Tv en Reclame

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 627 woorden
  • 29 december 2001
  • 311 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
311 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

TV-RECLAME

Je zit lekker naar een film te kijken en komt steeds dichter
bij de ontknoping. De spanning stijgt, je zit op het puntje van je stoel en dan… PATS… reclame! Uit een onderzoek is gebleken dat zeer veel Nederlanders zich met mij ergeren aan tv-reclame. Men is het er over eens dat de tv-reclame moet verdwijnen. Ik vind het altijd verschrikkelijk als je (bijvoorbeeld) naar een goede film kijkt of in de bioscoop zit en ineens de reclame of pauze begint. Vaak is het erg storend en begin je uit frustratie maar te “zappen”. Reclame wordt al jaren gemaakt. De zin hiervan is dat de reclamemakers hun producten willen aanprijzen in de hoop dat het product gekocht wordt.

Voor het maken van reclame besteden bedrijven enorme bedragen. Een directeur van een reclame afdeling van een groot bedrijf heeft eens gezegd dat de helft van zijn budget weggegooid geld
was, maar dat hij vooraf nooit wist welke helft dat was.

De onzin van reclame is dat het vaak saai en eentonige reclame
is die slechts weinigen aanspreekt.Op alle mogelijke manieren
worden producten onder de aandacht gebracht, zelfs als reclame
tijdens speelfilms. Reclamemakers willen dit maar al te graag.Tijdens een goede film kijken natuurlijk veel mensen. Die zullen dan ook wel naar de reclame kijken. Dit standpunt van de reclamemakers is begrijpelijk. Maar moet tv-reclame nu worden afgeschaft?

Ten eerste vind ik dat reclame erg storend is voor de kijker. Zoals ik al eerder vertelde zijn er maar weinig mensen die graag naar reclames kijken. Vooral tijdens films stoort het erg. De meeste mensen zien reclame als plaspauze of iets anders. Reclame is ook vaak niet humoristisch zodat je er niet graag naar kijkt.

Verder is reclame bedoelt om je een product te laten kopen. Ik heb al veel reclame gezien maar het zet me zelden aan tot het
kopen van een product. De reclame maakt weinig indruk op me en er blijft ook maar weinig van hangen. Dit vinden naast mij
ongetwijfeld veel meer mensen. Reclamemakers kunnen zich hierdoor best wel eens achter de oren gaan krabben.

Daarnaast kun je je afvragen of andere vormen van het maken van reclame niet beter zouden zijn. In Amerika is geëxperimenteerd met het monteren van enkele beeldjes van een product in de band van een speelfilm. De beeldjes vielen de kijker ogenschijnlijk niet op. Zij realiseerden zich niet dat tijdens de film reclame gemaakt was voor een product. Dat zelfde product was tijdens en na de vertoning van de film te koop in de bioscoop. Opvallend veel bezoekers bleken bereid om dit product te kopen. Blijkbaar
was de reclameboodschap ongemerkt overgekomen. Hierdoor treedt
het verschijnsel dat mensen zich ergeren aan reclame tijdens een speelfilm niet op. En de reclamemakers scoren toch met het aanprijzen van het product. Je kun je hierbij wel afvragen of deze vormen van verborgen reclame moreel wel verantwoord zijn. Je geeft de mensen namelijk niet de kans om niet te kijken.

Ik zou het toejuichen als reclame vertoond zou worden op herkenbare momenten zoals bijvoorbeeld aan het begin en het
einde van een film of een programma. Vanuit commercieel oogpunt is het onacceptabel dat geen reclame op tv vertoond zou mogen worden. Anderzijds moet voorkomen worden dat mensen zich ergeren aan reclameboodschappen; dit zou een averechts effect voor de reclamemaker kunnen hebben.

Samenvattend zou ik willen concluderen dat reclame op tv niet verboden moet worden. Bedrijven moet de gelegenheid geboden worden om via de televisie hun producten aan te prijzen. Dit mag echter niet ten koste gaan van het kijkgenot van de kijker. Een mogelijkheid hiervoor is het vertonen van reclame op herkenbare momenten, waarbij de kijker de keuze heeft om wel of niet te kijken zonder dat dit zijn kijkgenot beïnvloedt.

REACTIES

W.

W.

Hey Hallo,

Ik had ffies een vraagje over je Betoog.
Wat voor cijfer had je hiervoor?
en welke artikelen heb je gebruikt??

bedankt.,.Wouter

21 jaar geleden

L.

L.

bij deze wil ik zeggen dat ik uw tekst over de reclame goed heb kunnen gebruiken.dank u daarvoor.

21 jaar geleden

W.

W.

Hoi

Wat een schitterend geschreven werkstuk over reclame op de televisie. Ik heb echt genoten en overweeg zelfs om voortaan mijn vrijdagavond niet in te vullen met wat biertjes te pakken in een Riethovense uitgaansgelegenheid maar om gewoon de hele avond steeds maar weer dit verslag te lezen. Hulde aan de schrijver van dit prachtig huzarenstukje.

Dit is echt genieten..

Vriendelijke groet van Willem Louwers

20 jaar geleden

F.

F.

Hoi, sorry voor mijn eerdere commentaar en dat ik zei dat ik het geweldig vond, dat wil ik even rechtzetten. Ik had toen nogal wat gedronken ('s morgens vroeg ja..) en was met een paar vrienden aan het computeren. Ik heb het stukje laten typen door mijn beste vriend, Jaap. Hij was nog niet zat, vandaar dat er geen of bijna geen typfouten inzaten. We hebben dat gestuurd, omdat we in een scheur lagen om het stukje van: PATS....reclame. Maar ik heb het nu nogmaals gelezen en in nuchtere toestand en ben tot de conclusie gekomen dat het niks speciaals is. Als ik je een idee had gegeven over dat je wat talent had, sorry dan. Je bent gemiddeld, net als iedereen. En zo hoort het.

Freddie

20 jaar geleden

G.

G.

hoi ik heb je werkstuk gelezen over tv en reclame... maar je weet eigenlijk niet precies waarom er reclame is! reclame is niet alleen om hun product te laten zien. door reclame kunnen wij naar soaps, series en programma's kijken! want als die reclame makers betalen "de zender" (rtl4, yorin, veronica)en die kunnen met dat geld programma's, series en soaps erop zetten. of een spannende film. dus je werkstuk deugt niet echt. sorry! xxx Gordana

18 jaar geleden

R.

R.

je kan ook gewoon zoals ned 1 2 en 3 doen reclame voor en na de film opgelost

9 jaar geleden

J.

J.

dit is een zeer goed verslag!!!!!!!!!!

7 jaar geleden

A.

A.

Dat was mooi geschreven.
Ongeveer tot 30 jaren terug had je na het 20.00 uur Journaal de ster reclame.
Daarna kreeg je programma's die je ongestoord kon kijken. Nu is er geen programma of er volgt een reclameblok van bijna een kwartier. In een programma van een uur krijg je 2x een reclameblok. Het loopt inmiddels de spuigaten uit. Tv kijken doe je niet meer ontspannen. De reclame hebben geen invloed op het koopgedrag, maar wordt een stoorelement. Steeds vallen ze in herhaling. Steeds hetzelfde. Van deze reclame verdient er maar 1 aan. De grote man terwijl duizenden kijkers zich doodergeren. Tv kijken doe je niet meer voor de ontspanning. Er wordt gezegd, dat de reclame de programma's moeten bekostigen. Hoezo? We betalen genoeg belasting. We betalen tv aan de internetprovider. Vroeger was dat de jaarlijkse kijk en luistergeld omdat de PTT alleen hierover ging. Dat is later afgeschaft. Nederlanders worden dagelijks overspoeld met reclame. Je wordt er doodziek van. Je opent geen website of je loopt op straat of je ziet bussen rijden, 't is allemaal...... Juist reclames, reclames en reclames. Mijn kijk op reclame: Een fabriek waarvan de productie maar matig loopt, probeert te winnen met reclame. Een bedrijf dat super goede producten maakt, hoeft geen reclame te maken. De verkoop loopt vanzelf. Dus reclame tijdens een tv programma mag direct stoppen.

6 jaar geleden

R.

R.

Op spotview.nl zij alle tv reclames terug te zien, de reclames worden realtime gedetecteerd. Je kan een tv reclame opzoeken en ook de geschatte kosten per reclame en per merk bekijken.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.