Vakantie is slecht voor het milieu

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 507 woorden
  • 23 mei 2004
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

VAKANTIE IS SLECHT VOOR HET MILIEU

Al zolang de mensen bestaan, gaan ze op vakantie. De laatste paar jaren is het aantal mensen dat reist sterk gestegen. Mede doordat de mensen niet een keer in het jaar op vakantie gaan maar meerdere keren. Bijvoorbeeld in de zomervakantie gaat een gezin naar frankrijk en in de kerstvakantie nog een weekje skiën in de Alpen. Vakantie is slecht voor het milieu omdat:

Ten eerste omdat de mensen veel troep achterlaten, bijvoorbeeld op stranden. Er zijn genoeg prullenbakken langs de wegen en op de stranden en waar gooien de mensen hun troep neer? Op de grond.

Ten tweede gaan er steeds meer mensen met het vliegtuig. Want mensen zijn liever lui dan moe, en ja ook autorijden schijnt vermoeiend te zijn. Daarbij komt dat je met een vliegtuig veel sneller gaat, het is confortabeler en als je naar de andere kant van de wereld wilt moet je haast wel met een vliegtuig.

En dan zijn er toch nog mensen die wel met de auto gaan, maar die komen vaak in de zogenaamde vakantiefiles. Nou zijn uitlaatgassen überhaupt al schadelijk voor het milieu, maar in files komen er nog eens extra uitlaatgassen vrij omdat de auto's de hele tijd moeten optrekken en stil staan terwijl de motor wel aan staat. Ook duurt het erg lang voordat je dan op parkeerplaatsen wat kan eten en je afval daar in de daarvoor bedoelde prullenbakken kan gooien, dus denken sommige mensen laten we maar wat eten en drinken in de auto en omdat het dan zo lang duurt gooien ze hun afval naar buiten.

Maar dan neem je toch gewoon de trein want die zijn veel milieuvriendelijker, gaan sneller dan auto's, je hebt geen last van files en je wordt beter behandelt dan in menig vliegtuig. Ja dat is dan wel zo maar een treinreis is vaak duurder dan een vliegticket, duurt langer dan een vliegreis en je hebt dan wel geen last van files maar er kunnen nog altijd vertragingen ontstaan. Daarbij komt dat Nederland door de NS waarschijnlijk niet zo'n goed beeld heeft van treinreizen en menig treinreiziger zal bij het overstappen van trein in paniek raken.

Ten derde, het komt het zelfs voor dat gebieden worden ontbost voor nieuwe recreatie. En dat er hotels worden gebouwd op mooie stukken strand waar voorheen nog niet veel recreatie kwam. Dus als er nog een nieuwe skipiste, camping of hotel nodig is wordt daar gewoon het aanwezige milieu bebouwd en/of vernietigd.

Nu kan ik ook nog beginnen over alle schade die wij met onze vakanties in de zeën en rivieren aanrichten. Of alle problemen die wij veroorzaken door het skiën. Maar dat zal ik jullie besparen.

Hoewel het te ver gaat te stellen dat mensen niet meer met vakantie mogen is het gezien de bovenstaande argumenten goed de mensen te wijzen op de nadelige invloeden op het milieu door het toerisme. En neem dan één vakantie in een jaar inplaats van twee of drie. En ruim je eigen afval op.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.