kennis en inzicht. 3- Jongens mogen langer nadenken. 4- Terwijl meisjes het juiste antwoord sneller voorgezegd krijgen. 5- Ook leggen jongens beslag op het dubbele van de lestijd. 6- Leraars prijzen jongens voor hun prestaties. 7- Leraars prijzen meisjes voor hun karaktereigenschappen. We mogen hierbij zeker niet vergeten dat 70% van de leerkrachten uit vrouwen bestaat. 3. WAT ZIJN NU DE OPLOSSINGEN? Om te beginnen moeten de leerkrachten zich bewust zijn van hun "seksistisch" gedrag en taalgebruik. Ze moeten uitspraken vermijden zoals: - Wees een flinke jongen! - Wees een braaf meisje! Vrouwelijke leerkrachten moeten in hun taalgebruik tegen jongens directer zijn. Terwijl mannelijke leerkrachten tegenover meisjes meer suggestieve termen moeten gebruiken. Sommigen vinden dat jongens en meisjes weer apart les moeten krijgen. In Engeland wordt er in verschillende scholen weer lesgegeven in aparte meisjes-en jongensklassen voor taal en wiskunde. Meisjes en jongens scoren dan opmerkelijk beter voor deze vakken. Dit is een goed compromis en een oplossing om jongens en meisjes te stimuleren. In gemengde klassen is het belangrijk om: - de meisjes langer te laten nadenken en de antwoorden niet te vlug voor te zeggen. - De jongens ook eens reproductievragen te stellen en de meisjes doordenkvragen. SLOT Natuurlijk mogen meisjes meisjes zijn en jongens jongens. Maar het onderwijsbeleid moet erop gericht zijn beiden de kans te geven zich optimaal te ontwikkelen zodat er participatie is van jongens en meisjes op alle vlakken en niveaus van de maatschappij.

REACTIES

F.

F.

is dit door een feminist geschreven of door iemand die denkt dat we nog in de middeleeuwen leven? "Dit zou voor een deel de leerachterstand van de jongens verklaren." ... Zover IK weet is er nergens bewezen dat jongens een leerachterstand hebben, over veralgemening gesproken. Als je ervan uitgaat dat jongens een leerachterstand hebben kan je beter ook gewoon zeggen dat meisjes niets van wiskunde bakken ipv gewoon te zeggen dat ze er "minder belangstelling voor tonen". In mijn klas (naar mijn weten een gemiddelde ASO klas), zie ik geen verschil in het opkomen voor zichzelf tussen jongens of meisjes, sinds dat bij mij de meisjes even snel zullen zeggen dat ze er helemaal niets van snappen.
Natuurlijk weet ik niet over welke leeftijd jongens/meisjes het hier gaat maar dit is natuurlijk al 9 jaar geleden geschreven.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.