Jongens gezocht: hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Topvoetballers verdienen teveel geld

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 744 woorden
  • 15 september 2014
  • 349 keer beoordeeld
Cijfer 7
349 keer beoordeeld

Tegenwoordig gaat er enorm veel geld om in de topsportwereld, een goed voorbeeld hiervan is de voetbalwereld. Zo is het salaris van Cristiano Ronaldo 21 miljoen euro per jaar en dat van Lionel Messi 16 miljoen. Het gemiddelde salaris van een eredivisie speler is 225 duizend euro per jaar, in vergelijking met het salaris van de gemiddelde Nederlander wat rond de 30 duizend euro per jaar ligt is dit een erg groot verschil, ik ben het er niet mee eens dat er zo’n groot verschil is tussen topvoetballers en mensen met een normaal beroep omdat voetbal eigenlijk geen belangrijk beroep is en veel mensen voetbal gewoon als hobby beoefenen.

Ten eerste verdienen de meeste mensen die werk doen waarbij ze de mensheid helpen of zelfs soms levens redden aanzienlijk minder geld dan topvoetballers, denk daarbij bijvoorbeeld aan een chirurg die door middel van een operatie een mensenleven kan redden. Een chirurg verdient gemiddeld tussen de 70.000- en 130.000 euro per jaar.  Zelfs dit is al een erg hoog salaris maar alsnog is dit ongeveer de helft van wat een topvoetballer in de eredivisie verdient, die niks bijdraagt aan het helpen van andere mensen.

Ten tweede kunnen topvoetballers sinds 1972 grote delen van hun salaris weg kunnen zetten in een cfk-fond, dit is een belasting regeling voor de spelers en hierdoor hoeven ze over het geld dat op het cfk-fond staat geen belasting te betalen. Dit betekend dus dat gewone mensen ten eerste al minder verdienen en hier ook nog belasting over betalen, en ook de mensen met wel een hoog salaris die niet in de voetbalwereld werken ook belasting moeten betalen over hun hoge inkomen. Dit wijst er dus op dat topvoetballers anders worden behandeld dan de mensen met een baan buiten de sportwereld terwijl in Nederland iedereen gelijk behandeld hoort te worden.

Daarnaast betalen mensen tegenwoordig gemiddeld 50 euro voor een wedstrijd kaartje en gemiddeld 70 euro voor een voetbalshirtje van hun favoriete club. Deze kosten zijn zo hoog omdat dit voor de clubs belangrijke inkomsten zijn om de spelers van te betalen. Wanneer er bijvoorbeeld een grens gesteld zou worden aan de inkomsten die een speler maximaal mag verdienen zullen de kosten van een kaartje ook verminderen.

Verder is het zo dat vooral de topsporters die de populaire sporten zoals voetbal, tennis en wielrennen beoefenen bakken met geld verdienen, terwijl andere sporters die bijvoorbeeld handbal beoefen in de eredivisie lang niet zoveel geld verdienen terwijl zij er net zo hard voor werken. Dit komt doordat er veel meer belangstelling is voor de populaire sporten waardoor sponsoren en fans bereid zijn om er meer voor te betalen. Maar ik weet zeker dat wanneer jullie zouden kunnen kiezen tussen twee kaartjes van jullie favoriete club terwijl de ene 50 euro is en de ander 15 euro is iedereen zou kiezen voor het kaartje van 15 euro

Ook ging het winnen van een wedstrijd of een toernooi vroeger vaak om de eer, je verdiende er niet veel mee maar je werd vaak wel beroemd en mensen keken tegen je op. Sinds er zoveel geld omgaat in de sportwereld gaat het de sporters vaak niet meer om de eer maar om het geld wat ze ermee verdienen. Waardoor de inzet van de spelers kan verminderen, of spelers zelf hele wedstrijden op de bank zitten en daarmee hun geld verdienen

Echter loopt de gemiddelde carrière van een topvoetballer tot ongeveer zijn 35ste jaar. Velen zijn van mening dat de voetballers in die korte looptijd van hun carrière genoeg geld moeten verdienen om de rest van hun leven mee rond te komen. Maar ik ben van mening dat de voetballers na hun voetbalcarrière nog fit genoeg zijn om een andere baan te zoeken en zo geld verdienen om van te leven.

Ook zijn er mensen die beweren dat voetballers er veel voor moeten opgeven en zo hard moeten trainen. Maar wat dacht je van een arts die jaren lang moet studeren en zelfs moet betalen voor zijn of haar studie. Of bouwvakkers, die doen lichamelijk erg zwaar werk maar zij krijgen daar echt geen miljoenen voor en ook is dat beroep niet heel lang vol te houden. Terwijl dat werk ook nuttig is.

Kortom, mij lijkt het een goed idee om een bovengrens in te stellen van wat topvoetballers maximaal mogen verdienen en om het CKF-fond af te schaffen. Zo worden de hoge salarissen terug gedrongen en worden voetballers gelijk gesteld aan gewone werkende burgers, dit bespaard een hoop geld.

REACTIES

B.

B.

Het is een goed betoog, maar waar is je conclusie?
En wat zijn je stellingen?

9 jaar geleden

R.

R.@Beastmode: dat staat letterlijk boven aan de pagina

7 jaar geleden

J.

J.

is wel goed opzich

8 jaar geleden

D.

D.

wauw wat een goed werk!!!!

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.